Atrezia recta - rady, skúsenosti

17. dec 2024

Dobrý podvečer, mamy. 😢 Malinka sa mi narodila s vv atrezia konečníka, má "konecnik" ale nie je to taky ako ma byt, ale funkciu spĺňa taku aku ma, akurát ze je blízko vagíny.
Zatial dilatujeme.
Ja ani neviem co sa chcem spýtať proste sa chcem informovať a poradiť sa. Chodíme na kramáre kde som boli poslaní... Planuju mri a operáciu ked bude mat 4 mesiačiky.
Bola som sa poradiť aj bb s iným odborníkom, tam tiež planuju mri ale az by bolo mri ok, ze oni by sa nepúšťali do operacie, ze naco ked vsetko funguje ako ma.
Tak za prvé 😢 bojim sa ju dat do narkozy tak malinke telíčko (dala by som ale neskôr ked vyrastie, pokial to nebude nutne)
A za druhe nerada by som ju dala tiez takú malinku operovať pokiaľ funguje všetko ako ma. Prosím vas mam strach co ak nedam, urobim zle, dam urobim zle... Toto sa mi toci hlavou.
Dr z bb mi vravi, ze co ak sa to nepodarí a stolica bude unikat po operacii.
A dr z ba vraví, nebojte sa to je nic urobíme nový konecik. Ale ako ked zvierac je tam kfe je teraz? Komu veritco mám robiť 😭😭

vorkola
17. dec 2024

Vsak, ked je zatial, bez bolesti, dokonca vsetko funguje ako ma, a neplace ti pri vycurani ani pri vyprazdnovani, proste,ked to funkcne klape ,ako zdravej tak ju nedavaj operovat,je prilis malinka, co ak sa nahodou operacia nevydari?.Mudr,ktory chce operaciu, povedz ze pockas, a zvlast ked sa dobre napapa..Keby mala bolesti,tak ona nebude ani jest...

vorkola
17. dec 2024

Prosim ta,a to ako ze urobia jej novy konecnik,? to akoze vyvod,,,Ked to funguje ako pises, ani napad..a toboz nie novy konecnik,podla mna to mudr asi mysli vyvod...Je prilis malinka,,,Dobre ju rozpapaj aby dobre bribrala, a casom sa to mozno aj do roka, aj skor, dat samo do oriadku

nin12345
17. dec 2024

Skus sa ich priamo spytat ze ci je moznost ju operovat aj ked bude starsia pokial bude vsetko fungovat ako ma. Ak nebude mat kvoli tomu malicka ziadne problemy s vyprazdnovanim ci bolestami ja by som ju taku malinku operovat nedala... asi to chcu ale urobit preto lebo tak malicke babo si nebude ani pamätat ani sa este velmi nevie hybat, branit, nelozi, nevymysla

taktotedanie
17. dec 2024

Uprimne
Zistila by som si mail do nemocnice motol v cechach, napisala primarovi ci veducemu oddelenia
Poslala vsetky spravy a MRI a isla na vysetrenie resp konzultaciu tam

autor
17. dec 2024

Jaj Boze 😭 ďakujem vám💝 pomáha mi to keď môžem s niekym o tom hovoriť, odpoviem hromadne. To co všetky píšete, ja mám rovnaký postoj ako vy. Nechcem ju určite dávať pokial kaka papa cika. Ja neviem kam ponáhľajú o co vlastne ide. A nový konecnik chcú tak spraviť, že tu fistulu kade kaka, zavrú, zasiju a potiahnu crievko na svoje miesto, nizsie. Ale otazka laika, teda mňa, ako bude fungovať zvierac, ked tam žiadny nebude? Bude tam len koniec crievka a otvor bez zvieracu, teda logicky mi vychádza ze by sa na veky pokakavala, neudržala stolicu a to je o com?. Napr moja pediatricka teda malinkej vravi, neboj sa oni su machri. To fakt?
V ba tvrdia pome do toho to je nic. V bb k tomu pristupuju opatrne. Ako som písala ak ta mri ukáže ze je všetko ok nemusí sa operovať. Ale aj ta samotná narkoza predstavuje riziko. Ved ona je malinke bábätko. 😢

