Astmatik a nosenie rúška pri ťažkej fyzickej práci

koronavirus
14. apr 2020

Zdravím. Chcem sa spýtať na takú situáciu že nosenie rúšok je povinné ale čo v prípade keď človek astmatik čo už má beztak sťažené dýchanie, má rúško teda zábranu a ešte k tomu má ťažkú fyzickú prácu s bremenami kde sa zadýcha a nedostane vzduch má problémy s dýchaním? Lebo výnimka sa udeliť nedá keďže nosenie rúšky je vládou nariadené a zamestnanie je proste také keďže sa nejedná o prácu v office ale o ťažkú fyickú prácu s bremenami kde treba robiť rýchlo a ťažko. čo sa s tým dá?

zuzi56
14. apr 2020

Jednoducho, dá ho dole a mám na saláme, beztak Adi pracuje v kolektíve, ktorí sa nemení???
Ja mám astmu a keď vyjdem z sbchodu po nákupoch som nervózna ako kôň , a to mi ešte aj sople začnú tiecť.
No záťaž som až začala obdivovať lekárov, čo operujú a aj tých čo musia mat v práci ruška, mna by asi je... .

zoana
14. apr 2020

a čo keby si mu ušila špeciálne rúško - tam kde je nos by si mu všila nejakú úplne priechodnú látku. Nikde nie je uvedené ako presne má rúško vyzerať. Pokiaľ bude väčšia časť pevná látka, tak z diaľky to bude vyzerať ako štandartné rúško a z blízka to nikdo študovať nebude.

koronavirus
autor
14. apr 2020

Presne toto napadlo aj mňa. Tuším látka z akej sú záclony. Ide o to aby to vyzeralo že ho nosíš. Presne tak.

jankapepe
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
milanm_
14. apr 2020

pri práci z bremanami, alebo ked lietame po rebríku ide rúško hned dole, to sa nedá udýchať!
My v práci to tak robíme všetci, buď budeme mat rúška/respirátory a budeme sedieť, alebo pracovať...

simca06022011
14. apr 2020

a pri tej praci s bremenami s kolkymi ludmi pracujete? u mna su chalani v sklade bez. V kancelarii kde pracuej suseda, sa kocky tiez dohodli, ze to nosit nebudu... davaju si to ludia len ked idu klienti, zakaznici... a vonku? v obchdooch, po meste kde je vela ludi atd.. inak zbytocnost. Za chvilu je mokre to rusko, tkaze za hodinku o nejakej ochrane nemoze byt ani rec.

koronavirus
autor
15. apr 2020

Vsak toto nevedia nikde pochopit ze pri fyzickej praci je rusko do hodiny mokre a potom uz neni ziadna ochrana. A ked sa clovek viac venuje tomu ze si kazdu chvilu napravuje rusko ako praci tak z toho vela osohu nema ani zamestnavatel ale niektore firmy sa tak boja Matovica ze trvaju na tom aby sa rusko nosilo aj ked je mokre a neda sa v tom dychat. A este tak taka buzeracia je zo strany vedenia ze ked si uz niekedy aj uvolni clovek rusko aby vedel dychat a uvidi to veduci hned ho napomenie aby si ho dal poriadne. Alebo zvyklo sa tak ze aspon nos nech je vonku aby clovek dostal vzduch a hned je napominany veducim ze "hej ten nos!" proste absolutne ziadna tolerancia. Ocakavaju vykon ale ze sa clovek ani nadychnut nevie to ich nezaujima. Existuje akekolvek oficialne riesenie?

janinuska
16. apr 2020

Myslím, že riešenie je len buď dať v práci výpoveď, alebo požiadať lekára o potvrdenie, že zo zdravotných dôvodov rúško nosiť nemusí, otázka je či by lekár také potvrdenie vystavil. Napr. v Čechách vraj autisti rúško nosiť nemusia. Inak aj mne rúško lezie totálne na nervy, ja teda do práce nechodím, ale keď ho mám len v obchode cca 10 minút veľmi zle sa mi dýcha, nemôžem si ani po obchode pochodiť, rýchlo nakúpim čo treba a idem preč.

koronavirus
autor
17. apr 2020

@janinuska ako si sa omluvila u zamestnavatela *otaznik* informoval som sa o tom troska, je taka linka na lekara zadarmo pre poistencov dovery a tam som sa pytal a vraveli ze v beznych pripadoch vie vydat lekar napr. alergikovi ze mu nemoze zamestnavatel nariadit kosenie travy ale teraz to neplati lebo vladne nariadenie prebije lekarsku spravu. Takze odporucil marodovat kym to trva ale nikto nevie dokedy to bude trvat. Mohli to ponechat volnejsie ako krajiny zapadnej europy ze len v autobuse v obchode atd. Ale nie ze vsade hned ako vyjdes z domu lebo to znamena ze naozaj vsade.

marca12
17. apr 2020

@koronavirus zapadne krajiny si mozu dovolit mat miernejsie pravidla,ked maju spickove zdravotnictvo a pomerne zdravu ekonomiku. Nas stat je v takych srackach,ze my si jednoducho nemozeme dovolit mat viac chorych.

ivca88
17. apr 2020

Kúp si ochranný štít, ako majú lekári. Možno to pomôže ako kompromis

koronavirus
autor
20. apr 2020

Ide vlastne o kompromis lebo nenosenie je porušenie zákona a pokuta. V regionálnej TV bolo že mestskí policajti budú ako prvoradé pozerať kto dodržuje toto nariadenie. Ale videl som aj ja zopár ľudí bez ale tí riskujú pokutu. Videl som aj stavebnú firmu čo opravujú kaštieľ že skladali lešenie a nemali rúško ani jeden ani nič iné a bolo ich asi 8 pokope. Keby to bolo na súkromnom pozemku ale park je verejný. Šéf im to proste asi dovolil lebo to každý vie že fyzicky pracovať v tom je problematické. Ale veľké firmy si také niečo nedovolia. A ešte sa aj kolegovia medzi sebou napomínajú ak to niekto zosunie na bradu aby sa mohol nadýchnuť. Vo veľkej firme sa nedá hovoriť o partii kolegov kde je cez 1500 ľudí, nepozná každý každého, sú si cudzí a tak sa aj napomenú alebo nabonzujú atď.