Asperger v dospelosti

exotka444
18. aug 2024

Dobrý večer, prišla som sa poradiť ako postupovať s človekom , ktorý v dospelosti zistil, že má PAS konkrétne aspergerov syndróm. Cele detstvo aj pubertu bol iný ako ostatný ale nikto to nejako neriešil. Rodičia jednoduchší ..proste ho prijali aký je a neskúmali prečo je taký. V škole bol nadpriemer , známky šikany boli ale chalan bol tichý a nejak toto obdobie prežil. To že je iný si začal uvedomovať na vysokej škole ktorú nedokončil a tu začali aj prvé problémy.
Boli pokusy o samovraždu a veľa iných veci s ktorými sme sa mu ako rodina snažili pomôcť. Navštevuje psychiatrov , psychológov terapeutov, užíva lieky. Povedala by som že teraz je viac menej stabilizovaný čo sa tohto týka , našiel si partnerku , ktorá mu je oporou ...problém nastal doma. Žije stale s rodičmi ktorým dáva za vinu že ho zanedbali. Chalan skoro 30 rokov. Cele dni sedí za pc , nezamestnaný okupuje svojim rodičom byt , rozkazuje , kričí , diriguje a komanduje, vydiera ich a vyciciava s peňazí. Keď chce peniaze jednoducho povie aby mu dali lebo je to ich vína že je taký a že potrebuje na lekárov a na x somarin.
Nejdem si zastávať rodičov lebo tiež majú veľa za ušami možno sa naozaj.mohli v minulosti viac zaujímať ale ospravedlnili sa a snažili a snažia sa mu pomôcť ale tým ako sa on správa či k nim či k ostatnej rodine tak každému už dochádza chuť chápať ho.
Ja sa chcem vlastne opýtať ako postupovať v takomto prípade ? Pomohlo by keby sa mu určili presné pravidlá podľa ktorých by v domácnosti s rodičmi mohol naďalej bývať ? Lebo on nemusí nič ale všetci musia robiť čo chce on. Ďakujem za radu.

gemerka17
18. aug 2024

@exotka444 väčšinou tu pomôže radikálne ultimatum typu keď nebudeš pracovať a prispievať, tu máš batoztek a chod do sveta. Keď je však psychicky chorý tak vykopnutie z domu by mohlo spôsobiť pokus o samovraždu, ktorý by už nemusel byť len pokusom. Ťažká situácia. Nastavenie pravidiel je super nápad na začiatok, otázka však je či ich chalan bude aj rešpektovať. Skúsila by som takto, no a uvidíte reakciu.

exotka444
autor
18. aug 2024

@gemerka17 ďakujem. Ja sa chcem hlavne uistiť či je dobré na začiatok určiť pravidlá podľa ktorých by sa fungovalo lebo teraz to je už naozaj zle.. neviem či zneužíva to že je chorý alebo manipuluje s okolím. A popravde takéto správanie ubližuje všetkým. Ja rozumiem že cíti krivdu za to že mu nepomohli keď sa cítil zle ale toto nieje tá správna cesta.

xsuzannex
18. aug 2024

Mozno by mohla jeho priatelka ho trosku "skrotit"

beata_k
18. aug 2024

@exotka444 A ked nedodrzi pravidla, tak co bude? Lebo si myslim, ze pravidlam sa vysmeje a nepohne s nim nic.

gemerka17
18. aug 2024

@exotka444 ja ťa chápem ale skúsila by som sa poradiť v tomto prípade aj s odbornikmi. Jeho psychiatrom a tiež psychologickou ako postupovat. Najma teda rodiacia by mali ist konzultovať, ešte nie je myslím neskoro ale od nich to teraz vyžaduje aby sa snažili a takto zaujímali o syna.
Ono keby bol "psychicky" zdraví, bolo by to jednoduchsie.

cosmic_origin
18. aug 2024

@exotka444 Osobne nemám rada pojem aspbergrov syndróm, lebo to blbanalizuje problémy, ktoré človek v živote zažíva.
Pri nastavovaní pravidiel he dôležitá komunikácia, hlavne u autistov. Čiže vysvetliť pravidlá, ktoré by bolo dobré zaviesť a prečo, opýtať sa ho na feedback a návrhy, dať mu priestor na otázky, a jasne a zrozumiteľne na ne odpovedá. Vzajomné porozumenie je dôležité. Autisti často nereagujú dobre na ultimáta, viem to z vlastnej skúsenosti.
Takíto ľudia čiastočne v živote potrebujú pomoc a podporu vo veľa veciach, ale mal by namiesto komandovania sa naučiť jasne vyjadriť svoje potreby, v prípade, že niečo nedokáže spraviť sám.
Je vidno, že má problémy, ale v hlave a živote si musí upratať sám, nikto iný to nespraví, maximálne mu niekto môže pomôcť.
V žiadnom prípade ho neobraňujem, ale ľudia čo nežijú s niač "prekáblikovaným" mozgom nedokážu vždy pochopiť komplexitu problémov pri živote s poruchou autistického spektra. Pred pár rokmi som žila podobne, zlepšuje sa to, ale pomaly, a v mojom prípade iniciatíva na zmenu prišla z mojej strany.

