Asperger u dospelého

alenkaalien
12. jún 2024

Spoznala som muža (44 r.), s ktorým som bola pár krát von (nie rande, iná aktivita) a cítila som sa s ním super, ako veľmi dávno nie. Pripadal mi ok až na niektoré veci, o ktorých som sa domnievala, že žartuje. Napr., sám povedal, že vždy bol divný, že sú trošku divní celá rodina, asi dvakrát o sebe povedal, že je autista (ale s úsmevom). Keďže odišiel do iného mesta, kontakt bol už len cez net... Vtedy to začalo, odrazu som mala dojem, že sa bavím s úplne iným človekom... vraj nezvykne veľa písať, v ďalšej komunikácii odstup, následne zase ok, keď sme sa zase stretli úplne dobrý dojem ako predtým a následne zase v mobilnej komunikácii chlad, resp. taká... ja neviem, rezervovanosť? Akoby v jednej osobe boli dve... Vzťahov mal vraj málo, dokonca o jednom sa vyjadril, že ani nevie čo to bolo... Raz v inej súvislosti len tak spomenul svoje nízke EQ... Píšem tu tak všeobecnejšie, z toho všetkého čo ale zatiaľ viem a našla som si na internete ma napadla sociopatia alebo Asperger. Lebo IQ má nadpriemer... Rada by som tu našla niekoho kto má reálnu skúsenosť s dospelými Aspergeráčmi, aby mi potvrdil/vyvrátil moje, povedzme podozrenie.

petamich
12. jún 2024

nie to, ze niekto si skratka nerad pise a to sa odzrkadli v "tone" komunikacie naozaj nediagnostikuje aspergera, ak by bol asperger zistila by si to prave pri osobnych stretnutiach, lebo su casto horsi v socialnych interakciach, rozhovoroch, niekedy vhodnosti toho co hovoria, ze maju ritualy, su vzorcovy a iba jedno riesenie je spravne atd.

a na sociopata uz vobec neviem kde si prisla

thereisabear
12. jún 2024

Pokojne môže byť asperger, keď už aj sám o sebe to povedal, tak asi vie prečo.

petronelag
12. jún 2024

@alenkaalien Ja som už stretla niekoľko dospelých aspergerov, ale to sa u každého prejavuje inak. Na niektorých sa dá zvyknúť, hlavne prácu si robili dobre a ak si v živote nájdu partnerku, ktorá ich vhodne doplní, tak to funguje. Môže tam byť aj to, že nerád píše, ale dá sa spoznávať aj priamo a môžte sa stretnúť aj s tou jeho rodinou.

alenkaalien
autor
12. jún 2024

@thereisabear tak povedal autista, nie asperger...

libusak
13. jún 2024

Z tvojich pozorovani mi pripomina moju sestru. Zlaty clovek, co by sa rozdal. Ked ma niekomu napisat, sa ma pyta na nazor, ci je to ok 🤷
Na druhu stranu, velmi ovplyvnitelny clovek.

tinqua
13. jún 2024

Ak je skutocne asperger alebo iny odtien autizmu, tak ten vztah pravdepodobne neustojis, lebo v takom vztahu su skratka ine pravidla. Ich chovanie je povacsine cista cervena vlajka aj ked bez tych krivych umyslov, ale zdravy clovek dojde k nestastnym zaverom. Napriklad tyzdne sa ti neozve....ale ze vobec, vsetci ti budu hovorit, ze ma inu, ze je to kkt, ze ta ghostuje a pod. a ten chudak len robi nieco co ho zaujima a stratil kontakt so svetom, zrazu sa objavi ako pohladnica a ty sa k tomu postav ako chces....aby si ma nechapala zle, ony nechcu ublizovat, ale nedokazu vyhodnotit ze to co robia je pre teba zle...mozno az neskor, castym opakovanim, vo viacerych vztahoch mozu pridat korekciu....a nezmeni sa to ani ked mu povies o svojich pocitoch...to je to nizke eq. Dovod preco sa s takym clovekom citis skvele ked je s tebou je preto, ze v ten moment sa sustredi na teba. Chce to obrovsku mieru tolerancie. Ved sa ho opytaj priamo, ak je funkcny asperger, vie o tom.

thereisabear
13. jún 2024

@alenkaalien veď asperger je autista

alenkaalien
autor
13. jún 2024

@tinqua no popísala si to, akoby si presne vedela čo ma trápi, to je neuveriteľné. odkiaľ máš tie skúsenosti?

eliska13
13. jún 2024

@alenkaalien nie každý obľubuje písanie.Ked dáva také tajné indície bude asperger.Je to na škodu?

