Dobrý večer prajem,
pred nejakým časom som tu písala kvôli kliešťom čo som mala. Presnejšie v tejto diskusii https://www.modrykonik.sk/forum/moje-zdravie/malicke-fliaciky-po-kliestoch/
Písali ste tam, nech sa pozorujem cca tri týždne, či neobjavím fľak a nech idem k doktorke preistotu a ona mi už zoberie krv a tak to zistí. Bola som tam dnes, lebo to jedno miesto ma stále svrbí, ale nemám žiadne fľaky po tele ani nič. No doktorka mi aj tak predpísala antibiotika sumamed. Vraj ich mám užívať a 6 týždňov sa mám pozorovať, či sa mi po tele neobjavia fľaky. Vraj keby teraz zoberie krv, tak nezistí z toho nič. Ale hocikde som čítala, že z tej krvi sa to zistiť dá. Tak ja fakt neviem. :D
@monikatil neviem persne po akej dobe, ale protilatky sa z krvi daju skutocne zistit az po niekolkych tyzdnoch......
aj v tom je borelioza dost zakerna
flak sa vacsinou objavi - ale vobec nemusi
v dobe ked uz sa daju z krvi zistit protilakty vacsinou zacina byt neskoro na uspesnu liecbu.
lebo ak ma byt liecba na zaciatku uspesna musi sa s nou zacat este v dobe ked borelky este nie su zakuklene kade tade po tele - co vacsinou byva bohuzial v dobe, ked sa protilatky z krvi este zistit nedaju.
ked uz sa prtilatky v krvi nachadzaju a vedia ich odhalit aj krvne testy byva casto neskoro, lebo to uz znamena ze tvoje telo s touto chorobou zabojovalo....a ze borelky mozno z casti znicilo a z vacsej casti sa potvory niekde schovali a ostava len cakat kde a kedy a o kolko mesiacov rokov sa pri sebensom oslabeni imunity zobudia.
takze bud rada, ze tvoja dr. ti tie antibiotka predpisala aj bez potvrdenia diagnozy, mozno ti tym velmi pomohla.
Áno, z krvi sa to zistiť dá, ale až po dlhšej dobe, asi preto ti povedala, že teraz by nezistila nič, neboj sa, len užívaj Sumamed a tým budeš chránená, ak by bol kliešť infikovaný, tak prípadný vznik infekcie tieto antibiotiká potlačia.
Vybrali mi 17.6. kliesta a na krv mam ist po 4 tyzdnoch, atb som nedostala.
@maminka11 a priznaky okrem toho, ze si mala kliesta si mala ake? ak ziadne, tak nie je dovod na antibiotika....ono zase len tak hltat ich po kazdom stipnuti hmyzom nie je tiez OK
Kliest bol dost nasaty a cerveny zapaleny flak asi 2x 3 cm, postupne bledol a teraz tam mam stale maly fliacik. Ziadne ine flaky sa mi nerobili, ani priznaky chripky neboli.
no práve, že tiež mi to nedojde OK. Ale došla som tam s tým, že som ich mala pred cca 3 týždňami tak 7 a na jednom mieste mi ostala taká vyrážka, ktorá ma stále svrbí. Inak nemám žiadne príznaky.
každopádne Vám všetkým moc ďakujem za rady 🙂
flak co vyzerá ako klasický stípanec od komára je ok, moze to trvat aj dlhšie kym sa vyhoji, kludne aj 3 tyzdne. pri borelioze je miesto zapalené a riadne cervené, ohranicené - vtedy sa davaju antibiotika aj bez testov, inak netreba, resp stači pockat na testy... tolko z mojich kliestových skuseností...
@maminka11 @monikatil
baby chcem vas trosku ukludnit...
to ze sa vam po kusnuti hocijakym hmyzom spravi fliacik ci pupacik je uplne normalne.....
je fajn si tie testy po tych 3-5 tich tyzdnoch dat spravit...
ale....ak by to mala byt borelioza, je obrovsky predpoklad ze si kazdy den nadavate, ze tak hroznu chripku, co na mna uz x dni lezie som este nemala......takze ak sa citite Ok nestresujte 🙂
Ja som ani nechcela stresovať.viem, že to je len pupačik a to som myslela že budem počuť aj od lekárly.. idem minimalne na rok do zahraničia..tak som si chcela dať spraviť preistotu testy a šupla mi lieky :D
1. protilatky sa mozu,ale aj nemusia vytvorit
2. protilatky ktore sa vytvoria,vzniknu cca po 4 tyzdnoch,taka je hranica
3,konzervativne sa vzdy naordinuje 200mg doxyhexalu-tetracyklin
4.ak tam je erytem,tak je to vzdy borela,okamzite zacat s liecbou a necakat: zahajit penicilinovu radu: najma augmentin,ktory ma v sebe kysl. klavulanovu: nasledne do neho sa ide bud makrolid: najlepsia volba je fromilid,klacid,rulid: previazat sa to moze aj s doxyhexalom:
5.nemusia to byt hned príznaky svedcuce na borelu,ta sa pomaly zacystuje a imunita znici bunkovu a intracelularnu formu,praveze cysticku treba vymlatit entizolom,tinidazolom,rifom apod,
6.aj komarovy,ovadovy,muchnickovy stipanec spravi borelu bez zjavného erytemu
7. po pozitívnych testoch elisa sa vzdy robia znova testy elisa+western bloty,,,,,,,
navyse,bacha, s borelou sa tám mohlo preniest aj nieco ine : babesia,bartonella,ehrlichlia,anaplazmoza
po kazdom zakliesteni sa konzervativne supne 7x100mg resp. 1x200mg doxyhexalu: detom amoxicilin (augmentin)
dala ATB pre istotu, nech by hocico po tejto liecbe si vlastne za vodou.
Môjho manžela pred 2 rokmi odviezla záchranka - mal príznaky ako pri mozgovej príhode... Po týždni vyšetrení zistili boreliózu ☹ zistili to až z odberu mozgomiešneho moku!
Vôbec nevieme o tom, že by mal kliešťa - ani rok dozadu. Žiadne fĺaky ani škvrny s bielym stredom a pod.
Takže tie fľaky - no neviem ☹ manžel ich isto nemal...
Ale tiež mal ako liečbu nasadené antibiotiká (asi 6 druhov aj cez infúzky).
(Bol očkovaný proti kliešťovej encef. a dostal boreliózu).
@monikatil synovi krv vzali a vysetrili