Aspergerov syndróm v dospelosti

1. aug 2024

Má význam sa dať odborne testovat? 150€. Podľa testov na internete mám 😕, cítim to už dlho. Aj rodina. Vysvetľuje to mnohé veci. Doteraz nechápali moje správanie, až muž naznačil podozrenie. Tak či má zmysel za tie peniaze, aby som to mala na papieri? Lebo inak mám pocit, že sa správam zle, ale bez pochopenia. Lebo nikoho nenapadlo, že to môže byť aj diagnóza. Naše dieťa inak má asperg.sy riadne diagnostikovaný. Môže to byť dedičné?

domka222
1. aug 2024

Tak je dokázané, že PAS by mal mať základ v genetike. Čiže áno, je pravdepodobné, že ho zdedila po tebe. Ak si presvedčená, že ho máš a nepotrebuješ papier k ničomu, tak v podstate ti bude zbytočný. Je len na tebe,či to chceš mať potvrdené aj odborníkom.

kacena4
1. aug 2024

ak si to prijala, ze mas a studujes si veci okolo toho ako s tym pracovat tak nema vyznam. tiez nad tym dlhodobo uvazujem dat si to potvrdit na papier. dokonca mam stale v telefone nahodeny kontakt do adeptu aby som sa objednala ked sa rozhodnem ze idem do toho poviem si naco... a tak to posuvam 🙂 u mna to nic nezmeni, viem ze mam, ze som "smrncnuta" mam doma 2 asppergerov takze viem pracovat aj so sebou aj nimi, za mna papier ti bude na dve veci 🙂 na nic a na nic (aspon taky mam nazor a nepomahlam sa s diagnostikou)
PS. mrzi ma ze si sa neprihlasila pod svojim nickom ale nas nutis aby sme ti odpovedali...

reanda
1. aug 2024

a aky by to malo mat vyznam? co to zmeni v tvojom zivote?

veltraud
1. aug 2024

mne vyslo vysoke riziko PAS v dna testoch. Aj som rozmyslala, ze pojdem na testy, ale naco? som mozno trocha "ina" ako vacsina, aj som vzdy bola, ale som plne funkcna. beriem to tak, ze som aka som. a som super 🙂

autor
1. aug 2024

@reanda to, že môj muž by možno akceptoval moje správanie ako "netypické", podmienené diagnozou, nie svojvoľne, halabala. Že si z neho robím dobrý deň bezdôvodne.

autor
1. aug 2024

Mám pocit, že ľudia ma berú ako šibnutu, lebo nespadám pod ich vzorec a to vo mne vzbudzuje agresiu. Nevedia pochopiť, čo sa vo mne odohráva, ako vnimam veci, udalosti

autor
1. aug 2024

@veltraud ak nemáš problém v normálnej existencii... Ok. Ale ja mám, a extrémny. Nevychádzam ani s najnižšími. Vadia mi

jamimo
1. aug 2024

@autor... myslím, že nie je až tak dôležité mať "papír na papír", dôležitá je diagnostika a výstup....následná terapia, zvládanie agresie a ľahšie (spokojnejšie) fungovanie v živote pre teba aj okolie.
Kamarátkin manžel absolvoval maká na seba a žije sa im spolu ľahšie. Po 40 to začalo byť s ním neznesiteľné a nabaľovalo sa to. Tak to musel začať riešiť, lebo kamoška by sa s ním rozviedla 🤷‍♀️

danielllka
1. aug 2024

Ľudia, ktorí nechcú akceptovať a pochopiť inakosť, ťa nepochopia ani s potvrdenou diagnózou na papieri, vždy sa nájdu spochybňovači, že papier veľa znesie a že psychológ každému náde nejakú diagnózu a že vôbec na tom nie si tak zle ako sa robíš a diagnóza je len výhovorka.. a blaablaaablaaa... Mám deti s AS a málokto ich skutočne pochopí a ja len preháňam.....

akvi
1. aug 2024

A myslíš si, že keď to budeš mať na papieri, tak to okolie zrazu bude akceptovať a pochopí ťa? No pochybujem. Ak by ťa prijímali takú, aká si, tak nepotrebujú žiadne potvrdenie diagnózy. Ak to chceš kvôli sebe, že sa ti možno uľaví, keď budeš mať papier, aby si sa toľko netrápila, keď reagujes "divne", tak sa kľudne daj zdiagnostikovat. A zase, bohvie, možno to pomôže niečomu, minimálne tí, čo ti budú tvrdiť, že AS je vymyslená diagnóza alebo že je to výchovou spôsobené, tak možno sa zamyslia ( toto odznelo minule tu na MK, že AS nie je diagnóza , ale zlá výchova 😅 🙄).

