V pondelok idem k psychiatrovi, som si takmer na 90% istá tým, že mi predpíše antidepresíva (riešila som to a obvodným). Problém je v tom, že ja sa bojím, že priberiem a asi by som prírastok na váhe nezvládla. Dočítala som sa o antidepresivach, ktoré sú akoby viac stimulačne, znižuju chuť do jedla a odpadá riziko priberania. Myslíte, že keď doktora poprosím aby túto vec zohľadnil, predpíše mi take? Ja viem, že to je povrchne, hlúpe, čiastočne nezodpovedné a choré, ale ja by som nezačala užívať niečo, po čom by som mohla pribrať. Proste predstava toho, že by som bola tučná je pre mňa hrozivejšia ako toto trápenie čo prežívam. Som veľmi hakliva na to ako vyzerám a veľmi si zakládám na peknom zovňajšku a postave.
Budeš radšej chuda a nešťastná? Ja mám 4 Ad. Pribrala som 30 kg. No a? Hlavne že som ok hlavne pre rodinu
@yollanda existujú ad, z ktorých sa nepriberá, takže keď to pôjde, prečo by som nemohla byť aj jendo aj druhé?
@marsmykkok ďakujem za odpoveď, tento aspekt ma napadol, ale myslím si, že by som dokázala vyhodnotiť, či už mám problém alebo nie s ppp. Aj teraz som relatívne skoro a sama prišla na to, že potrebujem pomoc
Ja beriem cipralex 10mg a nepriniesla som ani kg
asi by som len pekne poprosila a povedala aké trápenie by si mala keby si pribrala.... ak bude normálny, zváži to.
sú ad z ktorých ti vyslovene chutí jesť a potom priberáš, ale sú aj ad po ktorých nemáš zvýšený apetít...
prvý mesiac sa ukáže či ti bude stúpať váha... inak pribrať 30kg to je pálka, nie každý to potom znesie...
@yollanda a asi ti nevadí, že si pribrala. Mne by to vadilo. Až do takej miery, že by som si vlastné tými antidepresivami vôbec nepomohla. Takže by som bola tučná a nešťastná.
@mmoonna ale stať sa to môže.
No ja ťa plne chápem, bohužiaľ tiež som pribrala po AD vždy 25kg aj a nie je to @
deti95060810 o tom, že človek viac je, ale niektorým ľudom tie AD proste výrazne spomalia metabolizmus ako vedľajší účinok. Aj ak som prestala brať, jedla málo, trvalo aj 2 rok po vysadení kým som začala chudnúť. A som presne ako autorka, na postave si potrpím a plus jediné čo ma drží nad vodou je pohyb a ak mám váhu akurát a priberiem nejakých 25kg a nevládzem ani to už, je to dosť na figu.
Vadí mi to, ale po 20 rokoch depresii…..
Mne na to povedal MUDr .,že sa nepriberá ani tak z AD, aj keď to môže mať malý vplyv,ale skôr z toho,že je človek viac v kľude,tak mu viac chutí jesť
@marsmykkok toto keby sa mi stane, tak tie antidepresíva ani nebudú mať zmysel. Myslíš, že to ten doktor nejak vezme do úvahy a vyhovie mi?
autorka skús a uvidíš či ti vyhovie.
@marsmykkok bojím sa, že bude jeho reakcia podráždená, že to bude vnímať ako že mu chcem diktovať čo mi ma predpísať.
Veď MUDr.ti bude chcieť pomôcť. Takže ti predpíše také ad, ktoré ti pomôžu,nie uskodia. A keď mu povieš,že priberanie by tvoj stav nezlepšilo,ale naopak zhoršilo,tak to vezme do úvahy.
Zohľadní tvoj zdravotný stav a podľa toho bude ďalej postupovať.
Tak vždy záleží od doktora ako to zoberie, ale ak zle, jeho problém, ty máš právo povedať čo cítiš. Samozrejme, podráždenosť môže vyvolať to, že si sama ordinuješ lieky cez googla. Ale nie si jeho podriadená, si pacientka, skús zabojovať za seba. Celkovo lekári uprednostňujú tie staré antidepresíva a myslím, že je to ekonomika a tlak poisťovní, lebo tie staré stoja pár centov, tie nové aj 20-30 eur krabička... Koľko ľudí berie antidepresíva, keby všetkým dávali tie nové a účinnejšie, by to výrazne zvýšilo výdavky poisťovní a zväčša sa tieto nové predpisujú, až ak staré dlhodobo nezaberajú rôzne značky a aj to často tak, že sa nasadia a po zlepšení sa skúsia staré. Ale možno tvoj doktor sa nedá ovplyvniť posťovňami a pôjde mu o tvoje dobro.
