Ahojte baby,
Uz vyse mesiaca sa chodim takmer denne rychlo prechadzat a najnovsie aj pobehuvam. Cele mi to trva okolo 50 minut. Rano som sa zobudila s bolestou laveho kolena pri jablcku, boli ma chodza po schodoch aj cupnutie. Co s tym? Pritom vcera som vobec nebehala, len rychlo chodila hodinu a pol.
Dakujem!
Za mňa veľa a všetko prirýchlo. Zvolni.
@simona20201309 chodim pobehat kazdy den. Mam tenisky obycajne. Robim to rekreacne
Určite by som investoval do kvalitnej obuvi, je to veľký rozdiel.
Aj na rekreačný beh potrebujes špeciálnu obuv na behanie. Jednoznačne. Aj v tom môže byť problém. A 50 minut až tak ,,rekreacne" nie je. Je to celkom namáhavé a dosť intenzívny pohyb
@simona20201309 ja nebeham vkuse. Rychlo kracam a do toho pobehnem.
@simona20201309 je to jedno, uz nebudem, nestoji mi to za to. Ostanem pri chodzi
@simona20201309 chcela son vediet, ako riesit koleno. Snad to prejde same
Ja som začala cvičiť, po nejakom čase ma začali bolieť kolená ... chcela som si kúpiť nejaký vitamínový doplnok, no tréner vo fitku mi povedal, že nemám nič brať, že si kolená zvyknú ... a zvykli si bez toho, aby som čosi brala ... cvičím ďalej, kolená už nebolia.
@dzulli1980 Dakujem, snad to prejde. Ja skoro 2 roky cvicim pilates.
Nerob to denne, musíš aj regenerovať. Možno by stačilo 3x za týždeň.
Od vela veci zalezi. Mas nadvahu? Dovtedy si nechodila?
Lebo akoze hodina rychlej chodze nie je tak vela, ked si normalne aktivna.
Ale ked mas nadvahu, a doteraz si chodila pomenej, tak ano, moze to byt z toho, ze si proste unavena a potrebujes oddych. Skus kazdy treti den zvolnit, ze nebehaj, ale len kracaj. Mozno aj pomalsie. Alebo si chod zaplavat. Alebo si doma skus zacvicit trochu jogy.
Druhou vecou je strecing, po akomkolvek takomto pohybe je dobre trochu natiahnut tie svaly. Pozri si na nejake cviky.
Bezcov velakrat boli IT, to je slacha co ide od kolena po bedro, tu treba pocvicit a koleno prestane boliet. Prikladam obrazok (boli ta tam ako na obrazku?), ale na cviky si pohladaj slovensky zdroj.
A posledna vec je, ked chces takto sportovat, musis mat dobru obuv. Nevieme ti povesat, co ti bude vyhovovat, lebo kaxdy ma ine potreby, tvar nohy, doslap. Ak to myslis vazne a mechces si ublizit, tak zbehni do bezeckeho obchodu a daj si odporucit obuv.
Uvidis ze v takych je to ako chodit na oblacikoch. Uzi si tie prve dva-tri behy v nich, lebo potom si zvyknes a uz to bude "normalne".
Ako uz bolo vyssie napisane, ak chces tolko chodit/pobehavat musis mat dobru obuv, idealne o pol cisla - cislo vacsiu. A menit podla tvojej vahy aj raz za pol roka ak naozaj chodis kazdy den a plus tu obuv vyuzivas aj na bezne nosenie pocas dna. Lebo unava materialu (hlavne pri vyssej vahe) robi svoje aj ked zvonku vyzeraju ok. A este pozri na vhodny povrch, podla toho kde chodis napr. na asfalt alebo skor trailove... A doplnila by som vitaminy na klby a slachy. Mna ked zacali pobolievat kolena vymenila som hned boty a kupila som si kloubin a pomohlo, ale chcelo to aspon mesiac pravidene dvojitu davku. Magnezium je zaklad a fluidex si davam po behu.
Neviem ci nenapíšem hlúposť, kľudne nech ma niekto vyvedie z omylu, ale mne bolo povedané, že si len musia zvyknúť šľachy (väziva? Fakt som v tej oblasti úplný lajk) mňa tiež boleli kolená keď som začala behať a známy ortopéd mi povedal, že tomu treba dat čas a kolená si zvyknú. Dala som si pár dní pauzu. A naozaj ta bolesť prešla. Tie šľachy si tiež musia zvyk ut na nový pohyb. Možno si len presilena a príliš prehanas. Daj si par dni oddych. Dodrzujes cas na rekonvalescenciu ? Máš kvalitnú bezecku obuv?