Antidepresíva v mladom veku

sabinaxd
4. jún 2024

Pekný večer prajem, idem sa skôr vyplakať a prečítať si vaše názory. Mám 22 rokov a zrejme s mojim duševným zdravím nie je niečo v poriadku. Mam malého syna a obrovský ťažký rozchod za sebou. Teraz už mám síce normálneho partnera pekne spolu žijeme ale po psychickej stránke sa necítim byť okej. Neustály smútok, strach, panicke ataky, točenie hlavy, pár dní dobrá nálada a zas to isté. Dneska na mňa vonku prišla neskutočná panika že som skoro odpadla s malym vonku. Stále som nervózna a vystresovaná proste žijem v strachu aj keď neviem z čoho. Idem sa zajtra objednať psychiatrovi, no bojím sa ze takto mlada skončím na liekoch😔 chcem si život užívať aj keď malý vyrastie a nie jest lieky na to aby som bola v pohode.... mate aj vy niekoho v okolí alebo ste začali užívať napríklad antidepresiva v mladom veku? Aký máte na to názor? Neskutočne sa budem hanbiť keď ich budem užívať😔

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sejbipi
4. jún 2024

Mala som podobnú situáciu. Pomohli slabé ad. Mala som čerstvých 22r keď som začala užívať. Užívala som asi trištvrte roka. Nie je sa čoho báť. Keď to dostatočne skoro podchytíš, tak lieky poväčšine nie sú na celý život

3009
4. jún 2024

@sabinaxd keď máš chrípku a užívaš lieky tiež sa hanbíš že ich užívaš? Tak isto je to aj s duševnými chorobami. Možno budeš potrebovať AD len nejaký čas, a sú ľudia čo od mladosti ich užívajú a krásne si žijú. Vždy lepšie s liekmi ako chorá bez nich. Mnohé ženy musia užívať AD aj počas tehotenstva. Veď nemáš na čele napísané, že užívaš AD. Nemusíš to nikomu hovoriť.

yanqqa
4. jún 2024

@sabinaxd antidepresiva sú práve na to, aby si si život vedela užívať a netrápila seba aj syna, ktorý určite vníma to, že nie si v pohode. Ak mu chceš dopriať šťastné detstvo, tak si vyhľadaj pomoc. Nie je sa za čo hanbiť. Podľa mňa si naopak zaslúžiš obdiv za to, že to dokážeš. Možno bude stačiť liečba antidepresivami na rok-dva. A k otázke, mam blízku osobu ktorá začala užívať antidepresiva ešte v detstve, takže v tvojom veku nie je vôbec príliš skoro. Držím palce.

deti95060810
4. jún 2024

ad nemusíš užívať celý život - to je už otázka na lekára.
väčšinou sa užívajú pár mesiacov a ak je stav OK s liekmi sa postupne skončí.
aj keď veľké percento pacientov sa s liekmi musí preliečiť opakovane...

leonakr
4. jún 2024

@sabinaxd ahoj🙂aj ja som si to myslela,že sa budem hanbiť.Ver mi,že momentálne mi je jedno kto si čo myslí🙂.Beriem ich dva mesiace,nikto ani o tom nevie, samozrejme manžel a moji rodičia a nikomu to ani neroztrubujem.Ten kto si takým niečím neprešiel , nepochopí.Ani ty nebudeš musieť niekomu skladať zato účty.Sice som staršia od teba ale v rodine nikto AD nebral takže tiež u nás novota.Ja ich beriem lebo som s a úplne vyčerpala a vyhorela.Ak by si bola chorá na štítnu žlazu,prípadne astmu,alergiu tiež by si sa hanbila za lieky?🙂Nesmieš to tak brat.Určite chod čim skor....ja som to tiež dlho nevidela,že mám taký problém pretože u mňa začali fyzické ťažkosti najprv a potom psychické tak som stále hľadala problém telesný,že preto mi tak je...to by bolo na dlhé vysvtelovanie🙂.Ale ak šípiš ,že ťa bolí duša a necítiš sa dobre tak choď....ber to tak ako keby si šla k zubárovi.🙂Preliečiš sa a budeš na sebe pracovať,lieky časom odhodíš a bude to fajn😉.Ja ďakujem za takú možnost,že sa mi polepšilo.drzim silno palce♥️bude to fajn