alenkaalien
autor
13. jún 2024

@petamich navonok je taký... tichý a nenápadný mi prišiel kým som ho nespoznala viac... nie že by v ďalšej komunikácii bol typ, čo srší vtipom atď., ale debata je vždy plynulá, rozumný je veľmi si myslím. a dosť mi pripadá, že rád koná v zmysle toho čo sa patrí, resp. akékoľvek aj nezmyselné zákazy rešpektuje.

alenkaalien
autor
13. jún 2024

@eliska13 tajné indície? 🙂 ja som to brala ako srandu, že tak možno si kus tichší alebo čo, tak Ti možno niekto zo srandy povedal, že si autista... lenže potom som zažila naozaj zvláštnu komunikáciu a začalo mi to ísť hlavou... a začala som kukať po nete a prišla na Aspergera. možno je to celé len môj výmysel... a či je to na škodu ja neviem, nemyslím, len človek nevie ako sa má správať. som dosť otvorený tip, čo mi príde na um, to zo seba vypálim, som možno veľmi energická, možno sa veľmi rýpem vo veciach, ktorým neviem prísť na koreň...

eliska13
13. jún 2024

@alenkaalien na 99% je asperger.To nie je vada len bude emočne plytký a za ten čas sa určite naučil pozorovaním čo sa očakáva.Nevie prečo človeka objať, sociálne nezrucnosti, môže povedať niečo čo ťa rani bez ohľadu, že ti ublíži nerozumejú citom.Ale každý má iné muchy.Aj introverti sú divní ľudia nerozoberaj to a spoznávaj ho.Pravidla dodržiavajú tak daj pravidlá vášho vzťahu😉

akvi
13. jún 2024

@alenkaalien mám syna dospelého AS. A viem si predstaviť, že nejaký spôsob komunikácie nezvláda tak, ako si ostatní predstavujú. Môj sa vyslovene musel naučiť, že napríklad telefonický rozhovor má istú formu, on nepoužíval žiadne "zdvorilostné" frázy. Tiež mail keď písal, tak kým bol menší, tak ma občas poprosil, aby som doplnila "zdvorilostné kecy". Čiže on vnímal, že to mu nejde. Teraz už neviem, ako to rieši, či sa naučil používať niečo už sa mu do toho nestarám. A môže sa stať presne to, čo píše @tinqua , že keď sa zahlbi do niečoho, tak zabudne na všetko ostatné, resp nezabudne, len to odsunie, AS nezabúda 😅. Vzťahy s takýmto človekom sa na prvý pohľad môžu zdať náročné, na druhej strane, u AS väčšinou vieš, na čom si, AS nevie klamať, je dobrý v práci, čiže zabezpečí rodinu, neviem si predstaviť, že by bol neverný, ctí zmysluplné pravidlá ( niekedy až príliš). A ak sa parner/ka naučí, ako s ním komunikovať ( napríklad jasne formulovať potreby a požiadavky, žiadne očakávania, že "domysli si"), tak to môže fungovať.

akvi
13. jún 2024

@eliska13 trošku ťa opravím. On vie, prečo človeka objať, on sa tiež rád objíme, resp vie, čo sú city, akurát nevie prečítať toho druhého. Ale keď mu povieš, som smutná, potrebujem objatie, on tomu rozumie a vie ťa objať. Čiže nejde o to, že by nemal city, len ich ťažko odhaduje u druhých. Môj keď bol menší, tak sa vyslovene pýtal, maminka, si smutná? toto bola sranda? a pod. Alebo sa nás pýtal, že či toto je vtip, keď niekto povedal niečo, čomu on nerozumel, proste sa uisťoval, či pochopil správne. Teraz už chápe vtipy, aj iróniu, chápe jasné prejavy emócií. Čo nevie, tak prečítať tie nejasné. Ale to majú problém občas všetci.

alenkaalien
autor
13. jún 2024

@eliska13 takže... oni nič necítia? teda, asi sa pýtam mierne povedané vymleto, ale naozaj o tomto nemám šajn... aké majú prežívanie?

akvi
13. jún 2024

@alenkaalien no to je presne ten mylný názor, objasnujem to v predchádzajúcom komentári

