Ahojte prosím Vás. Mám atopický ekzém už 8rokov a nedávno pred dvoma mesiacmi mi zistili alergiu na mačku s ktorou som bola v kontakte denno denne (14rokov). Tie 2mesiace užívam alerid (liek na alergiu) a stav sa mi postupne zlepšoval. Odsťahovala som sa do nového čistého bytu bez zvierat. Bývam tu zatiaľ druhý týždeň a ekzém sa mi znovu zhoršuje a lieky som neprestala zatiaľ užívať. Môže to byť ako aj pri potravinovej alergii, že ak začnete držať eliminačnú diétu a telo sa začne čistiť tak sa stav zhorší? Vopred ďakujem za každú radu či skúsenosť 😊
@solange7 veľmi pekne ďakujem za reakciu, potešilo 😊 u mňa zase neprichádza do úvahy že ekzém je nevyliečiteľne ochorenie. Neverím tomu proste prečo by sa to nedalo vyliečiť. Ten môj príspevok je vlastne o tom že buď sa mi zhoršil stav ako pri potravinovej alergii keď vylúčiš alergén a telo sa začne potom čistiť tak je to horšie, že teraz to mám buď ako dočasné že sa nemusím báť, alebo je tu druhá možnosť že mám alergiu ešte na niečo iné. Ako vravíš, ide jeseň mám to horšie možno je za tým peľ alebo tiež nejaká potravina. Chcela som len vedieť či má niekto takú skúsenosť. Mne maste a krémy nevyhovujú. Buď som vysušená ako múmia a ekzém je svetlý a nesvrbi ma alebo sa natriem a mi to zčervená a začne ma to svrbieť. Takže z estetického hľadiska mi je to jedno či mám celú tvar od lupiek to iste krk a zhyby alebo že som červená ako rak. Keď sa nenatriem aspoň ma to nesvrbí a to som vyskúšala toľko krémov a mastičiek že až. A najväčší vplyv na ekzém má u mňa cukor a múka. Mne je tak zle od toho akoby som si dala jed do tela. Tak neviem prečo zrazu taká neznášanlivosť ale lezie mi to na nervy keď si nemôžem dať nič sladké. Raz som držala protikvasinkovú diétu 2mesiace bez cukru a múky ekzém sa mi skoro stratil. Ale musela som prestať s diétou pretože som sa strácala. Pred ňou som vážila úbohých 53 kíl a už vtedy som nebola so sebou spokojná. Počas diéty za 2mesiace som schudla na 47kíl a už som sa bála pokračovať tak som s tým skončila a potom som tak aj vyzerala že sa mi ekzém zase zapálil....
@sajmonica skús vysadiť iba múčne jedlá - pečivo a pod, ja som mala istú dobu veľmi zlú alergiu na kvasnice - droždie - skoro celé telo som mala červené a to svrbenie hrôza ani myslieť na to znova nechcem. Nemôžem ani kyslú kapustu, kyslé uhorky - proste nič čo prešlo kvasením, kysnuté cesto by som nemala vôbec, takže len 1-2 x do roka zhreším, babka robí úžasný kakaový závin 😅. Na múka samotnú sa mi alergia nepotvrdila, ale mám na sebe odpozorované - napr, špaldovú nemôžem vôbec, hneď ako som zjedla niečo z tejto múky, aj keď tam droždie nebolo opuchlo mi pod bradou a krk akoby líca, z pohánkovej mi bolo hrozne zle, ak niekto zahustil obed viac múkou tak mi ostalo zle a svrbela ma koža. Oni ani tými testami nedokážu na 100% určiť na čo je človek, alebo nie je alergický. Čokoládu či kakao si môžem občas dať, ale musia byť kvalitné, inak sa vyhodím alebo mi ostane zle. Keksíky, koláče a podobné srandy jem len minimálne a tiež musím pozerať zloženie, čím menej éčok tým lepšie. Ja by som mala prestať jesť pečivo úplne, len u mňa je problém, že od malička som bola vedená k tomu že suché raňajky večera aj na desiatu, ak sa nestíha aj obed tak chleba/rožok z niečím a neviem sa to nejako odučiť :(, plus mám kopec iných potravinových alergií, tak mám problém, čo si navariť vôbec. Mliečne môžem len občas tvaroh, tvrdý syr, ak je v niečom smotany trochu tak až na druhý deň z toho môžem odjesť, inak tiež mám reakciu- a to tiež nemám potvrdenú alergiu na mlieko :D. Mám kopec alergií aj na ovocie a zeleninu, rada by som schudla ale neviem si ani jedálny lístok zostaviť normálny 🙈😨😢. A tiež nesmiem to preháňať so sladkým ani, že zjem viac pečiva/chleba lebo ma začne svrbieť celé telo a som celá nervózna potom. Inak veľký alergén sú aj orechy, u niekoho aj mak, koreňová zelenina - hlavne zeler a petržlen, vajcia, mne robí zle aj paprika a paradajka - aj to sú alergény, je toho hrozne veľa, na čo môže byť človek alergický, takže jedine odpozorovať to treba na sebe.
@sajmonica ahoj 🙂 zial, ako iste vies, ekzem je nevyliecitelne ochorenie. Takze ulohou nas, ludi trpiacich tymto neprijemnym ochorenim, je udzriavat ho v latentnom stadiu. Mam ho od narodenia. Kazdy pripad je individualny. V mojom pripade mam skusenost, ze ten moj ekzem ma tendenciu zhorsovat sa na jesen. Niekedy mam dva roky klud, niekedy mam dve sezony po sebe ekzem. Aku kozmetiku pouzivas? Hydrataciou kvalitnymi hypoalergennymi kremami z lekarne doprajes svojej pokozke potrebnu hydrataciu a relipidaciu poskodenej vrstvy koze. Ja som tiez alergicka na macky a celkovo srst. Vlastnim macku aj psa. Su sice vonku, ale pohladenie im doprajem vzdy. Lieky na alergiu ani nevysadzaj, antihistaminikum ti potlaci svrbenie a celkovo alergicku reakciu. Na akych castiach tela ekzem mas?