Ahojte. Mám 29, som ešte panna, onedlho po druhej vakcíne proti HPV a chcem sa spýtať na to, aké máte skúsenosti s ochranou pred otehotnením. Taktiež ma zaujíma, či komunikujete s partnerom o ochrane. Môj partner nebol spočiatku nadšený tabletkami, keď som s ním o tom začala komunikovať, aby som si vraj neničila zdravie, ale kondóm asi dlhodobo vo vzťahu tiež nebude chcieť používať. A spoliehať sa na to, že si dá partner pozor, tomu zrovna nejako neverím. Osobne by som riešila aj tabletky aj kondóm, aby som si bola istá, lebo dieťa rozhodne v dohľadnej dobe neplánujeme. Samozrejme, mienim sa o tom radiť s lekárom, ale zaujímajú ma aj názory a skúsenosti žien. Je podľa Vás hormonálna antikoncepcia (tabletky) v dnešnej dobe bezpečná pre zdravie a telo ženy a účinná proti otehotneniu, keď sa správne užíva? Prípadne má niekto skúsenosti s náplasťami? A čo prezervatív? Keď nepraskne, môžem sa spoľahnúť, že neotehotniem? Nerada by som zažívala každý mesiac stres, či dostanem menzes. Používali ste správne ochranu a napriek tomu zlyhala? Aké máte skúsenosti? A ešte by ma zaujímalo, že tie, ktoré beriete HAK, cestujete lietadlom a máte tabletky v príručnej batožine, potrebujete mať k nim aj anglický preklad príbalového letáku alebo nejaké iné potvrdenie toho, čo užívate, alebo s tým nebol nikdy problém? Ďakujem za odpovede.
Pannou asi nebude do smrti, všakže? Ja som užívala Hak pred 8 rokmi cca 2 roky, dva druhy nakoľko mi prva nerobila dobre, potom som ju vysadila, mam dve zdrave deti a teraz uzivam znova Hak. Treba to riešiť aj s lekarom a uvidíš co ti poradi... Na tabletkách nevidim nic zle, su rozne druhy.
Ani ja neodporúčam, kvôli antikoncepcii mám problém ostať tehotná... v živote by som si to už nikdy nedala...
Klobuk dole ze si zak dlho vydrzala veru no chod gynekolokovi urobiti testy ze ktora HAK je najlepsia pre teba ja berem od 15 rokov ale to aj kvôli liecebnej stranke naplaste su dotupne len jeden druh na SK a to Evra a vobec nedrzia je to katastrofa...takze za mba tabletky.. ..
Predtym, ako som ju nebrala, som mala pravidelny cyklus, ziadne problemy, po vysadeni mi Dr. zistila PCOS, ziadny cyklus... momentalne navstevujeme CAR... takze asi tolko
Brala som HAK od 17rokov v 23rokoch som ju vysadila,lebo sme chceli babatko a na prvy cyklus som otehotnela, po sestonedeli som si nasadila znova HAK a ked sme chceli druhe dieta tak som vysadila a znova som na prvy cyklus otehotnela, HAK praveze moze u niektorych zien podporit otehotnenie po vysadeni.
Nikdy som nemala ziadny problem s antikou.
Nic nievje 100% len nemat sex 🙂
Ale ked sa toho vsetkeho budes bat a neverit tomu tak budes stresovat kazdy mesiac tak ci tak.
Neverim tomusa,ze niejto vdaka HAK ci tomu ze je ,,tucny,, nemoze otehotniet,.. to su takr namysacky a, vyhovorky zlych lekarov,ktory sa s vami nechcu zaoberat.
Brala som HAk 1,5 roka zo zdravotných dôvodov, ale vysadila som ju kvôli vedľajším účinkom. Skúšala som rôzne, ale ani jedna mi nesadla. Nedarí sa mi otehotnieť, ale u mňa je problém diagnóza kvôli ktorej som HAK brala.
Žiadna antikoncepcia (okrem celibátu ) nefunguje na 100%, ale čo sa týka spoľahlivosti, ak dodržíš dávkovanie, je minimálna šanca otehotnieť pri užívaní HAK. Pred užívaní odporúčam podrobne si preštudovať príbalový leták. Podobne je to aj s kondómom, ak sa ho naučíš správne nasadiť, čo nie je žiadna veda je neželané tehotenstvo nepravdepodobné.
Tabletky na letisku nikoho zaujímať nebudú - vlastná skúsenosť, lietam často a vždy mám pri sebe nejaké lieky. Potvrdenie musíš mať len na tekutiny v obale nad 100 ml.
Osobne používanie kondómov nijak neznižuje moje potešenie zo sexu a ani ma nijak neobmedzuje. A používať obe formy antikoncepcie sa mi zdá zbytočné.