exotka444
autor
18. aug 2024

@beata_k práve že neviem. Asi už len vyhodenie z bytu nakoľko je agresívny voči rodičom. Rodičia sú taký teraz že to,, tolerujú,, ale myslím si že nervy im raz prasknú. To sú stále sťažnosti s jeho strany ako mu je v Tom prostredí zle , že mu všetci ubližujú ale nič nerobí preto aby sa mal lepšie. Podľa mňa mu vyhovuje to že má kde spať , čo jesť má svoje teritórium a proste zneužíva to že rodičia sú taký jednoduchší a radšej sú ticho len aby nebolo zlo doma.

exotka444
autor
18. aug 2024

@cosmic_origin ja sa snažím plne ho pochopiť, komunikovať s ním tak aby sme sa chápali. Veľa veci som si naštudovala. Naozaj som bola jedna s tých ktorý sa snažili mu pomôcť ...veľa sme sa rozprávali , aj sa mi otvoril a bolo vidno zmenu chcel to ale zrazu proste to stopol a začal byť agresívny voči rodičom začal zneužívať alebo ako to nazvať to aký sú že sú to rodičia ktorý nech sú aký sú milujú svoje dieťa a manipuluje a vydiera. A neviem ako toto stopnúť

beata_k
18. aug 2024

Ved nech ho skusia prehodit na pliecia priatelky. Ale tak aby to bol jeho napad byvat s priatelkou, nie ich napad.

exotka444
autor
18. aug 2024

@beata_k on nechce. Jemu práveže vyhovuje že je doma je snou možno raz za mesiac ani to nie. Fungujú na báze že on nemá peniaze a nemoze za ňou prísť kvôli tomu a pod. Ona žije v inom meste. To je také chodenie nechodenie. Vzťah cez net

cosmic_origin
18. aug 2024

@exotka444 Do hlavy mu nevidím, ale agresivita mi nepríde ako znak toho, že mu všetko vyhovuje, možno má problémy, len ich nevie vyjadriť.
Neviem do akej miery máš dosah na jeho správanie doma, ale bolo by lepšie keby to s ním riešili rodičia, prípadne posadiť sa s ním a jeho rodičmi, a riešiť to z pozície mediátora.

quaxi
18. aug 2024

Veľa ľudí s PAS nemá empatiu a potom sa správajú k okoliu zle. Ale zase často funguje keď sa im polopatisticky vysvetlí že toto sa nerobí, toto je nesprávne, tuto sú hranice. Len to vysvetľovanie je pre normálnych ľudí dosť nepríjemné lebo sa cítia blbo že niečo také samozrejmé musia vysvetľovať.
Keď chalan chodí ku odborníkom, najlepšie by bolo aby za odborníkom zašli rodičia - najprv sami na konzultácie nech si ujasnia čo z jeho správania je dôsledok diagnózy a čo len jeho lenivosť. Nech zistia ako správne komunikovať a pod. A tiež keď upozornia odborníka na tento problém tak aj on môže viesť terapiu ináč. Potom by sa mohli napr na tej terapii dohodnúť aby sa tam stretli všetci a spravili nejakú dohodu o fungovaní, čo bude prijateľné a zároveň aj zvládnuteľné realisticky pri jeho stave.

kacena4
18. aug 2024

ahoj moj nazor... nie je to vina rodicov ze nebol skor diagnostikovany, na sk sa robi diagnostika autizmu a najma lahsich foriem len par rokov. syn ma 22 a bol dg. asi v 12r. a to sme od jeho narodenia chodili po vysetreniach lekaroch... proste vtedy to este nevedeli poriadne diagnostikovat. je to uplne nove ochorenie na ktore neexistuju presne pravidla nakolko kazdy autista je uplne iny. za mna treba riesit rodicov aby si to priznali, ze to nie je ich zlyhanie ale proste v jeho detstve by mu nik dg. na sk nedal. skor mali riesit jeho psychicke problemy, je normalne ze sa najma u vysokofunkcnych s vyssim IQ objavuju, tak ako sa objavili aj u neho. takze rodicia si v prvom rade musia nastavit pravidla a "donutit" ho aby podla nich fungovat sposobom ak nebudes spolupracovat tak ... /napr. pojdes z domu/ neviem ci pracuje, ale ma narok na ID ciastocny, a hlavne nastavit prisne pravidla. treba pochopit fungovanie aspergerov velmi tazko prezivaju emocie dokazu ich prevalcovat potrebuju presne pravidla a hranice a potom funguju. teraz si vlastne syn na rodicoch vybyja svoju zlost. toto musia rodicia zatrhnut. a nedovolit mu sa k nim takto spravat. ak tak me aj fyzicka agresia treba o nahlasit na policiu, min. spravit lekarsky zaznam pretoze to moze byt dokaz ak by ste ho potrebovali dostat do nemocnice na stabilizaciu on sa musi naucit kde su hranice v spolocenskom spravani voci inym najma rodicom. drzim palceky