Angína a Ospen

16. mar 2023

Ahojte, chcela by som poprosiť o radu. Pred Vianocami som mala angínu, moja lekárka mi predpísala ospen 1000 (1tbl. každých 8 hodín). Minulú nedeľu ma znovu začalo bolieť hrdlo, no nemala som tento týždeň čas za ňou skočiť. Dnes som si všimla že hrdlo mám trošku červené, tak ako predtým, takže predpokladám že ide znova o angínu. Ospen mám doma, môžem si ho dať tak ako predtým nariadila, alebo mi to neodporúčate a mám najskôr behnúť k lekárke osobne?

nikaa951
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
majamat
16. mar 2023

suhlasim s @nikaa951

a poopravim. existuje mylny nazor, ze si vytvoris rezistenciu, problem je ovela rozsiahlejsi. ty nevytvoris rezistenciu sebe,a le mikroorgnizmom/ bakteriam, ktore v sebe mas. co znamena, ze nielen tebe ATB zaberat nebudu,a le ani vsetkym, ktori sa tymito bakteriami nakazia. vdaka comu sa takato infekcia bude ovela lahsie sirit.

autor
16. mar 2023

@nikaa951
@majamat

Ja to chápem, ide len o to že sa mi nechce odbiehať z práce len kvôli tomu, aby som 2 hodiny sedela v čakárni a následne by mi len pozreli do krku a hotovo. Tak preto som sa pýtala, ale stále neviem čo mám spraviť, asi si dám ten ospen

saxana000
16. mar 2023

Ved zavolaj a povedz ze mas to iste.antibiotika predpise aj po telefone.ked uz ich tak velmi chces

majamat
17. mar 2023

len ty nevies, ci vobec ATB potrebujes. mozno mas virozu.

ja uplne bezne byvam chora, 1x rocne, neikedy viackrat a dr vobec neriesim. idem cele roky bez ATB. za 25r som mala ATB niekolkokrat a to -zapal dutin koli nosovemu polypu, infekt dychacich ciest -ale to bola Mykoplazma a Chlamidia, raz som mala Streptokoka pneuminie,c o sposobuje nektorizujuce zapaly pluc, raz na silnu reakciu po ustipnuti hmyzom, po komplikovanom porode - mala som kompletnu rupturu hradze. a asi 1x som mala vyslivene virozu komplikovanu bakterialnou infekciu a 1x son mala zapal priedusnice, ci priedusiek - bolo pri dychani pocut chrcanie.
a to som mala roky zvacsene mandle a aj mi ich vyberali.
neviem ci dobre ratam, ze 7x za 25r a ani raz na beznu bolest hrdla.