Bipolárna porucha, manio-depresívna psychóza

elmsi
3. máj 2015

Ahojte. Môjmu manželovi diagnostikovali bipolárnu poruchu. Momentálne je v mánii, ktorá je už tak viditeľná, že to vidí aj okolie, no na liečbu ešte pár dní čakáme. Je tu niekto, kto má skúsenosti s touto poruchou? Či už osobne, alebo v rodine? Ak je tu nejaká mamička v podobnej situácii, rada by som sa možno poradila, ako to niesla a pod. Dá sa táto porucha liekmi stabilizovať tak, aby sa dalo vo vzťahu normálne fungovať? Lebo zatiaľ, čo sa nelieči, je to na nevydržanie. Zaujímajú ma akékoľvek informácie. Kľudne aj do IP, ďakujem.

fallenkaa
3. máj 2015

ahoj, mala som známeho ktorý bol dokonca na psychiatrii, aby mal správne nastavenú liečbu pomohla by hospitalizácia a následne výber správnych liekov a kombinácii. Mánia nie je sranda, rovnako ako ani depresia

katy2
3. máj 2015

Bez liekov to nepojde.... Treba aj hospitalizovat, kym nasadia lieky.... S touto diagnozou nie je sranda.... Drzim palce a radim, co najskor navstivit psychiatra....

agnese
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bonaqa2013
3. máj 2015

čítala som o tom že touto chorobou trpel Richard Muller, ale aj český herec Miloš Kopecký. Ten bol výborný herec, len keď mal depr. tak nebol schopný vstať ani z postele. Ležal aj niekoľko dní. Určite treba lieky a asi čím skôr.

veronika1402
3. máj 2015

Spisovateľka Steelová napísala skutočný príbeh o svojom synovi,ktorý týmto trpel-Dotyk svetla(nie je to presladle ako jej ďalšie knihy),pekná kniha.Tam to však nedopadlo dobre:(Držím prsty.

corvetka
4. máj 2015

@elmsi neboj nič nie je pasé, ak mu trafia dobré lieky, tak bude fungovať tak ako "pred tým". Bude to znova on, ale chvíľu to potrvá. Dôležité však je správne nastaviť liečbu počas hospitalizácie. Ja viem, teraz to musí byť pre teba riadne ťažké, ale prejde to. Zažila som to tiež s blízkym človekom, a v tom období som sa cítila ako s cudzincom. Zrazu to bol niekto iný. Prvý úspech je však už to, že mu toto ochorenie diagnostikovali. Držím palce a veľa sily...

a1cibulka
5. máj 2015

poznala som dvoch, ale to uz je davno .... lieky na velmi dlhe obdobie, velmi tazke spoluzitie, bez liekov takmer nemozne, s liekmi vcelku ok, len nesmie sa vynechavat... a este je dolezite trafit tie spravne lieky... niektore prilis otupia cloveka, od niektorych sa vela spi....

elmsi
autor
5. máj 2015

Ďakujem baby za reakcie, aj tie cez IP......tento tyzden ma ist ku psychiatricke, strasne dlho sa to tahalo, kym sme cakali na psychologicku, na vysledky (ku psychiatrovi by som ho hned nedostala, a ani ku psychologicke nechcel ist v okresnom meste)....ja som mu diagnozu odhalila, nechcel o tom ani pocut, no potvrdila sa, ale dalej robi somariny....dufam ze ho hospitalizuju, lebo ako pises @a1cibulka aj @corvetka neda sa s nim vydrzat, ja sa mu snazim pomoct a on si este aj milenky za mojim chrbtom hlada.....psychicky ma tyra, aj ekonomicky, akoby som pre neho aj s malym bola cudzia.....a same dlhy, lieta cely den ani neviem kade, vraj tolko pracuje......pred ludmi sa hraje na sväteho a angazuje sa v cirkevnych aktivitach....a to je len zlomok z toho, co som si s nim uz prezila....teraz som u rodicov, uz som to nevydrzala....uvidim ako sa vobec postavi ku liecbe.....nastastie mal aj kludne obdobia, tie depresie az take silne nemal.....dakujem este raz....

a1cibulka
25. máj 2015

@elmsi ako ste dopadli?

katkabg
10. dec 2015

@elmsi ajojky prosim vas chces sa opytat ako ste dopadli s muzikom....potrebujem veduet nieco o tomto...ide totizto umna o hodne blyzku osobu a mame pocit ze trpi takymto dacim....teda aspon priznaky sa nato hodia....jej aj povieme daco tak vraj mi si to len namyslame.

elmsi
autor
31. dec 2015

@katkabg ahoj....ospravedlnujem sa, ze neskoro, ale na tento nick nezvyknem chodit.....tak je to vcelku dobre, uz odvtedy berie lieky, celkom dobre zabrali, nebola potrebná ani hospitalizácia.......musím povedať, že má aj veľmi dobrú psychiatričku.....uvidím ako to pôjde ďalej, či nebude chcieť svojvoľne vysadiť lieky.....ono tie zmeny nálad ešte stále u neho vidím, ale zatiaľ, odkedy sa lieči, nemal takú silnú mániu ani depresiu (depresie silné ani pred liečbou nemal, hlavne tie mánie boli na nevydržanie).....ak máte nejaké otázky alebo sa chcete poradiť, kľudne pošlite IP 🙂

kburgerin
29. aug 2018

Ahojte ja trpim bipolarnou poruchou som v depresie mam 35 rokou a citim sa na 100 hkave mam zafiksocane ze mam stale upratovat a nebavy ma to este mam aj financne problemy a moja rodina mi v tomto neni oporou nechapu to stale zijem strachu uz som bola aj ustave teraz som fakt depresii neviem ani pri televizore obsediet no nebavy ma to a to ma trapi ze brat mi povie ze v nasej rodine nikto nebol blazon ja nemam z nicoho radost ked mi priatel povie ze ma miluje tak ja sa neviem tesit nebiem co bude slm nou cez zimu plny invalidny mi nedaju nemam ani sebavedomie bojim sa ist do roboty vsetko si beriem na seba vo vsetko na mna povedia

eva8
29. aug 2018

@kburgerin boli tu témy o bopolárnej poruche

eva8
29. aug 2018

@kburgerin
napíš IP nicku @akart - s ňou sa môžte porozprávať
alebo tu si prečítaj jej príspevky:
https://www.modrykonik.sk/forum/stal-sa-uraz/fyzicke-napadnutie-manzelom-psychiatricky-pacient/

miskasz
3. aug 2024

Ahojte, videla som nedávno dokument Impakt a tam sa hovorili veľmi zaujímavé informácie o bipolarnej poruchu, je to cca na piatej hodine dokumentu. www.impakt.sk