autor
17. dec 2024

@taktotedanie ďakujem pocula som o Čechách veľmi dobre recenzie len ja takto skoro nechcem tu narkozu k volu mri 😰 naozaj sa bojim

taktotedanie
17. dec 2024

Mensie deti sa davaju do narkozy a operuju
Toto by som riesila na poslednom mieste!
Pozerajte na buducnost dietata a nie narkozu, uspravaju detsky anesteziologovia, presne vedia kolko coho podat aby to bolo v poriadku

autor
17. dec 2024

A ešte keď sa opýtam, ci teda je nutné ju operovať takto malu co myslite ze mi povedia. A ja laik teda im budem veriť a dam ju. A ptm si vyčítať co som to urobila alebo vyčítať preco som ju nedala. Och. Ja sa zbláznim 😢

autor
17. dec 2024

@taktotedanie to viem ano ale tak ktovie ake následky z toho môžu byť 😰

autor
17. dec 2024

@taktotedanie malinka ma len mesiacik

taktotedanie
17. dec 2024

Ziadne, na to su prepracovane protokoly
Opakujem operuju sa aj mensie deti
Riesila by som buducnost dietata, obavy s anestezy su neopodstatnene

autor
17. dec 2024

@taktotedanie a neviete ci nie je nieco "lahsie" sirup na uspatie? Alebo niečo?

taktotedanie
17. dec 2024

Lekari anesteziologovia vedia co podat

autor
17. dec 2024

@taktotedanie povedzme si pravdu, žiadna anesteza nie je bez rizika. Teda myslím, ze obavy sú opodstatnené. Je malinká. To že sa uspavaju mensie deti teda do mesiaca, ok a je super ze vysli decka bez následkov, no ja ako mama jej sa bojím aj tej "neskodnej narkozy"

taktotedanie
17. dec 2024

Myslim ze vo vasom pripade komu niet rady tomu niet pomoci
Vy ako mama by ste mali riesit diagnozu nie narkozu

autor
17. dec 2024

@taktotedanie Celková anestézia je v podstate riadená otrava organizmu. Stav, v ktorom sa nachádza pacient počas zákroku rozhodne nie je prirodzený. Strata vedomia a znecitlivenie je počas operácie určite prínosom, ale netreba to brať na ľahkú váhu. Celý proces anestézie, ako aj samotný operačný výkon, predstavuje pre organizmus záťaž s ktorou sa musí vysporiadať. Hlavne z tohto hľadiska musíte pred operáciou podstúpiť predoperačné vyšetrenia, na základe ktorých doktor zhodnotí Váš zdravotný stav a rozhodne, či môžete podstúpiť zákrok v celkovej anestézii. Aj napriek dôkladným vyšetreniam sa ale môže stať, že pacient napríklad zle zareaguje na anestetiká (alergická reakcia a podobne) a zákrok sa skomplikuje. Žiadna anestézia, ako aj operačný zákrok, totiž nie je bez rizika a treba s tým počítať, aj keď dnes je šanca na závažné komplikácie nižšia. Zdroj internet
Vám nie je pomoci, lebo sa tu tvárite, ze jej podaju šipkovy čajík.

nin12345
17. dec 2024

Dost podstatne informacie ti chybaju musis vsetky svoje otazky polozit odbornikom a podla toho sa rozhodnut. Teraz si v strese lebo ani nevies poriadne ako to s dietatkom bude vyzerat po pripadnej operacii

autor
17. dec 2024

@nin12345 presne tak, ano máš pravdu v strasnon strese som, po pôrode ked sme prišli domov som skolabovala ale na mňa kaslat. Otazky ktore pisem tu, som im položila, no odpovede nie su take jednoznačne pre mňa, ked jeden povie tak a druhy tak.

nin12345
17. dec 2024

Kludne skus najst aj niekoho tretieho ja ta chapem a hlavne sa musis ukludnit dcerka nie je v ohrozeni zivota daj si cas

autor
17. dec 2024

@nin12345 jaaj ďakujem pekne ze ma chápeš 🫶

taktotedanie
17. dec 2024

Toto si odniekial skopirovala?
Som lekar mimochodom
Pekny vecer

autor
17. dec 2024

@taktotedanie ano, pisem ze z internetu. Zo stránky orl nejakej. Ako lekár, neviete, ze anestézia má vedľajšie účinky, ako aj kazdy iny liek? Zveriť sa vám amen tma.