1mina
13. jún 2024

@alenkaalien aj asperger je autista spadá to pod spektrum. A každý je absolútne iný ale že úplne nedá sa to zovšeobecňovať. Ja až keď mám diagnostikované dieťa AS - inak veľmi citlivé diéta, ktoré má kamarátky, má ich rada, som si uvedomila že zrejme je aj muž nediagnostikovany asperger 😂 tam ta komunikácia taká zvláštna niekedy, treba byť naučený na jeho styl

eliska13
13. jún 2024

@akvi dobre opisane

tinqua
13. jún 2024

@alenkaalien mam takeho kamarata, je to naozaj uspesny, inteligentny človek, viedla som s nim vela rozhovorov na tuto tému...on to vsetko vie, ale...ked pride na nieco co mu sposobuje stres, ked sa citi prestimulovany, resp. nieco co sa vymyka beznemu chodu, tak okamzite sa uchyli ku konaniu z ktoreho bezneho cloveka ide vyvalit...izolacia, nekomunikacia, proste puf a mesiac ho niet...potom to spracuje a vrati sa do zivota...a toto spravanie ma voci vsetkym bez rozdielu...ja si vztah s takymto clovekom predstavit neviem, nemam na to trpezlivosť. Pokial si budes uzivat cas, ktory spolu travite a nebudes sa na neho moc spoliehat, tak povedzme...viete spolu stravit pekne chvile. Ale teda za predpokladu, ze ten tvoj je podobny clovek. Ono zase pozor, diagnoza nie je ospravedlnenie na všetko...ak chce vztah tak ho to tiez nieco bude stáť, lebo oni vedia na sebe pracovať, len musia mat ochotu.

tinqua
13. jún 2024

@alenkaalien a este k tomu citeniu...oni maju emocie a silne...citia aj lasku, aj hnev...ale ten prejav je svojský a hlavne bude sa ti zdat ze riesi len svoju stranu, co je z casti pravda. To ze ty sa trapis uplne v pohode odsunie na vedlajsiu kolaj ak to stoji proti niecomu co on povazuje za dôležité...vrati sa k tomu, ale ked uzna za vhodné, ak mu teda bude na tebe a na vztahu záležat.

alenkaalien
autor
13. jún 2024

@tinqua tak príklad: ide niekde vykonávať nejakú činnosť a odtiaľ zase inde. na činnosť A sa pripraví a na B zabudne... alebo jeden deň o niečom hovorí, vyzerá, že z toho má radosť, robí plány a o X dní nie, lebo si to zdôvodnil a nechápe, že ty nechápeš. takéto niečo?

alenkaalien
autor
13. jún 2024

mi to potom príde, že nedokážu mať radi, nedokážu brať na zreteľ druhého človeka a to je predsa prejav lásky...

alenkaalien
autor
13. jún 2024

ťažko sa toto chápe človeku ako ja, ktorý nemá dôvod vysielať rôzne signály, ktorý je konzistentný a ktorý keď si niečo naplánuje, tak s tým, že to chce a ide za tým.

alenkaalien
autor
13. jún 2024

@tinqua tak tu asi ochota nie je, možno je zvyknutý sa tak správať celý život. aj tak to "normálnemu" človeku nejde do hlavy... keď ma niekto na niečo upozorní (ja som ešte nie) a nemyslím, že sa mu to stalo s ohľadom na vek 1. krát, tak nad tým pouvažujem a niečo aspoň minimum spravím... akože oni to vypúšťajú???

alenkaalien
autor
13. jún 2024

@akvi hm...

akvi
13. jún 2024

@alenkaalien nezabúdaj, že väčšina dospelých AS neboli nikdy diagnostikovaní! Nik k nim celý život nepristupoval tak, ako by potrebovali a nik ich neučil fungovať v tejto spoločnosti. Ja to vidím na svojom dieťati, on ak by nemal nás za rodičov, tak čo by celý život zažíval - totálne nepochopenie a neprijatie, nik by mu nevysvetloval spoločenské situácie, proste by nad ním rodičia zlomili palicu a dostal by nálepku, že je neprispôsobivý, drzý, nechapavy, proste "zlý". A on by nerozumel, že prečo, prečo ho deti šikanujú, prečo nemá kamošov, prečo ho rodičia súdia a neprijímajú. Keď som ja zistila, že mám iné dieťa, začala som študovať a na základe toho inak pristupovať. A učiť dieťa to, čo iné deti vedia automaticky. Môj je ešte aj nadpriemerne inteligentný, tam sú tiež isté špecifiká. A keď si predstavím, aký obrovský posun syn spravil v tom sociálnom, tak môžem byť hrdá. Nik nebude tušiť, koľko úsilia nás to stálo, aby dieťa dokázalo fungovať vo väčšinovej spoločnosti prijateľne. Mali sme v rodine AS, až keď sa narodil môj syn, tak som pochopila, že dotyčný je AS. Bol to génius vo svojom odbore, má niekoľko vynálezov a patentov. Ale celý život bol veľmi nešťastný, lebo mal pocit, že mu nik nerozumie, vzťahy mu stroskotali dva, kamarátov príliš nemal, bol sám, podľa mňa nešťastný. Aj my ako rodina sme ho mali za čudáka. Dnes už viem, že potreboval viac pochopenia a prijatia, nie odsúdenia.