andreatytler
4. jún 2024

@sabinaxd Antidepresiva nie su na cely zivot.
Mojej sefky syn mal depresiu ked mal 18 rokov a uz som pocula dalsie pripady depresie u dospievajucich.
Tak isto je velmi vela zien co ma poporodnu depresiu tiez velmi mlade.
Depresia je nerovnovaha v urcitych latkach v krvi a tie lieky ti pomozu nastolit tu rovnovahu. Urcite chod za lekarom a zacni to liecit cim skor. Niekedy to trva dlhsie kym sa najde ta spravna liecba. Treba byt trpezlivy, ale urcite sa to da liecit.

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
leonakr
4. jún 2024

@andreatytler ak spomínaš dospievajúcich,ma to teraz napadlo tak dopíšem🙂.Lieky ,ktoré beriem tak v letáku dávkovanie deti od 8 r.a dospievajúci taká a taká dávka....takže určite sú podavané aj mladistvým🫤je kopec chorôb a diagnóz,žiaľ.🥺Ale netreba zúfať🙂.Vedia pomôcť .

sabinaxd
autor
4. jún 2024

@sejbipi no toho sa bojím, že som to nepodchytila včas, lebo to trvá už 3 roky

januska12323
4. jún 2024

Predstav si, že namiesto týchto problémov máš zlomenú ruku, tiež by si nešla za lekárom? Máš psychické problémy a tie treba riešiť presne ako iné zdravotné problémy, ty za to nemôžeš.

andreatytler
4. jún 2024

@taynee Ale urcite to nie je pravidlo. Co ja poznam pripady v okoli tak kazdy bral antidepresiva len urcite obdobie.

andreatytler
4. jún 2024

@leonakr Podla mna v tom dospievajucom veku pracuju v tele hormony a clovek prechadza velkymi zmenami a obrovske tlaky okolia a ziadne zivotne skusenosti o ktore by sa mohol opriet. Ja sa vobec necudujem ze maju psychycke problemy.

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
leonakr
4. jún 2024

@andreatytler skôr som myslela, že ak majú deti/dospievajúci aj iné diagnózy,nechcem sa nikoho dotknúť lebo v tejto tématike naozaj nemam poňatia.Ale možno ak sú prípadne autistické prvky,Adhd alebo pod.ze to vie takto skĺznuť 🙂tak potom určite takéto lieky budú podávať aj mladým.Istotne sú v živote rôzne príbehy🥺.

nmld
4. jún 2024

@sabinaxd neboj sa. 12 (nie je to preklep) rocna dcera berie obdobne lieky. Psychicke potiaze su rovnake ako fyzicke, len ich tak nevidno. Nie je dovod sa hanbit. Po niekolko malo mesiacoch ideme znizovat davku a dufame v ich nasledne vysadenie. Neboj sa. Je problem, je aj riesenie, to opakujem aj dcere.

mareka49
4. jún 2024

@taynee odkiaľ máš také tvrdenie?
Dáke fakty?
Štatistiky z lekárni?
Zaujíma ma to

denithestrange1993
4. jún 2024

@sabinaxd no vidim,ze si bohovsky uzivas mladost bez liekov. Nic v zlom ale panicke atakt,uzkosti,neustaly strach,naladovost nie su asi nieco co chces pre sebe a pre svoje dieta. Lieky ti znormalizuju nervovu sustavu a ak sa zvolia spravne budes vpohode. Hanbit? A ked urobis nejaku blbost v navale uzkosti/depresie,nebudes sa hanbit? Keby si mala problem so srdcom,plucami,pecenou verim zeby si sa nehanbila ich brat,preci sa toho stranis ked sa jedna o psychiku?