@mmoonna s tymto nesuhlasim, ja jem rovnako ako pred AD a pribrala som aj napriek tomu cca 7kg, ktorych sa neviem zbavit. Navyse som zavodnena. Pribera sa po nich, teda aspon po tych co beriem ja.
Napriek tomu si neviem predstavit fungovat bez nich, len som prezivala a trapila sa, to nebol zivot.
@mmoonna no vysvetli to niekomu... každý si ide to svoje...
predsa keď nič nezjem tak ako môžem pribrať... zákony fyziky nepustia... ale poniektorí tu píšu že aj z ničoho sa priberá...
@deti95060810 tak u niektorých liekov je dokázané, že sa z nich priberá, nie sú to len antidepresíva. Veď na to sú normálne štúdie
Ja som nič nepribrala. Beriem Escitil 20mg a Mirzaten 15mg na noc.
Už tu bolo mnoho tém o priberaní od AD. Ja koho poznám a viem, že užíva AD, pribral. Viac, či menej, ale pribral. A skôr viac. Ja konkrétne takmer 50 kg. Nevravím, že by som bez nich nepribrala. To nie. Ale určite nie toľkoto. Moja lekárka mi tiež odporučila skúsiť tie AD- čka, z ktorých sa nepriberá. Ja na tvojom mieste poviem tak, že o kom vieš, že tieto lieky berie, pribral. Ale že ti odporučili nejaké, od ktorých sa nepriberá. A len myšlienka na to, že by si mala pribrať, ti už spôsobuje úzkosti. Ak je normálny, mal by ti vyhovieť. Držím palce. Inak mne je samej zo seba zle. Najradšej by som uch už úplne vysadila. No bojím sa, či to nebude horšie.
určite mu to povedz, ak to nezohladni skus iného mudr
vystriedat jednu depresiu druhou nie je riešenie a ano je šialeny tlak spoločnosti , v práci , zákazníkov ako vyzeráš ... je to niekedy až neunosné .. hlavne na ženy
Co tak nájsť príčinu problému, namiesto užívania AD? AD problém neriešia len ho potláčajú.
No pozri, asi nemáš dostatočné psychické problémy. Keby si mala tak takéto sprostosti ťa ani nepadajú. Jediné čo by ťa zaujímalo by bolo ako byť zdravá. Roky sa starám o človeka s psychickými problémami a toto nie je ani na poslednom mieste v rebríčku na čom záleží.
@martul a čo znamená mať dostatočné psychické problémy? Je xy ludí, ktorí sú suci na ad, ale neberu ich, lebo sa dopočuli rôzne dezinformácie o tom aké je to návykové, alebo že im to zmení osobnosť, tak sa radšej utápajú vo svojich srackach. Ja sa aspoň bojim reálneho nežiaduceho účinku. A aj napriek tomu, že je pre mňa zdravie prvoradé, nechápem prečo by to mala byť pre mňa jediná priorita. Veď jasné, môžem prestať chodiť do práce, dať sa na pár mesiacov pn a vyrieši sa to tiež, asi nie som dostatočne chorá, keď ešte dojdem do práce. Neumieram, aby som bola zbierena s každym nežiaducim účinkom a ako trpitel ho prijala, keď to ide aj inak.
@irusa mňa obvodný poslal na terapiu, tam som chodila ale aj terapeut uznal, že by bolo fajn nasadiť lieky
@deti95060810 normálne ovplyvňujú celé telo a spomalia ti spaľovanie kalórií. Ja práve že ak som nemala AD jedla som veľa sladkostí a nepriberala som, nasadila AD, zabrali, nejedla toľko sladkostí, viac sa hybala a váha išla hore. Ako prajem ti za deň zjesť jedno jablko, pol porcie obeda, večer rožok s paradajkou a kúskom šunky a napriek tomu priberať. Potom by si pochopila.
No toto je dvojsečná zbraň, ak ti dá po ktorých priberieš, bude ťa to trápiť a nezlepší ti to moc stav, ale zase tie stimulačné môžu v zlom psychickom stave vieš k poruche príjmu potravy ak máš k tomu sklony podľa toho čo píšeš, že na tele ti záleží...