alenkaalien
autor
13. jún 2024

krásne to píšete, musíte byť super rodičia... áno, ja mám úsilie chápať aj veci, ktoré sú odlišné, veľmi by som chcela. nie je ale práve povznášajúce tu čítať skúsenosti kamarátok aspergerov... ak sa niečo také nepodchytí už u dieťaťa, je šanca niečo zmeniť v dospelom veku? teda, možno to podchytili, ono navonok pôsobí úplne ok a tiež je tam zrejme vysoké IQ.

tinqua
13. jún 2024

@alenkaalien ak sa ti sam od seba ozve, tak to ber ako ochotu a zaujem...ver mi, ze som videla kamaratove spravanie pri ludoch co ho nezaujimaju, resp. ho irituju a to slovo hulvat je malo. A ano situacia o planoch co si napisala, to je uplne bezne...preto vravim nespoliehat sa. Ze tomu nerozumies je tiez pochopitelne, je to uplne iny mindset...a nie nestaci povedat raz, on ma nejaku logiku na zaklade ktorej dojde k zaveru....vsetko okolo toho co ty povies je uz pre neho bzukot a sum, ktoremu zas on nerozumie. Tak ako mas ty nejaku projekciu, na zaklade ktorej posudzujes spravanie inych (v duchu hesla podla seba, sudim teba) ma ju aj on, ale ovela plochejsiu...raz sme sa tak bavili, hypoteticka otazka padla, komu v pripade ohrozenia zavolas...ja som so smiechom povedala ze teba urcite nie...na co uplne prekvapene sa opytal ze preco...no lebo keby napisem tebe, tak uz by som bola dva tyzdne mrtva, kym by si si vobec spravu precital. To uz uznal, ze mam pravdu. Ako vravim oni vedia, ze je to naprd, ale robit s tym nieco je tazke. To ako ked cloveku v depresii povies usmej sa.

akvi
13. jún 2024

@alenkaalien pozri, je super, ak vieš, že dotyčný je AS, pretože sa vieš vyhnúť množstvu nedorozumení, lebo vieš zhruba odhadnúť, ako to dopadne. A na druhej strane sa musíš opýtať sama seba, či tie klady toho človeka prevažujú nad zapormi a ty si ochotná robiť kompromisy. U AS máš isté jedno, keď ho spoznas, budeš presne vedieť odhadnúť, ako sa zachová, pretože AS rád funguje v stereotypoch, čiže je veľmi predvídateľný. Na druhej strane, nerád opúšťa komfortnú zónu, zmeny su pre neho náročné. Ale opäť, ak ty nastavis pravidlá vo vzťahu, on ich dokáže akceptovať a bude ich dodržiavať. Všetko má svoje dobré aj zlé stránky. Aj neurotypicki ľudia majú aj dobré aj zlé vlastnosti a fakt ti nik nezaručí, že "normálny" chlap bude empatický a a pod. Koľko "normálnych" bez štipky empatie chodí po tomto svete 😅 Ja si napríklad vôbec nemyslím o mojom synovi, že je nejako extrémne neempaticky v porovnaní s hocikým iným. Áno, existujú vsimavejsi, citlivejší ľudia, ako môj syn, ale poznám aj dosť oveľa oveľa horších ľudí. Zapadne v šedom priemere. A keď sa mu páčilo jedno dievča, bol práveže nad očakávania pozorný a vedel, čo sa očakáva.

tinqua
13. jún 2024

@alenkaalien inak on ma 40 a diagnostikovane to mal v detstve, pracovali s nim vela (nie je slovak), tiez na prvy pohlad nezistis, resp. kym to sam nepovie...vela ludi nad nim zlomi palicu a povie ze je uplny kkt. Ale nie je, ma srdce zo zlata...milion krat mi pomohol a vice versa a na tom sa vybudovalo kamaratstvo. Na tvojom mieste by som sa do vztahu nepustala, to hovorim podla tvojich odpovedi, lebo ta to znici...ale kamosa v nom mozes mat, lebo toto oni potrebuju...ludi okolo seba, co to hned nevzdaju, to im pomaha napredovať. A ty sa mozno casom naucis co cakat...priklad: ked sa ponukne ze ja neviem...zaveziem ta na letisko, tak suhlasim a pre istotu si este robim zicher...lebo sa moze stat ze ma neodveze, lebo medved...skratka ratam s kazdou moznostou, nespolieham sa, vyhnem sa problemom a frustracii. Ono aj nepredvidatelne spravanie sa casom stane predvidatelnym.