taktotedanie
17. dec 2024

Samozrejme , ze viem ale treba posudzovat pozitiva a negativa a co prevazuje!
Ak dieta je inak zdrave a operacia je pre neho benefit akoze na co cakat?
Clovek vam poradi a este ma urazate? Ani podakovat sa neviete- to asi ani vase dieta nebude vediet kedze ho to nenaucite a nenaucili vas to ani vasi rodicia
Pod stromcek si od jeziska zelajte viac pokory a slusneho spravania, na to ze mate tak chore dieta vam to velmi chyba, smutne
Pekne sviatky

autor
17. dec 2024

@taktotedanie 😭 to ako fakt? Ja som vam poďakovala, hned na začiatku haloooo a pytala sa ďalej a vy co ste urobila? Začala ste domna "hucat" ako myslim na narkozu a nie na dg. Kedze ste lekár, cakala som teda, ze mi poradíte viac a nie útočiť. Pokoru ste tu od začiatku nemali vy, si prečítajte este raz ako to cele bolo. A upozorňujem vas, moju malu nespomínajte, ci by bola chora lebo nie, to bolo naposledy, ci bude vychovana alebo nie, vy sa poďakujte vasej materi, ako vychovala vas, bez slušného spravania a pokory, dokonca ste bezcitna žena teda az ste sa nedala preoperovat. Ja si okrem zdravia mojej celej rodiny a malickej želám nikdy s taku osobu nemat nic spoločne, ani len názor nie to ešte stretnúť vas! Takto aby ste útočili nie len na mna ale aj choru malú? Vy sa nehanbite? Velmi si davajte pozor a vazte slova, nikdy neviete, co za čarovné slova vypustate z papule, aby sa vam to pri tom carovnom Vianocnom období neotocilo 🙂 nikdy neviete, co postretne vas, vase deti, rodinu. Uz mi nepíšte, je mi z vás zle.

sabinka022
17. dec 2024

Ahoj,verim,ze mas strach a obavy. Ja pracujem ako dr(gynekolog) v Prahe. Zial,taketo deticky nespadaju pod moj odbor,ale skus napisat do Motola, tam sa s tym stretavaju casto a su odbornici. Drzim palce.

vorkola
17. dec 2024

@taktotedanie ,ale ozaj podakovala tejto @nin12345,tak ja to berem tak,ze to dakovanie, cez nu plati pre vsetkych nas. Urcite aj pre vas,Tak ked ste s predstavili, tak aj ja vam dakujem,ze ste tu aj zpohladu medicinskeho ,a ked tu hladame rady,,aj ked dokonca ste teda mimo prace je super ze ,ked mozte poradite. Dakujem vam v meme mk

2ivana5
17. dec 2024

Ahoj, nemám priamo s touto diagnózou skúsenosti ale môj syn sa narodil s malrotaciou čriev a operovali ho na Kramároch keď mal 5 dni .. tam nebolo čas cakat, vracal veľa a nepriberal, operoval ho Mudr. Jáger, skvelý odborník. Ja by som dôverovala lekárom na Kramároch

autor
17. dec 2024

@2ivana5 😢 to ma mrzí, citala som to teraz tak zbežne, to muselo byt hrozné aj pre vás samozrejme. Je doteraz teda všetko ok?
No my este nevieme co ukáže mri predsa je to tiež crievko, takže sa modlim aby "len" toto.

autor
17. dec 2024

@vorkola poďakovala som aj tej dr, co sa predstavila, len to nechcela vidieť, videla len to co sa jej hodilo.
Ale nevadí, ja mam strasne obdobie ja nemam sil sa s niekym doťahovať obzvlášť nie s nou . Proste hladam informácie ako ďalej postupovať ďakujem aj vám

senta_sofia
17. dec 2024

Ze sa bojis, je prirodzene. Vzdy sa zvazuju pre a proti. Na MRI nebude uspata dlho ani to nebude silna narkoza. Toto vysetrenie vas posunie dalej. Ty potrebujes dat dokopy seba, dieta ta potrebuje.