Antidepresíva po pôrode

laura222
2. máj 2019

Ahojte, Boli ste niektora co po porode nasadzala AD? Ja mam take stavy ze napr dnes.. v noci som asi 3-4x vstavala k malej, dufala som ze rano dospim trochu ale do 5 cca plakala, mrncala bola som s nou hore. Ked o 5 zaspala snazila som sa aj ja ale klasicky uz mi isli myslienky (co treba este urobit, urcite hned vstane,..). Takto som “prespala” do 7 ked sa realne zobudila a samozrejme prisla triaska, busenie srdca.. cez den spat proste neviem. Citim sa taka unavena ze nevladzem nic spravit a jest mi vobec nechuti. Zazili ste to niektora? Nasadili ste lieky? Ci sa to zlepsilo casom? Neviem co robit :( ak by mi nasadili opat lieky moze psychiatricka dat napr mame OCR ked som dospela? Ide o to ze ak budem musiet nasadzat opat AD potrebujem pomoc s malou 😰

luzzia
2. máj 2019

@laura222 ahoj, a si si ista, ze potrebujes antidepresiva? lebo toto, co popisujes, je proste len unava a vycerpanie z nespania. aspon mne to tak znie, tiez sa mi to stava, ked som neoddychnuta.
este pred antidepresivami by som skusala najst riesenie, ako si viac oddychnut, pospat.
nemoze k nej v noci vstat aspon obcas manzel/priatel alebo niekto, s kym zdielas domacnost? trosku sa prestriedat, nech mas susvislejsi spanok.
a cez den sa ti naozaj neda si aspon sem tam trosku zdriemnut? napriklad ked malicka spi, pripadne ze by ti ju niekto postrazil, zobral kocikovat a ty by si si hodila medzitym slofika. ked si naozaj unavena a vycerpana, zaspis aj cez den, treba si dat spaciu masku na oci, ked ti vadi svetlo, pripadne penove stupliky do usi.

laura222
autor
2. máj 2019

@luzzia ahoj, mam diagnostikovanu uzkostno-depresivnu poruchu a ked som otehotnela vysadila som lieky. Podarilo sa mi nejak vydrzat aj ked posledny mesiac som bohuzial uz musela male davky liekov na uzkost.. teraz 3 tyzdne po porode takto. Zajtra idem k doktorke co mi povie. Prizvukovala mi aby som prisla vzdy hned ako zacitim nejaky vykyv, nemam cakat az sa to vyhroti ako naposledy ked som len lezala a nedokazala ani jest.. a teraz uz nie som zodpovedna len za seba. Chodi mi pomahat mama ale to je skor asistencia ze robime veci spolu. Priatel chodi do prace mimo bydliska, niekedy nie je doma 3-4 dni ale snazi sa chodit ako casto sa len da. Ked sa snazim spat idu mi stale v hlave myslienky co vsetko treba porobit a ked potom vstanem tak nespravim ani to, neviem sa prinutit rozhybat.

luzzia
2. máj 2019

@laura222 aha, tak potom chapem. mam s tym vlastnu skusenost, takze viem - uplne rozumiem. najhorsie je na tom naozaj to, ze tieto veci sa zvyknu vracat pod vplyvom extremnej zataze a vycerpania, coz je vlastne momentalne asi tvoj pripad. a jedina moja rada je vtedy zvolnit tempo, ale to sa pri babatku bez pomoci moc neda. tak veru, radsej chod, drzim velmi palce ❤ a snaz sa naozaj viac oddychovat, kedy sa len da, najma vo forme spanku. ono nedostatok spanku strasne tieto stavy zhorsuje 🙏

lea299
2. máj 2019

@laura222 Podľa mňa Lauri nepotrebuješ AD, načo? Potrebuješ sa vyspať! Si na dieťa sama? S bábätkom to bohužiaľ tak občas je, že sa nespí, ale to prejde, bude to lepšie, hlavne by si mala trochu spomaliť a hneď ako malá zaspí aspoň si ľahnúť, driemkať s ňou 🙂

laura222
autor
2. máj 2019

@luzzia dakujem 🙏 ano som si toho vedoma a nerada by som aby sa to vyhrotilo do nejakeho extremu. Naozaj by som to chcela dat bez liekov ale momentalne mam strach ze nemam moc sil bojovat musim sa starat o malu. Chyta ma panika ked som sama doma, toto som si uz zazila a vtedy musel byt stale niekto pri mne lebo som mala uplne triasky az mi zuby cvakali, plac, vsetko
@lea299 dakujem ze mi veris 🙂 uvidime co mi povie psychiatricka zajtra ale kedze pozna hlbsie cely problem tak si myslim ze bez liekov ma nepusti.
Inac ani nekojim, museli mi zastavovat laktaciu prave kvoli takymto stavom a aby sa to nezhorsovalo

lea299
2. máj 2019

@laura222 Aha jasné chápem, ale aj tak by bolo lepšie keby to zvládneš bez toho, je to proste bordel. Drž sa a daj vedieť ako si dopadla 🙂

sintra
2. máj 2019

Chapem ta a viem zhruba co prezivas. Nehazarduj. Tvoja psychiatricka mala pravdu, akonahle budes citit, ze sa ti stav zhorsuje, sla by som do liekov. Hoci aj docasne. Teraz prezivas strasne zatazkavajuce obdobie a cloveka s tvojou diagnozou to dokaze uplne rozhadzat. Spankovu deprivaciu tazko zvladaju aj úsychicky uplne zdravi ludia, pre ludi s diagnozou je to velka zataz a sposobi lavinu problemov.

laura222
autor
2. máj 2019

@sintra dakujem za podporu 🙏❤️ Naozaj som posledna osoba ktora by chcela brat lieky ale strasne sa bojim aby sa to este nezhorsilo. Nemam doma ani tabletky na bolest hlavy, fakt som neni typ co si na vsetko dava lieky. Jedine coho mam doma zasobu je magnezko. Bohuzial mi vsak teraz zabera len chvilkovo ak vobec plus mam nizky tlak tak nemozem to ani s nim prehanat. Velmi sa vsak bojim prvych tyzdnov ak budem musiet lieky. Neviem ci si rodic moze zobrat na dieta ak je dospele OCR ak ide o takyto problem.

sintra
2. máj 2019

@laura222 Vacsina ludi co beru antidepresiva ich brat enchcu, ale beru ich, lebo si uvedomuju pomer benefity/negativa 😉 Ved nikde nie je napisane, ze ich musis brat navzdy.
S tym OCR na dospelu dceru ti neporadim. Ale teoreticky, ked si moze zobrat manzel na manzelku... Skus sa opytat v skupine Pravne poradenstvo, ak to nevygooglis.

laura222
autor
2. máj 2019

@sintra dakujem opytam sa 🙂 Ano mas pravdu, vela ludi sa snazi byt bez liekov ale proste to nie vzdy ide. Nejde o zavislost ako si mnoho ludi mysli ale o to ze tie neprijemne stavy su minimalne zmiernene. Tiez by som nerada travila matersku neustalym premyslanim o sebe namiesto uzivania si malej. Teraz to proste na 100% nedokazem a to ma hneva o to viac. Ja som uz AD brala ale len raz pol roka po velmi tazkom obdobi. Zrovna minuly rok v july som vysadila

sasen123
10. mar 2021

@laura222 ahoj viem že to už je dlho čo si tu písala ale ako si nakoniec dopadla ?? Mám rovnaký problém .. zabrali AD?