Antidepresíva a chudnutie

saruska1111
19. nov 2024

Ahojte má tu niekto skúsenosť s chudnutím na AD? Beriem ich 7 mesiacov a pribrala som 16-17kg a už z toho chytám depku pretože už predtým som mala dosť vysokú váhu a cítim sa fakt fyzicky naprd.. je pravda že som začala viac jesť hlavne mám strašne chute na sladkosti sladené vody veľmi malo pohybu ostala som veľmi lenivá a nevladzem strašne sa bojím že to nepojde dole a budem priberať ešte viac.. a zase lieky nechcem ešte vysádzať necítim sa na to mám strach aby sa mi staví nevrátili 😔😔😔😔
Beriem sertralin 50mg a liečim sa na PP.

michaella24
19. nov 2024

Ahoj, ja už som to spomínala v inej téme. Brala som iné lieky a u mňa nastalo to, že mi zvýšili prolaktín a o to ovplyvnilo, že som náhle nabrala 20 kíl... Nejdú dole, ani keby čo robím, nič nefunguje. Dala som si spraviť hormonálny profil u gynekológa, kde sa ten prolaktín ukázal a začala som si študovať vedľajšie účinky liekov, kde to bolo úplne jasné. Takže som trvala na ich výmene... Zatiaľ to funguje, schudla som konečne 5-7 kíl, neviem presne. Ale jednoduché to nie je. Zvyšok diagnózy by som mala ešte doriešiť na endokrinológii, aby sa zistil stav štítnej žľazy. Na to som zatiaľ nemala odvahu.

saruska1111
autor
19. nov 2024

@michaella24 ja mám štítnu v poriadku a ten prolaktín neviem.. ja som prvé týždne keď som ostala chorá” schudla za týždeň a pól 7 kg a teraz mám pocit že nastal aj jojo efekt a nabrala som raz toľko..

saruska1111
autor
19. nov 2024

@michaella24 kde prosím sa mám vypýtať na to vyšetrenie ?

zobaka
19. nov 2024

setralin je znamy tym, ze zvysuje chut do jedla, zbytocne budes patrat inde, ja som ho brala 4 mesiace a 7 kg hore, daj si zmenit lieky, ja som mala chut pri nom na vsetko, ked som vysadila uz som nemala taky apetit

saruska1111
autor
19. nov 2024

@zobaka nechcem meniť lieky keď mi fakt pomáhajú a cítim sa na nich dobre.. a neskusala si žiť zdravšie a pohyb ?

zobaka
19. nov 2024

@saruska1111 to uz bolo strasne davno, nieco som schudla, ale potom som otehotnela, tak som ich vysadila a uz som sa k nim nevratila, podotykam, ze rodila som štíhla

saruska1111
autor
19. nov 2024

@zobaka uvidím keď upravím fakt stravu a prestanem jesť blbosti či schudnem keď nie po novom roku buď vysadím alebo zmením liečbu.. lebo sa mi nechce veriť že po lieku sa priberá keď fakt doslova zeriem to bude asi stravou

zobaka
19. nov 2024

@saruska1111 je to stravou, ale zaroven neziaduci ucinok lieku, lebo liek ti zvysuje chut do jedla

evkamotka
20. nov 2024

Liek zvysuje chut do jedla, ale jes ty. Sertralin som brala 100mg a nepribrala som ani kilo. Nejedla som sladkosti, male ranajky, mensi obed, na veceru jablko a denne 30min cvičil a kardio. Treba sa ovladat. Alebo ak ti to nejde, vypytaj si ine ad, z ktorých sa tak nebudes trapit co sa tyka chuti

saruska1111
autor
20. nov 2024

@evkamotka nechcem meniť AD bojím sa toho..
tak myslíš že keď začnem normálne jesť nebudem jesť sladkosti a blbosti že schudnem ? 😔

eliska13
20. nov 2024

@saruska1111 z jedenia sladkosti a lenivosti priberie každý lieky za to nemozu

saruska1111
autor
20. nov 2024

@eliska13 dúfam teda 😀

evkamotka
20. nov 2024

@saruska1111 no jasne, beriem ad od jula a nepriberam. Lebo nie je z coho, cvicim, nejem sladkosti. Na veceru nic max jablko a vahu si drzim identicku. Pracu mam v kancli

