Antidepresíva - zhoršenie

moler333
15. sep 2024

Ahojte,

viem, že by som o tomto mal informovať svojho psychiatra, aj tak urobím. Zaujímalo by ma však, či máte niekto rovnaké/ podobné skúsenosti.

Už asi 2 roky chodím na terapie kvôli úzkostným a depresívnym stavom. Zhruba pred 3-4 mesiacmi som začal užívať antidepresívum Citalopram 10 mg, pretože mi začali zasahovať do bežného fungovania. Na začiatku liečby sa mi symptómy zhoršili (z úzkostí sa stali panické ataky a prehĺbili sa mi depresívne symptómy). Do mesiaca však úzkosti takmer úplne vymizli, no depresívne symptómy nie. Pred 3 dňami som bol na kontrole u psychiatra. Dohodli sme sa, že vyskúšame prejsť na 20 mg. Opäť mám však pocit, že sa mi depresívne symptómy prehlbujú, až by som povedal, že mám pasívne samovražedné myšlienky. V príbalovom letáku je dokonca napísané, že je to možný vedľajší účinok najmä u ľudí pod 25 rokov (ja mám 22).

Pokojne sa môžete o skúsenosti podeliť aj v súkromnej správe.

lucyluska
15. sep 2024

@moler333 kým ti zaberú lieky 20mg treba počkať aj 4-6 týždňov. Nepredpisal ti aj niečo ako neurol, ci xanax keď dostaneš úzkostnú epizódu?
Nežiaduce účinky sú, že sa stav môže zhoršiť.
Skús si urobiť kúpeľ v magneziovej soli, možno nech ti predpíše magnosolv, si na najlepšej ceste, len treba vydržať.

koniarova
15. sep 2024

Vyčkaj ešte. Myslím,že tvoj terajší stav je normálny a postupne sa zlepší.

moler333
autor
15. sep 2024

@lucyluska nepredpísal mi nič také. Úzkostné epizódy našťastie vymizli po mesiaci užívania, zápasím len s depresívnymi symptómami, ktoré sa zhoršili, keď som začal citalopram užívať, a takisto aj keď sa dávka pred 3 dňami zvyšovala. Ďakujem za rady 😄

moler333
autor
15. sep 2024

@koniarova vďaka 😄

luccija
15. sep 2024

@moler333 je to bežné pri zvýšenej dávke pominie to....treba si pýtať niečo na ukludnenie

moler333
autor
15. sep 2024

@luccija máš nejaké skúsenosti s lexaurinom, xanaxom či neurolom?

zemanova28
15. sep 2024

@moler333 ja bojujem rok z depresiou prvých 5 týždňov je strašných než lieky začnú zaberať musíš to vydržať potom sa ti vážne uľaví. Beriem sertlarin najprv som bála pól tabletky po 2 týždňoch celú ale uľavilo sa mi až po 5 týždňoch.

columbovazena
15. sep 2024

@moler333 Skús zmenu liekov, možno skusis viackrát, kým nájdeš tie "svoje", len to netreba vzdávať. Ja som tie svoje našla až po 10 rokoch, 5 hospitalizáciach, a 2 zmenách lekárov. Mám dg ťažká depresia s psychotickymi príznakmi, a v 2019 som si povedala, že je to môj posledný pokus, inak už na to kašlem a ukončím to. Chvalabohu sa stal zázrak, a stav sa zlepšil, aj keď časom sme ešte dolaďovali nejaké lieky, je to absolútne neporovnateľne, za čo som veľmi vďačná. Držím Ti palce, nech sa aj Tebe nájde vhodná liečba a nech si ok.

zemanova28
15. sep 2024

@moler333 hodne mi pomohlo rozprávanie z ľuďmi čo majú podobnú diagnózu lebo ten kto si to nezažil nevie si predstaviť aké to vedia byt múka vsedci mas byt silný vzchop sa to veru nepomáha. Držím palce nech sa ti uľaví.

luccija
15. sep 2024

@moler333 áno, dostala som ho na tetaniu od neurologa a bola som aj u psychiatra 3x denne prvé dni 1,5 mg Lexaurin potom po pár dňoch podľa potreby netreba sa toho báť, keď ti nastúpi účinok AD nebudeš ho potrebovat

moler333
autor
15. sep 2024

@zemanova28 som rád, že ti zabrali.

moler333
autor
15. sep 2024

@columbovazena ďakujem, držím palce aj tebe!

moler333
autor
15. sep 2024

@zemanova28 áno, to vie vážne pomôcť, ďakujem.

evkamotka
15. sep 2024

@columbovazena co su psychoticke priznaky?

zemanova28
15. sep 2024

@luccija a môžem sa opýtať zaujíma ma to keď si brala Lexaurin akože bolo ti dobre alebo si bola taká ospalá nič sa ti nechcelo?

