Bojím sa búrok

3. jún 2024

Ahojte. Trápi ma taká vec, že sa bojím búrok, konkrétne blesku. Ťahá sa to so mnou odmalička. Pamätám si, že keď som mala 6 rokov, bála som sa hromu a to až tak, že som si zapchávala uši. Blesky mi vtedy nevadili. Keď som bola staršia, prestala som sa báť hromu, ale začala som sa báť blesku. Vždy trpnem, že ma zastihne búrka, keď mám niekde ísť. Asi 3x v živote som bola počas búrky von, lebo som niekde išla. Myslela som si, že dostanem infarkt. Keď som von a počujem hrom, okamžite stuhnem a bežím dnu, lebo čoskoro prídu blesky. Ten zvuk tiež nie je ktovieako príjemný. Ešte stále mávam husiu kožu.
Musím s tým nejako bojovať, pretože musím začať jazdiť na aute a môže sa stať, že kvôli tejto fóbii spôsobím nehodu. Neznášam jar a leto kvôli búrkam a včelám/osám/čmeliakom/sršňom/ovadom. Mám z nich panický strach.

ssimusska
3. jún 2024

len taka vsuvka, prvý je blesk až potom hrom 😅

doriiis
3. jún 2024

Áno chápem aj ja sa bojím.
A mimochodom najprv je blesk potom hrmenie.Pretoze rýchlosť svetla je rýchlejšia ako rýchlosť zvuku.
A keď ťa v aute zastihne búrka,najlepšie čo môžeš spraviť je zastaviť,vypnúť motor,vytiahnuť kľučiky a aj s mobilom a inými kovovými predmetmi ich dáš od seba preč.Sed v kľude,nohy dole na koberčeku,nedotýkaj sa volantu ani kostry auta.
V takomto prípade si v úplnom bezpečí.Auto totiž bude slúžiť ako Faradayova klietka

iriska13
3. jún 2024

....to ja burky milujem...chodím na balkon sledovať blesky🙈muž ma ide za to zožrať, lebo ten je zas ako ty....

kitycat
3. jún 2024

Vzhladom na to ze je najskor blesk a potom hrom je tvoj strach velmi iracionalny

maca1984
3. jún 2024

Ja som na tom rovnako.
Keď som doma- zaleziem do kúpeľne, tam máme len malé okná.
Keď ma zastihne búrka napr.v obchode, som schopná tam stáť a čakať kým to prejde.
Už som to prestala riešiť.
Niekto sa bojí výšok, niekto vody, a niekto búrky.

autor
3. jún 2024

@ssimusska Ja viem. Ale niekedy vážne blesky nevidím. To neznamená, že v tej chvíli nie sú no. 😄

autor
3. jún 2024

Jemine baby, ignorujte moju blbosť a sustreďte sa ten problem, prosím. 🙈

autor
3. jún 2024

@doriiis Ďakujem. Aspoň už teraz viem, ako sa správať v aute.

autor
3. jún 2024

@iriska13 Viem, riziko zasiahnutia je malé, ale to je práve to. Je malé, čiže riziko stále je. Neupokojuje ma ani to, že je malé. Ja sa na blesk nemôžem pozerať bez toho, žeby som sa strhla.

petulda333
3. jún 2024

Chapem,tiez sa bojim a velmi. Uz uz si vravim,ze to nebude hrozne a potom mi vybehne clanok o nejakom nestasti pri burke a som hotova

thirstymonk
3. jún 2024

Ak ťa to poteší, tak auto je Faradayová klietka, spojené so zemou len gumenými pneumatikami. Ak aj trafí blesk do auta (čo sa zatiaľ stalo iba raz), nestane sa ti vôbec nič. Pohoda...

Bože, keď si predstavim, jak sme na tabore štyria pupkači počas najväčšej burky trimali vojenský stan, aby ho víchor nezobral... ľadovec, hromy blesky nad hlavami uprostred lesa a vlajkový stožiar sa vynímal do výšky cca 25 metrov v strede taboriska... :D A 40 deti "na krku" :D Staré dobré časy, hneď by som si zopakoval... Ale tak ja zas hromy blesky milujem

petronelag
3. jún 2024

@iriska13 Ja som tiež chodila pozerať sa na blesky a raz som pozerala ako sa jeden blesk spojil s druhým a poriadne to buchlo vo vinohradoch asi 300m od nášho domu, vtedy som rýchlo zavrela dvere a len tak som zamkla kľúč zvnútra. A vtedy som pocítila v ruke niečo ako 2€, taký horúci kruh a začalo mi to postupovať smerom k lakťu a tam sa to už nejako rozplynulo. Nejaká elektrina z toho blesku ešte aj tam pôsobila.

personality
3. jún 2024

Ja to milujem. Prší tak riadne možno 2-3 do roka, takže v pohode buď 😀

iriska13
3. jún 2024

@petronelag parkrát som aj ja bežala z balkona dnu 😂muž mi vraví, že len raz mi šibne medzi oči , ten by sa dokazal schovať pod stôl, čo nenávidí blesky....

thirstymonk
3. jún 2024

@petronelag Tyvole, ja som v sobotu umyval miešačku, lenže som ju neodpojil, bo som hrdina ne? No a jak som chytil predlžovačku do ruky, tak ma porafalo au... až v šercu pichlo :D Ale žijem.

zuzinka888
3. jún 2024

@iriska13 mam to rovnako🤣🤣🤣 a moj chlap si mysli ze som sibnuta🤣. Tak aspon nie som sama. Tiez chodim na terasu sledovat blesky. Uz cakam dva tyzdne a nic. Len pocut hrmot a dazd a nic viac.

petronelag
3. jún 2024

@zuzinka888 Ja sa už pozerám iba cez zatvorené okno, hlavne sa nesmie vtedy dotýkať kovových predmetov, ani mobilu.

patus_2
3. jún 2024

A ako si šoférovala doteraz? Ako vyššie spomenuli, v aute si v bezpečí. Tak isto si viacmenej v bezpečí, ak nieje búrka priamo nad tebou. Vtedy sa schovaj dnu, počkaj tých 15-20 minút a potom už bude dobre.

autor
3. jún 2024

@petronelag Ja si pamätám, že raz keď bola v noci búrka, stála som v izbe smerom k nábytku a silno, oslepujúco sa zablislo. Hneď potom som okolo seba na pár sekúnd počula akoby tiché praskanie. Akoby elektrina. Nebolo mi všetko jedno.

autor
3. jún 2024

@patus_2 Nešoférovala som. Dostala som vo februári vodičák, až nedávno som si kúpila auto.