saruska1111
autor
20. nov 2024

@evkamotka tiež mám sedavu prácu.. no nic ozvem sa za mesiac či zišli nejaké kilecka dole keď budem držať stravu a hýbať sa 😊

michaella24
20. nov 2024

@saruska1111 keď máš štítnu žľazu v poriadku, tak asi nebudeš mať problém v tejto oblasti. Hormonálny profil sa robí u gynekológa, ďalej sa pokračuje na endokrinológii pre ďalšie výsledky, ja to ešte nemám doriešené. Ale ja som nezmenila stravu v čase, keď som začala priberať. Ja som po pôrode takmer všetko schudla (pribrala som skoro 30 kíl) a asi po roku užívania liekov mi váha začala náhle stúpať s tým, že som nič nezmenila. Ja nejem sladké ani čipsy, ani sladené vody. Toto som zistila tak, že som tri mesiace dodržiavala kalorické tabuľky a cvičila a schudla som len dve kilá. A to mi prišlo úplne nereálne, aby sa váha ani nepohla. Takže som tušila, že chyba bude niekde inde. Lieky som tiež meniť veľmi nechcela, lebo som ich brala aj niekoľko rokov pred tehotenstvom a nerobili mi problém, plus vysádzanie je náročné. No ale zrejme po pôrode sa zmenili hormóny. Zrejme toto nebude úplne tvoj prípad a musíš hľadať príčinu v strave, lebo niektoré lieky podporia chuť do jedla. Ja mám problémy s PPP, takže ja si stravu dosť strážim a táto zmena váhy ma fakt dosť zničila.

Takže skús to zmenou stravy. Začni tam. A potom to rieš ďalej. Strava je základ každého chudnutia, ide to aj bez pohybu, aj keď aspoň prechádzky neuškodia. S liekmi neexperimentuj, užívaj ich, ak ti pomáhajú. Ak nebudeš cítiť zmenu ani po úprave stravy, konzultuj to s lekárkou. Žiaľ, taký je život s antidepresívami. V niečom pomôžu, ale aj vedia urobiť aj nežiaducu prácu na našom tele.

saruska1111
autor
20. nov 2024

@michaella24 jasne skúsim zmeniť stravu lebo u mna bol fakt problém že som sa strašne prežierala hlavne sladkosti dokázala som cely deň len ležať pred telkou a doslova zrat žiadny pohyb a ešte Aj prácu mám sedavu.. je pravda že mi po liekoch chuti viac jesť ale to už je podľa mna môja chyba že som si to nevedela ustrážiť.. a nevhcem tiež meniť alebo vysádzať ešte je skoro a hlavne mi fakt pomohli s PP.. takze skúsim upraviť stravu pridať pohyb a keď sa za mesiac odvazim a nebude aspoň pár kíl dole tak potom to budem riešiť s lekárkou.. ale dúfam že ta váha teda pôjde dole.

michaella24
20. nov 2024

@saruska1111 tak to áno, to nie je správna cesta. Aj ja som raz mala nasadené lieky, zrovna vlastne v tom čase, keď som začala aj priberať, pretože sa mi zhoršili depresie. A tiež si telo začalo pýtať sladké, bola som z nich podráždená, nesústredená, opuchnutá... Ale po dvoch týždňoch som ich dala aj von, takže to nemohlo mať vplyv na nárast váhy, zase až toľko sladkého som nepojedla. Verím, že to zvládneš a držím ti palce, aby sa ti podarilo schudnúť, je to prospešné nie len pre telo, ale aj pre psychiku ♥️

saruska1111
autor
20. nov 2024

@michaella24 dúfam že sa mi to podarí budem sa snažiť.. a ďakujem 🥰

adriena85
20. nov 2024

Beriem tiež sertralin a pribrala som 15 kil

saruska1111
autor
20. nov 2024

@adriena85 a tiež viacej jes ? Alebo pokúsila si sa schudnúť a nešlo to ?

adriena85
21. nov 2024

@saruska1111 práveže jem menej, cielene veľmi nechudnem, len som pridala pohyb

saruska1111
autor
21. nov 2024

@adriena85 a ide to dole ? Tiež som začala jesť zdravo tak snáď to pôjde ☺️

adriena85
21. nov 2024

@saruska1111 zatiaľ veľmi nie

saruska1111
autor