tamta
1. aug 2024

Ja teda som myslou velmi otvorený človek a akceptujem všetky inakosti ale vo svojom okolí mam skor skúsenosti, ze vsetci chcú svoje atypické a nie úplne vhodné správanie (vyvolané napr povahou danej osoby) ospravedlniť Aspergerom.. Zrazu má každý Aspergera a on za nič nemôže 😃

jamimo
1. aug 2024

@danielllka nemyslím si, že by to bolo len o nepochopení a inakosti. Pre autorkinho partnera to tiež nemusí byť med lízať žiť s ňou. Ak je človek otvorený terapii a uvedomuje si svoj problém, môže v rámci svojich možností a schopností na sebe pracovať a zlepšiť tak kvalitu života nielen sebe, ale aj svojmu okoliu....(komunikácia, pomenovať svoje pocity, ventilovať emócie, oddych, vlastný priestor, meditácia, plánovanie dňa, aktivít, rozdelenie úloh....)
Napr...na ženu príde úzkosť, panický atak v Tescu. Nechápavý vyčerpaný člen povie: Jéééžiší čo ti zase je, mňa s teba porazí 🙈 toto ma fakt nebaví!!! Toto nie je život...
Chápavý, informovaný člen rodiny (keď už vie, čo sa deje a aký to má priebeh...) povie: Ok, necítiš sa dobre, nevadí, necháme tu nákup, poď sa von nadýchnuť, nakúpim vo večierke a nabudúce to skúsime znova, ok? To je asi iná kvalita života a menej stresu v rodine však?

jamimo
1. aug 2024

@tamta to je zlý prístup. Aj s týmito deťmi, ľuďmi sa dá pekne pracovať, napr. aj s vysokofunkčným autistom... Napr. poznám takého, že upúta ho materiál, reliéf, vzor, farba látky... chce si to pohladkať... Okolie to vnímalo ako sexuálny harašment. Matka preto musela začať pracovať ja tom, aby chlapca lepšie zvládla, ale aj on aby pochopil. Podarilo sa. Žiadne výhovorky 🤷‍♀️

tamta
1. aug 2024

@jamimo co je zlý prístup? Su to dospelí ludia. Aspergera určite nemajú, len tym ospravedlňuju svoju komplikovanú povahu. Neboj, nepotrebujem poučovať 😉
Poznám aj človeka, co Aspergera reálne má, ale v mnohých prípadoch je to dnes skôr móda a 'ospravedlnenie' všetkého.

autor
1. aug 2024

@jamimo áno, tak 🍀. Pochopenie

reanda
1. aug 2024

mozno by bolo vhodnejsie si ujasnit, ci bude tvoj muz ochotny zit so zenou s diagnozou :-/ .. ono totiz, ako uz akvi napisala, ak by ta mal skutocne rad, taku, aka si, tak by sa snazil s tebou nejak vychadzat a riesit problemy, nielen ta obvinovat, ze mu robis naschvaly.. bolo by jedno, ci by si mala daku diagnozu na papieri.. diagnoza by v tom pripade bola dobra akurat na lepsie pochopenie pricin problemov a mohla by pomoct v hladani rieseni - ale to moze aj bez potvrdenia - ak mas pocit, ze mas znaky tohto syndromu, tak si o tom mozes studovat a mozes na sebe pracovat a zlepsovat svoje vztahy s ludmi aj bez stempla na papieri..
ono ked ma clovek daky problem, ktory nechce/nevie zmenit, tak casto ocakava a narokuje si prijatie a akceptaciu okolim.. lenze sam musi byt schopny akceptovat, ak ho okolie nevie/nechce prijat.. nemoze do toho tlacit druhych nasilim.. lebo nikto nema povinnost ta prijimat a akceptovat, to nie je povinnost..
takze za mna - ak ocakavas zazracne vyriesenie problemov v partnerstve a vztahoch s ludmi potvrdenim diagnozy, tak by som sa na to nespoliehala.. skor si, ako som pisala uz v uvode, zodpovedz otazku, ci by sa tym ozaj nieco zmenilo.. ci by napr. muzovi prestalo vadit, co mu teraz vadi, ci by bol ochotny akceptovat to, co teraz neakceptuje na tvojom chovani.. a ci by pre teba bolo ok take partnerstvo, kde je zivot s tebou pre niekoho tazky, narocny a len ta akceptuje..

danielllka
1. aug 2024

@jamimo áno, chápavý informovaný člen rodiny. Žiaľ, sú aj prípady, kedy okolie odmieta akceptovať diagnózu a nechce byť informované a preto reaguje ako si uviedla v prípade 1. O tom píšem, že niekedy ani papier nepomôže, ak druhý NECHCE pochopiť.