nenne27
4. jún 2024

@sabinaxd chapem ta.cely zivot sa otuzujem, varim cerstve jedla kazdy den( vela z vlastnych zdrojov) vyhybam sa liekom a vitaminom v tabletkach. Presne tento pocit som mala ze cely zivot na liekoch.ALE...moja dospela dcera ma diagnozu pri ktorej bude dlhodobo na liekoch. A som rada, ze mame tu moznost, lebo bez liekov by to nedala.blizkej priatelke dcera spachala samovrazdu...keby bola na liekoch, nemuselo by sa to stat.
Netrap sa a pomoz si, ked sa da.lepsie byt na liekoch ako nebyt vobec

biankaaaa
4. jún 2024

Ja som tiež na RD a od decembra beriem AD kvôli agorafóbii s PP a musím povedať, že sa mi život zmenil fakt od základov. Ľutujem, že som do toho nešla skôr, veľa veci mi kvôli chorobe ušlo... Tie ktoré beriem ja sú nenávykové a po 6 mesiacoch mi ich teraz doktorka ponúka postupne vysadiť. Zatiaľ sa na to necítim, bojím sa čo príde, ale určite to vyskúšam 🙂 Ale veľa som na sebe pracovala, čo sa týka práce so strachom a pod., nespoliehala som sa len na lieky. Nevie o Tom okrem manžela nikto, nie je to ani vidieť. Akurát nepijem alkohol, ale to som veľmi ani predtým, takže nikto sa nediví.
Určite chod do toho, držím palce. A ešte som zabudla dodať, neboj sa vedľajších účinkov. Ľudia majú síce kadejaké skúsenosti, ale ja napr. okrem únavy v prvých dvoch týždňoch užívania nemám žiadne.

marianarem
4. jún 2024

@sabinaxd Je zaujimave, ako su tieto problemy stale povazovane za hanbu, pricom psychiatricke ambulancie praskaju vo svikoch. Za mna je to naozaj zdravotny problem ako kazdy iny.
Pozri, ja som bola aj na lieceni v Pezinku. Tiez som sa za to trochu hanbila, nie nejako strasne, ale uplne kazdemu som to povedat nevedela. Asi v polovici pobytu som si ale povedala, ze kaslem na to a idem to hovorit ako normalnu vec. Lebo ako nas maju prijat ini, ked sa ani my sami nevieme prijat. No a teda vyzeralo to asi takto. Od susedy som sa dozvedela, ze bola uz v Pezinku aj ona. Stretla som pani, od ktorej som kupila dom, a vysvitlo, ze aj ona je na antidepresivach. Kolegyna mala v Pezinku muza aj dceru. Prisla na navstevu spolupracovnicka z Francuzska a vysvitlo, ze aj ona chodila k psychiatrovi. Manzel spoluziacky zo strednej je roky na AD. A takto by som mohla pokracovat dalej a dalej, co vsetko som sa podozvedala. Uz by sme s tou hanbou fakt mohli skoncit.
Kazdopadne drzim ti.palce, aby to u teba bolo.len na kratkodobe branie AD.

milaadka
4. jún 2024

@sabinaxd Ja som brala antidepresíva od 18tky, takže určite si nerob starosti, že si tak mladá a s antidepresívami. Je lepšie si pomôcť keď to inak proste nejde … 😊

sabinaxd
autor
5. jún 2024

Ďakujem za reakcie😊 povzbudilo ma to a idem to riešiť hanba nehanba😊

denithestrange1993
5. jún 2024

@sabinaxd garantujem ti,ze nikto nespozna ze beries ad. Ja tolko znamych postretavam u psychiatra,ze az. Je to normalka. A chodia tam ludia fakt od puberty az po smrt.

missviolet
5. jún 2024

ja som dostala Grandaxin v 16 na asi 9 mesiacov (netusim, preco mi stale obnovovali recept, vraj sa nema brat kontinualne, ale nejak som sa v tom nerypala) - u mna na uzkost a ako lahke antidepresivum. pomohlo v zlom obdobi, bez problemov som ho vysadila.