Biele bodky na mandliach

skvrnka14
28. okt 2016

Dobry den. Mam skoro 20 rokov. Cely zivot som mala imunitu super ale posledny rok mi dost haprovala bola som castejsie chora a mala som chronicke zvysene teploty vzdy vecer okolo 37.3 az 38 ale uz sa to ustalilo a mam max. 37.3 vecer. Kedysi som byvala moc unavena teraz uz menej. Pred rokom som casto citila pocit niecoho v hrdle akoby nejakej prekazky teraz ale par dni takisto a pozrela som si dnes rano do hrdla a za uvulou na hrdle som mala hnis. Po par hodinach zmizol ale na mandliach mam asi 4 biele bodky na kazdej.. pravdepdoobne hnisave capy dost jasne ich vidno. A pritom mandle nie su vacsie mozno len o trosinku ale nie su take obrovske ako pri angine. Ani teplotu necitim ze by som mala..mozno len zas nizucku a hrdlo ma neboli len trosku obcas citim diskomfort pri prehltani. Nema niektora z cas skusenosti so skoro nezvacsenymi mandlami ale hnisavymi capmi na nich? Je potrebna navsteva lekara? Moze ist o anginu a potrebujrm antibiotika? Chodim na vysku a zacinaju sa zapocty nemozem vymeskavat skoro vobec. Dalujem za odpovede 🙂

rusalkablack
28. okt 2016

hnis treba strhavat dolu - na spachtlu namotat gazu - nie vatu, namocit do alkoholu - echinaceove kvapky, lalia v alkohole, akekolvek bylinky v alkohole a pravidelne cistit a odstanovat ten hnis.Mojmu otcovi hrozilo vyberanie krcnych mandli a takymto sposobom sa mu vyliecili a zachranili. Mozno ti tu niekto poradi ATB, ale ja mam taketo skusenosti.

hivanik
28. okt 2016

@skvrnka14 mne povedal lekar ze to su zvysky z jedla ktore sa uchytia v mandliach lepsie pobedane porovitych mandliach. Treba to dat prec ten hnis. Pocula som ze pomaha kloktat suseny zazvor rozpusteny vo vode. 1dcl vody a trosku suseneho zazvoru.

skvrnka14
autor
29. okt 2016

@rusalkablack a @hivanik moze to byt toto i napriek tomu ze sa mi zdurili uzliny na krku?

hivanik
29. okt 2016

@skvrnka14 zvacsene uzliny mozu naznacovat niejaky infekt a ak je aj teplota tak bolo by dobre ist k lekarovi. Pripadne odber krvy na zapalove hodnoty.

skvrnka14
autor
29. okt 2016

@hivanik zatial 37.3

hivanik
29. okt 2016

@skvrnka14 Mozno pockat ako sa bude teplota vyvijat a rozhodne sa poradit s lekarom. Dlhodobo zvysene teploty treba riesit aby sa predislo chronickym ochorenim.

skvrnka14
autor
29. okt 2016

@hivanik no teraz uz horucku :D

hivanik
29. okt 2016

@skvrnka14 To uz chce odbornu konzultaciu.

yollanda
29. okt 2016

Treba ist na vyter a krv. Biele bodky mozu byt od streptokoka. Z krvi ti zistia ci mas zvysene aslo. Ak sa to prelieci, da sa s mandlami zit, ale ak by si mala opakovane zapaly, treba dat mandle von. Kebyze ich tam pestujes, moze sa ti neskor prejavit napr. Problem so srdcom, mozu sa pridruzit gynekologicke problemy a velmi znizit imunita. Toto vsetko som zazila

rusalkablack
29. okt 2016

@skvrnka14 zbytky jedla to nie su, ked su mandle zvacsene, prebieha tam zapalovy proces. Mandle sluzia ako zachytavac bakterii, aby sa nedostali do priedusiek a do pluc.Ked si s tym nevedia poradit, zduria sa , ocerveneju, bolia a naplnia sa hnisom. Preto je dobre uz pri prvom zacervenani mandle lokalne potierat, napr, jodglycerinom, ten je sladky, nie je az tak odporny ako liehove roztoky, Ale zalezi od tvojej imunity- ja s takymito vecami nikdy nechodim k lekarovi, ale to som ja 🙂 , ale ked sa citis zle, mas teplotu, treba nasadit ATB.

hivanik
29. okt 2016

Mme to bolo takto vysvetlene lekarom a trosku som poguglila- capy su belave hrudky ktore su vysledkom nahromadenych zvyskov jedal, slin atd. Zdroj Mudr. Branislav Zdrazil