tululu
1. aug 2024

Pozri, mam doma viacerych aspergerov.Napisem ti to uprimne. Ak ta tvoj partner nerespektuje, nebude ta respektovat ani s diagnozou. Ale ak su to len nejake "trenice a nedorozumenia", tak tam ti moze pomoct manzelovi vysvetlit,ako to vsetko vnimas ty na zaklade ineho typu "mozgu".

autor
1. aug 2024

Môj povedal, že ma má rád, len nevie pochopiť moje pocity, že to zdravý človek proste nedokáže. Tým pádom mi nevie pomôcť a som sama vo všetkom. Je mi ľúto mojej rodiny, rada by som ušla.

reanda
1. aug 2024

@danielllka nuz, aj na to maju ludia pravo.. nechciet pochopit.. s 'inymi' ludmi je casto tazke vyjst a stoji to mnoho energie a nie kazdy na to ma.. a kazdy si musi hladiet aj na vlastne psychicke/fyzicke zdravie..
ako som uz pisala vyssie, casto si ludia myslia, ze diagnoza im dava pravo narokovat si, ako sa maju k nim druhi chovat a niekedy vobec nehladia na to, ci to aj tych druhych ludi prilis neobmedzuje, nezatazuje a nekomplikuje im to zivot.. lebo akoze ked je niekto 'zdravy', tak uz musi zvladat a akceptovat vsetko

klip0
1. aug 2024

A aké je to tvoje správanie ?

reanda
1. aug 2024

ale dokaze to aj 'zdravy' clovek pochopit.. mozno nie precitit, ale pochopit ano.. ale musis to aj ty dokazat nejakym sposobom komunikovat, aby to mohol pochopit.. musite si najst k sebe cestu.. to musite urobit obaja.. ty tiez nemozes cakat, ze ta len tak sam od seba pochopi
k tomu by ti ta diagnostika bola dobra - ale nielen diagnostika, ale aj nasledna terapia.. pomohla by vam v nachadzani tej cesty.. ak by ste chceli obaja

autor
1. aug 2024

@reanda ako, ja nikoho nedržím, moze odísť.

autor
1. aug 2024

Po 15 rokoch môjho pretvarovania, veľmi zložitá vec... Už nevládzem. Ak neakceptuje moje ja, môže odísť. Ale budem mať aspoň na papieri, že ja nie som vlastne ja

autor
1. aug 2024

Alebo som ja, ale v inej dimenzii.

jamimo
1. aug 2024

@tamta zlý prístup je ospravedlňovanie s tým, že on má Aspergera a hotovo. Správny prístup je práca s dieťaťom, dospelým... nenapísala som nič zlé (len uviedla príklad) a nepočujem, asi si ma zle pochopila.
PS: stretávam sa často s tým, že dieťa má rôzne prejavy (krik, tiky, záchvat plaču, fyzický boj s rodičom...) a okolie reaguje, že dieťa je nevychované 🤷‍♀️ a to je smutné a ťažké pre rodičov týchto detí 🤔

jamimo
1. aug 2024

@danielllka rozumiem.. Komu není shúry dáno v apatiece nekoupí 🤷‍♀️

luccija
1. aug 2024

Išla by som, ale nič od toho neocakavaj, že sa muž či rodina budú k tebe správať inak, alebo chápať tvoju inakosť.Isla by som kvôli sebe

jamimo
1. aug 2024

@tamta ešte dodám, že kedysi sa tak nediagnostikovalo.... proste dieťa dali do (vtedy nazývanej) Osobitnej školy, alebo bol triedny čudák, šašo, podivín... Práve preto je dnes dopyt po pomoci a diagnostike, lebo dnešní 40- tnici cítia, že niečo nie je v poriadku, že sa im ťažko žije a chcú to riešiť. Ľudstvo sa dynamicky mení, rôzne ochorenia, potreby, súvislosti, atď...

reanda
1. aug 2024

ako ma akceptovat tvoje ja, ked si sa 15 rokov pretvarovala? ved teda ani nemal sancu poznat tvoje prave ja.. mozno ani sama ho nepoznas.. chod do tej diagnostiky a liecby, ale kvoli sebe a kvalite svojho zivota, nie preto, aby si si obhajila svoju nefunkcnost pred svetom.. k comu ti bude platne, ze nemozes za svoje problemy, ked tie problemy budes stale zit? ale ani liecbu neodporucam brat ako nieco, co ta 'spasi' .. aj 'odbornici' su len omylni ludia.. pravdu o sebe sa mozes dozvediet len od seba.. tak hladaj.. samu seba.. stastnu cestu prajem.. tato cesta vedie vzdy ku stastnemu koncu, bez ohladu na to, aka je dlha a klukata 🙂