Beriem antidepresíva - symptómy sa zhoršili

em22222
18. jún 2024

Ahojte,

beriem antidepresívum CITALOPRAM 10 mg prvý týždeň. Bol som informovaný o vedľajších účinkoch, medzi ktorými je aj zhoršenie symptómov na začiatku liečby (úzkosti sú intenzívnejšie, depresívne stavy takisto).

Máte niekto podobnú skúsenosť? Ako dlho to trvalo? Mám informovať psychiatra?

evickuska
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
evickuska
18. jún 2024

@em22222 urcite mozes informovat, ale do 6-8 tyzdnov by sa to malo upokojit...
ak mas ataky skus dychove cvicenia alebo cesku appku Nepanikař, znie to smiesne ale pomoze 🤞 drzim palce 🍀

majkabambulik
18. jún 2024

@em22222 URCITE ano, prave tu riesila takyto stav u sestry jedna mamicka, jej sestra spachala samovrazdu, zial...Informovala lekara o tychto neziaducich ucinkoch , no taktiez ju chlacholil, ze jej to prejde. Nuz nepreslo...
Ja som tiez trpela depresiami, viem co je to, ale nastastie som to dala bez liekov, som veriaca, modlila som sa upenlivo vyse mesiaca ku sv Gemme, ktora je patronkou psychicky trpiacich, po asi mesiaci a pol som jedno rano vstala a ucitila neskutocnu ulavu, ako ked dlhorocny vozickar vstane rano z vozika a moze chodit, ten pocit sa neda opisat. No a su tomu uz 4 roky a depresie a spol sa uz nikdy viac nevratili. Je to trvale. Tie vsetky lieky co mi predpisala doktorka su nedotknute v sacku.

lucyluska
18. jún 2024

@em22222 môže sa zhoršiť , čítal si pribalovy letak tam by sa to malo spomínať? Nakopnutie antidepresív trvá dobrých 5 týždňov.

taynee
18. jún 2024

Paleta nežiadúcich účinkov je široká a trvá rôzne dlho. Spravidla by sa to malo celé upokojiť do 8 týždňov. Sú však ľudia, čo pociťujú zlepšenie a postupne vymiznutie už pri 3 týždňoch. Ak by sa do 8t stav nezmenil, symptómy choroby by nevymizli a nežiadúce účinky by pretrvávali, je potrebné zmeniť liečbu. Si ešte len na začiatku.

peknyvladko
18. jún 2024

To trva aj mesiac, menej ako dva tyzdne isto nie. Musis to vydrzat, ale ver mi, stoji to za to. Das to.

dejna4
18. jún 2024

@em22222 a nepredpísal ti k tomu nejaký neurol alebo niečo podobné na zmiernenie stavov kým začnú zaberať AD? Ja beriem escitalopram a na začiatku kým zaberú mi predpísal aj neurol. Inak som nemala žiadne zhoršenie stavu, len som čakala kým lieky zaberú ...

em22222
autor
18. jún 2024

@dejna4 nepredpísal. Ak by to bolo horšie, pouvažujem nad tým určite.

beasy
18. jún 2024

@em22222 no je to ťažké mne nesadli už 4 druhy AD. Učinky som mala aj po niekolkych rokoch čo som čakala že zmiznu, u mňa skôr šlo o fyzické problémy, prestala som jesť, mala ťažobu v tele, bušenia srdca, hrozna vyčerpanosť. Všetky som musela vysadiť, teraz som 3 mesiace bez liekov uplne, panicka porucha pretrvava, lieky uz vidiet nechcem po tom co som s nimi niekolko rokov zazila trapenia a zvažujem skusit regresnú terapiu, vraj by to mohlo pomôcť. Kazdopadne opatrne, na začiatku liecby je to normalne treba vydrzat kym zacnu ucinkovat lieky, ak by to bolo naozaj zlé treba urcite informovat blizkych a lekara.

luccija
19. jún 2024

@em22222 napíš lekárovi nech ti predpise lieky na ukludnenie Keď zvýšis dávku bude to lepsie