columbovazena
15. sep 2024

@evkamotka Pozri na nete, sú to psychózy ( zmeny/ poruchy vedomia, vnimania, myslenia atď, je toho dosť), podobné ako napr.pri schizofrénii. Vraj z veľmi ťažkej depresie. Po konečne úspešnej liečbe chvalabohu zmizli, a dúfam, že sa to celé svinstvo už nevráti

x_elizabeth_x
16. sep 2024

@moler333 Ahoj, som na tom podobne, dva mesiace sa liečim na panicku a uzkostnu poruchu, keď mi lieky zabrali (po 4-5t), lekárka uznala, že ešte zvýšime dávku z 10 na 15mg a vsetko sa to vrátilo späť, zo dňa na deň. Dala mi ale aj Frontin (alprazolam) na ten čas kým to zaberie, beriem ho len keď je najhoršie, skús sa ozvať svojmu Dr, či by nebolo vhodne aj Tebe niečo podobné. Nevladzem fungovať v bežnom živote už tyzden, ale stále dúfam že to treba len vydržať tých pár týždňov a bude dobre…

moler333
autor
16. sep 2024

@x_elizabeth_x ďakujem, dúfam, že bude všetko okej.

jaska25
17. sep 2024

@moler333 Ahoj. Ja som tiež pri zvýšení dávky mala dočasné zhoršenie stavu, potom to prešlo a bola som v poriadku. Pri nasadzovaní AD treba byť veľmi trpezlivý. Neurol, xanax, lexaurin treba brať len na prekonanie a zmiernenie zhoršenia stavu. Nesmú sa brať viac ako mesiac, pretože sa stávajú návykovými. Ja som sa stabilizovala po 8 týždňoch, dodnes mávam aj občas horší deň, najmä keď mám nejaké náročné obdobie v živote. Takže určite sa to u teba zlepší, neboj. Držím palce 🙂

moler333
autor
17. sep 2024

@jaska25 ďakujem krásne 🙂

evkamotka
18. sep 2024

@x_elizabeth_x ako to v praxi vyzeralo, ze zabrali?

luccija
18. sep 2024

@zemanova28 bola som kľudná a v pohode, ale ja mám nízky tlak a a bola som ešte unavenejsia, ale to je cieľom veď utlmuje centrálny nervový systém vtedy som to potrebovala bola som veľmi nervózna, krce do noh..keby si bola príliš unavená, zivas, ťahá ta na spánok tak menej x do dňa.

betulinka1
18. sep 2024

@moler333 citalopran 10mq alebo 20mq sa málokedy dava na depresie. 10mg je uplne mala davka, to sa dava detom a pri depkach to podla mna nezaberie. 20mq sa pouziva pri uzkostiach. Ale myslim si, ze tvoja dr skusa. Ci ti zaberu alebo nie. Lebo niekomu vazne sraci 10mq a povie si, ze toto mi pomoze, tak mu to na uzkosti pomoze. Pockaj par dni a ked nie, tak povedz Dr., ze ti na depresiu nezaberajú. ALE!!!!!! S úzkosťami vies pracovat. Skus sa zamerat na tie. Psycholog. Popocuvaj Martina Lajprika na YT alebo aj inych, ktory vysvetluju tie uzkosti. Depresia to je uz tazke ale ja si myslim, ze ked zapracujes na tych uzkostiach, nebudes z toho taky unaveny a ovládnes aj depresiu. Ak mas pocit, ze ta depresia je velmi zla, daj sa hospitalizovat na par tyzdnou a uvidis, tam ti nastavia aj lieky aj vysvetlia….

moler333
autor
18. sep 2024

@betulinka1 áno, ja som ho dostal predovšetkým kvôli úzkostným stavom (na ktoré určite zaberajú). Hlbšie depresívne symptómy sa mi rozvinuli až v čase, keď som ho začal užívať.

veronika33
18. sep 2024

@columbovazena prosím, ktoré lieky ti nakoniec zabrali a v akých dávkach?

columbovazena
19. sep 2024

@veronika33 Ráno beriem Sulpirid Belupo 50 mg a Elontril 150 mg ( ten trocha povzbudí lebo inak by som bola prispata), a večer Kventiax 25 mg, Mirzaten 30 mg ( ale ten si už delím na polovicu - dosť sa z neho priberá, ale pomáha), a občas keď mám problém zaspať tak Diazepam 5 mg. Toto mi pomohlo. U každého človeka je to však individuálne, na čo jeho telo zareaguje. Každopádne držím palce

x_elizabeth_x
23. sep 2024

@evkamotka zabrali zak, že mi ustúpili fyzické priznaky (psychosomatika) - búšenie srdca, trasenie rúk, vnútorne chvenie, tlak na hrudi, nausea, ale aj neopodstatnene strachy, ktoré mi v priebehu sekundy vedeli spustiť obrovskú úzkosť až paniku. Teraz som 2 týždne po zvýšení dávky a stále mi nie je dobre, niektoré z príznakov stále sú, ale pomáha mi aspoň čítať, že je to opäť dočasne a prejde to 🙂

moler333
autor
24. sep 2024

Depresívne symptómy takmer vymizli, polepšilo sa mi. Ďakujem, že ste sa podelili o skúsenosti ❤️