Beriem antidepresíva a priberám

wanduska327
19. sep 2024

Dievčata, už viac ako rok beriem Antidepresíva....začala som rapídne priberať. Z toho sa zrodila aj moja bulímia ktorá je momentálne už 2 mesiace po od kontrolov.

Mám Bipolarku...asi to mnohé viete ...ale ak by náhodou niekto nevedel tak info..aby sa vedel prípadne vyjadriť.

Beriem lieky Escitalopran, tritico a Lamotrigin...plus podľa potreby lexaurin ale tam asi fakt 1-3 tabletky do mesiaca niekedy áno nie ...

Mala som výživového poradcu ..neveril mi že idem podľa neho pretože som neschudla za 3 mesiace ani kilo. Ukončili sme to. Potom ma doktorka z gastra poslala za dietologickou pretože tiež vravela že som rapídne pribrala . Na gastre sa liečim kolo chronickej gastritide plus mám laktozovu intoleranciu.
Pol roka navštevujem dietologicku dodržiavam čo mi povie ..občas zhresim ale poviem jej o Tom dám si raz do týždňa koláč ...nič strašné ..a nejde to dole ...stále 97 kg ....je to hrozne kedysi som najviac vazila 74 aj to keď som bola tehotná .....povedzte dievčatá ...môže to byť z liekov ? Dietologička totiž tvrdí že áno môže , lenže všade počúvam že nemôže ...komu veriť ...štítnu mám ok.

wanduska327
autor
19. sep 2024

@wanduska327 mám tam chyby napríklad pod kontrolou...tak pardon ak by to niekoho rušilo

wanduska327
autor
19. sep 2024

@wanduska327 ešte pridám že sa stravujete celá rodina ozaj zdravo ..žiadne vyprážané jedlá ...Max dva krát do roka....kupujeme veľa zeleniny ...žiadne sladké vody ..
Kávu s mliekom si doprajem 2x do dňa

stanulienkat
19. sep 2024

A hybes sa? Lebo bez pohybu to nejde. Z tabletiek ako takych sa nepribera. Niektore tabletky mozu podporovat chut do jedla, ale nie samotne priberanie.

wanduska327
autor
19. sep 2024

@stanulienkat Ves o tom píšem že stále čítam že z liekov sa nepriberá ..lenže ja si ozaj dávam pozor na to čo dávam do úst .
Hybem sa každý deň chodím po deti na pešo do škôlky to je tak pol hodinka peši...plus 2 x do týždňa kardio stacionárny bajk

stanulienkat
19. sep 2024

@wanduska327 pol hodinka pesi nie je pohyb.

wanduska327
autor
19. sep 2024

@stanulienkat Aha , vidíš a napríklad tá dietologička tvrdí že to stačí...takže myslíš že sa mali hýbem asi

stanulienkat
19. sep 2024

@wanduska327 keby som mala každý deň len pol hodinu ležernu prechádzku, by som sa zbláznila. Za pohyb považujem minimálne hodinu veľmi rezkej rychlej chôdze. Ved pol hodinka beznej chodze je zakladny prejav toho, ze vobec zijes.😁

snehulak77
19. sep 2024

Môžeš priberať aj z liekov, veď pôsobia celkovo na telo, môžu aj na hormóny. Napr mne vyskočil prolaktin a nemala som rok menzes. Takže áno, môže spôsobiť, že priberies, resp akoby napuchnes z tých liekov, zavodni ťa . A tiež ti môže zle fungovať trávenie, ak máš aj problémy s tým, tam môže byť tiež problém.
Išla by som k dr aby mi vzala krv, okrem iného na hormonalny profil. Takže ak ješ naozaj zdravo a váha sa nehýbe, zisťovala by som príčinu.
Pol hodina rrzkej prechádzky nie je nič, ako ti tu napísali. Je to fajn, veď cez deň pri deťoch robíš milión iných veci, nelezis predsa v posteli

danielad9
19. sep 2024

@wanduska327 tiež som užívala AD pri ktorých som pribrala 20 kg. Nebolo to však priamo z liekov. Tie len vyvolali chute na jedlo. Pribrala som z toho, že som začala viac jesť. Schudla som až po pár rokoch od ich vysadenia

wanduska327
autor
19. sep 2024

@danielad9 Ja si ale dávam pozor a to veľký na to čo zjem . Mám KT a nastavené ich mám na 1300 kcal. Asi znížim na 1100

wanduska327
autor
19. sep 2024

@snehulak77 Ďakujem za odpoveď ❤️

wanduska327
autor
19. sep 2024

@stanulienkat Tak zajtra začnem hodinovou teda .

sense
19. sep 2024

@wanduska327 kto ti nastavoval KT. Vazid presne všetko alebo dávaš od oka alebo vyberas hodnoty ako lyžica, kus ,porcia. Pri váhe 97kg je už 1300kcsl dosť pod bazalom. Polhodina prechádzka nie je pohyb ktorý by ti výrazne zvýšil výdaj. Určite by som začala ak cvičiť aspoň váhou vlastneho tela. K tým prechádzkam.

wanduska327
autor
19. sep 2024

@sense Dietológička mi nastavila KT na 1600 ale neschudla som ani gram. Pi mesiaci dala 1500 opäť nič...teraz mesiac mám 1300 nastavené ona mi dala 1400 ja som si svojvoľne stiahla...
Čo to znamená cvičiť s vlastným telom ?

