Mám taký problém.. piatok sa mi začala angína, lekár predpísal summamed na 3 dni.. nezabral, stav sa zhoršil. Aktuálne mám Ciprofloxacín, beriem druhý deň ( 4tá tabletka ) avšak angína sa stále viac rozširuje a mandle sú oveľa viac opuchnuté..
Keďže som na 400km od domu, pýtam si vaše skúsenosti. Je možné že tie ATB zaberú ešte alebo mám ísť na pohotovosť ?
Mandle mám opuchnuté natoľko že sa mi ťažšie dýcha ..
@aaadkaaa Noo nemám pluzgiere, mandle a hrdlo sú vyslovene biele, biely povlak :/
Hlavne si kup probiotika.
@stanulienkat mám, mám.. len mi naháňa strach to, že tie ATB nezaberajú
@vikinka128 a teda stav sa vyslovene zhoršuje
@vikinka128 prve ATB nezabralia d ruhe este nestihli ucinkovat. treba pockat, ATB neucinkuju hned prvy den.
@vikinka128 robili ti vytery, alebo Atb naslepo? Mozno to ani nie je angina...
Napríklad mononukleoza? 🤷♀️ alebo dáky vírus na ktorý žiaľ antb nepomôžu.
Nemas mononukleozu?
Ciprofloxacín patrí medzi "chinolony" a to je skupina antibiotík "baktericídne", tie priamo usmrcujú baktérie, je to skupina rýchlo zaberajúcich antibiotík (oproti skupine bakteriostatických antibiotík kde môžu zabrať aj na 3-4 deň). Takže tvoje by DO 2 dní mali zabrať. Ak by sa stav po 24 hodínách nezlepšil už by som 3tí deň kontaktovala doktora.
@stanulienkat tie vytery su niekedy tiez na dve veci. Ja som mala na jar silnu bolest hrdla, po 3 dnoch sla k lekarke, urobila vytery, dala ATB, ulavilo sa mi uz po prvej tabletke, po dvoch dnoch takmer uplne zdrava a vysledky z vyterov negativne. A vraj mala viac takych pripadov v tej dobe...
@jaroe je to mozne, aj ked pochybujem, ze po 1. tabletke Atb to preslo. Mozno si mala len virozu a oodrazdene hrdlo. Nemala si umyte zuby, alebo si nebola najedena pred vyterom?
skus nieoc na kloktanie, a ak nepomozu atb na 3-4 den bolo by dobre konaktovat lekara, ist na odbery/vytery, pripadne orl... mne na tieto opuchy zabera klasicka kombinacia "liek na odpuchnutie" a este kloktanie s glimbaxom, pripadne teatree alebo salviovy sprej.
Inak mali sme doma anginku cca mesiac do zadu a neksutocne dlho trvala.. dcera bola 2t ko, atb brala, tej aj zabrali jedny, ale chlap tomu nie.. po dobrati (2t bral augmentin) este sa dalsie dva liecil domacimi vecami. Obaja mali vytery ok, ale dcera mala skor bordove hrdlo a capy na mandliach...
@vikinka128 moj syn bol takto minuly rok to bol strach😒ked zacal brat atb ok pokial ich uzival bolo ok ako ich dobral zase sa mu to vratilo takto 3 krat 😒ale jemu to preslo do ucha mal strasne bolesti .
@stanulienkat nerobili
@blunka veď práve .. naposledy mi zabrali už pri 2. Tabletke a teraz sa to zhoršuje.. preto nerozumiem
@jaroe ja som mala tiež vo februári mega silnú bolesť hrdla a prišla z hodiny na hodinu, nespala som celú noc od bolesti , písala som aj doktorke, ta mi ani antibiotika nedala, ze je to asi dáky virus a mala pravdu, zo dňa na deň sa to zlepsovalo a na štvrtý den som mala už len minimálne bolesti, takže to bol zrejme aj tvoj prípad.
@vikinka128 ak nebude lepšie, zajtra by som išla opäť k lekárovi. Mne skôr príznaky pripomínajú mononukleózou, než angínu. Skoré uzdravenie.
Ja som mala anginu presne pred 8 tyzdnami a do dnes ma boli hrdlo. Podla lekarky to je vraj normalne. Mala som aj 4 herpesy a vobec mi nedala ani ATB. Zajtra idem k lekarke tak som zvedava co mi povie. Uz to trva velmi dlho….
Mojej dcére zabralo až na šiesty deň do vtedy mala vysoké teploty.
Nemoze ist o herpeticku anginu?