Ja tabletkt mat nemozem, partnermi s kondomni spokojni neboli, tak sme nepouzivali nic len ze "von" a za 6 rokov som neotehotnela. A potom sme sa raz urobil partner do mna a som tehotna,takze neplodna nie som. 🙂 ako nie je to najlepsia ochrana a neodporucam ju ale mne zaberala perfektne :D kondomy boli pre mna hrozne a furt ma z nich tam dole vsetko svrbelo..
@kikus7 ahoj urcite by som HAK riesila s lekarom kedze mas 29 je mozne riziko pri uzivani hAK ze nebudes moc mat deti. Ja som uzivala HAK asi 10 rokov s malymi prestavkami kvoli zdravotnym problemom. Vysadila som ju po svadbe a babo sa nam podarilo na prvy sup. Po porode som znovu brala HAK asi pol roka chceli sme potom druhe a manzel bol nazoru ze po vysadeni treba daky cas pockat kym otehotniem. Daval si pozor bez problemov sme tak fungovali 2 roky po svadbe a rok po narodeni syna. Kondom mne nerobil dobre mala som potom zenske problemy. Co sa tyka cestovania s tabletkami nikdy ziadny problem. Mavala som ich v penazenke spolu s receptom. Vsetky typy ochrany maju svoje plus aj minus. Uvidis sama co ti bude tvoje telo akceptovat.
Ak si zvyknete na prerušovanú súlož, spoľahlivo s tým prežijete. Prípadne striedanie s kondómom. Aj partner musí niesť časť zodpovednosti za nežiaduce tehotenstvo. Práve užívanie HAK ho toho zbavuje. Nehovoriac o vedľajších účinkoch, ktoré niekoľkoročné užívanie spôsobuje.
@evittam nikto vam nepotvrdi na papier ze je z HAK. ALE, pred hak som mala 28 dnovy cyklus a ovulaciu. PO HAK mam PCO, hypotyreozu a menstruaciu len po liekoch! HAK vam maskuje skutocne problemy co mate v tele a neviete ich liecit hned. ja som to brala asi 3-4 roky. pribrala som 40kg:( lutujem to kazdy den! a ktovie ci niekedy budem mat dieta:( uz mozno az nie...
V 29. rokoch panna klobúk dole. Ak si doteraz vydržala tak ti odporúčam vydržať aj naďalej. Ak je tvoj partner ten pravý a chces s ním zostať navždy nerieš antikoncepciu! Je to neuveriteľné svinstvo, ktore má devsdtacny vplyv na organizmus ženy. V 29. prepáč za úprimnosť by si nemala uvažovať na antikoncepciou ale skôr nad tým mať dieťa čím skôr. Plodnosť ženy rapídne po 30tke klesá takže sa Ti ľahko môže stať, že miesto problému ako neotehotniet budeš riešiť za 5 rokov to aby si konečne otehotnela a dobosila zdravé dieťatko prirodzene bez umelých zásahov. Každá jedna umelá stimulácia vaječníkov nesie za sebou obrovské dávky hormónov,ktoré sa odzrkadľujú negatívne nielen na zvýšenej podrazdenosti, ale zvyšujú riziko onko ochorení. Mimochodom tie sa zvyšujú aj keď užívaš antikoncepciu aj tromboza hrozí.... Je to tvoje rozhodnutie, tvoje zdravie, tvoj život, takže v konečnom dôsledku ty si jediná,ktorá za to zodpovedá. Ak máš partnera ktorému na Tebe záleží dá si pozor, zavčasu ho vytiahne, alebo využite plodné a neplodne dní a konečne koncov kondóm nie je taký hrozný užije si to aj s ním. Veľa šťastia v správnom rozhodnutí.
HAK som užívala asi 2 alebo 3 druhy. Zo všetkých som mala rozhádzaný cyklus, z jednej som pribrala cez 20 kg a z ďalšej som zase mala vysoký krvný tlak, zhoršili sa mi kŕčové žily... našla som ale pre mňa fajn alternatívu ktorá sa užíva len keď je treba https://www.zdravie.sk/forum/381660/pharmatex-n... a je to aj vo forme krému (ten je účinný hneď). Za dva roky používania nebol žiaden problém
Ak by partner nemal o Teba seriózny záujem a nebral by váš vzťah vážne ver mi že by už dávno s tým sekol. To že čaká svedčí o mnohom.skor iba je typ ktorý ti nebude vyznávať lásku slovami ale skutkami.
Hmmm tak to mi je ľúto a ako dôvod uviedol čo?
Si panna, tak to máš najlepšiu antikoncepciu. hAK má pripravila o možnosť mat vlastne deti. Takze hAK neodporúčam. Dnes má toľko párov problém počať a donosiť dieťa že by som sa vôbec netrápila s antikoncepciou žiadneho druhu.