sense
19. sep 2024

@wanduska327 cviky s vlastnou váhou čiže bez činiek.plsnky, drepy, výpady atď...na YouTube je x vidii.... Tak 1300 je veľmi málo ak správne zapisuje s, musíš byť aj hladná.... Daj print screen jedálničku alebo aj do spravy

basullinka
19. sep 2024

@wanduska327 prosím Ťa hlavne neznižuj kalórie na 1100 kcal veď to si tak hlboko pod bazalom, že až.....a hlavne ak ti odborník nastaví kalórie, tak si ty samovoľne nesťahuj nič, on vie čo robí. Veď ty máš obrovsky priestor na to, aby si si zvýšila výdaj. Začni cvičiť silovo alebo s vlastnou váhou, ponechaj si ten stacionárny bicykel, dbaj na to, aby si prirodzene mala pohyb počas dňa (kroky), choď na dlhšie prechádzky. A hlavne vydrž v tom dlhší čas a nečakaj zázraky za týždeň

wanduska327
autor
19. sep 2024
wanduska327
autor
19. sep 2024

@basullinka
@basullinka ok , len vieš trvá to už skoro rok

basullinka
19. sep 2024

@wanduska327 o to viac ti musí byť jasné, že niečo robíš zle. A nemusí to byť nutne číslo kcal.
Len mňa na tvojej strave zarazilo to , že ty neranajkujes a neobeduješ a všetok príjem máš poobede? Ješ zeleninu a ovocie pravidelne? Naviac mi príde zbytočne si dat k ryži ako zdroju sacharidu ešte aj rožok.Takto ti to nastavila doktorka?

eliska13
19. sep 2024

@wanduska327 keď si dáš večer rizoto a rožok s praženicou nemôžeš schudnúť.Poznam celá ľudí s AD a nepribrali musíš pridať pohyb

wanduska327
autor
19. sep 2024

@basullinka Nie ona mi povedala že môžem jesť čo chcem len sa musím zmestiť do kcal.
Začínam jesť neskoro pretože tak do 11 spím

wanduska327
autor
19. sep 2024

@eliska13 Tak skúsim pridať pohyb

basullinka
19. sep 2024

@wanduska327 len toto je veľká chyba, že všetku energiu prijmaš večer. Inak zapisuješ správne? Aj tuky, ktoré pouziješ na prípravu a tak? Možno by bolo vhodné, naštudovať si princíp zdravého taniera a tým sa riadiť.

eliska13
19. sep 2024

@wanduska327 to je hlúposť to môžeš celý deň jesť len koláče a nič iné a splnis denne kalorie

sense
19. sep 2024

@wanduska327 podľa mňa nezapisujes správne s tým pádom nie si v deficite
Ako vieš že praženice bolo 100g, robená na oleji, masle, na suchej panvici.? Rovnako rizoto. Nevieš koľko je tam ryže ako pripravenej, koľko bolo kuracieho masa, zeleniny
Kde máš zapísané mlieko v káve?

sense
19. sep 2024

@wanduska327 plus teda kde máš zeleninu? To takýmto spôsobom sú tie tabuľky zbytočne. Ten puding aj tvaroh si si odvážila? Čiže cca polteglika pudingu a presne odobraté 100g tvarohu?

wanduska327
autor
19. sep 2024

@basullinka Princíp zdravého taniera ? Pozriem na nete ďakujem

wanduska327
autor
19. sep 2024

@sense Tak asi zapisujem zle....mňa už to nebaví nonstop som hladná ...mam také stavy že chcem vyskočiť z okna kôli tomu ako vyzerám

columbovazena
19. sep 2024

@stanulienkat Nemáš pravdu. Z väčšiny antidepresív aj antipsychotik sa priberá, je to uvádzané na pribalivom letáku. A pohyb pomôže minimálne, ak vôbec. Sama beriem AD, hýbem sa, a za necelý rok skoro 20 kg plus, a to som bola vždy štíhla. Poznám pár ľudí, čo vplyvom AD pribrali aj 30 - 40 - 50 kg. Takže také tie univerzálne rady, nejedz a hyb sa , fungujú pre zdravých ľudí nie pre ľudí, ktorí berú takéto lieky. Ono existuje na to vedecké vysvetlenie, ako tie lieky v tele pôsobia, a tým spôsobujú priberanie, detaily už nepamätám, ale spôsobujú o.i. brutálne spomalenie metabolizmu

sense
20. sep 2024

@wanduska327 ani sa nečudujem že si pri takej strave hladná. Malo bielkovín, rýchle sacharidy, takmer žiadna vláknina vo forme zeleniny .
Ak chcete zapisovať a vidieť výsledky musíš to robí správne, všetko čo zjes odvážiť a zapísať. Čiže ak si ideš robiť praženica tak odvážiť tuk ktorý dáš na panvicu potom počet vajíčok, jedno vajíčko klasické má 50-55g tak tak radšej 55g ...daj si k tomu zeleninu obsahuje vlákninu, veľa vody a naplní žalúdok s malým počtom kalórií.
Ráno ak zjes celý puding znamená že si nezjedla 100g ale 200g, k tomu si pridaj pár orechov (zdravé tuky), nejaké to bobuľové ovocie (vláknina, sacharidy, vitamíny) alebo jablko obsahuje pektín.
Vieš ty zjes zrejme určite viac ako tých 1300 ale tým že nevážis presne myslíš si že nie.
Odhad veľmi klame a hlavne čo sa jedla týka
Presne vážiť s zapisovať tabuľky zo začiatku je otravné s časovo ak náročné ale ak pár týždňov vydržíš tak sa aj ten odhad zlepší
Ak sa nechce otravovať tabuľkami skús rozloženie, pol taniera zeleniny, štvrť taniera bielkoviny a štvrť taniera prilohy.