Ahojte.Na posledných krvných vysledkoch mi bol zistený nižší hemoglobín 118 a tiež železo a zásoba železa.Posledný mesiac sa cítim dosť unavená a vyšťavena,mávam občasné bolest hlavy,závraty a býva mi zima,padajú mi vlasy.Anemiu som mala aj v minulosti aj počas dvoch tehotenstviev. Odkedy nekojim mam silnú menštruáciu co asi aj súvisí s anemiou.Zacala som posledný týždeň užívať železo globifer.a čakajú ma kontrolné odbery o 2 týždne.Po akom čase sa vie to železo upraviť do normálu,nebude spôsobovať takú veľkú únavu.máte s tým niekto skúsenosť.dakujem
@nataliik neviem presne o aký typ ide ale mam ju už od detstva,a na hematologii som bola naposledy pred 4 rokmi v tehotenstve a tiež som mala znížené hodnoty,mala by som sa asi objednať zas...železo som mala len 8,3 a transferin som mala zas zvyseny sle to býva pri anemii...máme ju aj v rodine takže asi to bude mať súvis...
@nataliik týždeň ho už užívam ale asi je to ešte málo na niake výsledky...závrate a točenie hlavy už nedávam tak často a tiež sa nezadýchavam už vôbec ale padajú mj stále dosť vlasy a ta únava to je hrozne...akosi a vám prejavovala.unava...ja keď ráno vstanem cítim úplne unavene očí ako by som bola po niakej party aj počas dňa mam menej energie
@suzi212 tak únavu cítim stále, točenie hlavy a pod. moje hodnoty sú bežné 102. Ale keď je horšie, vtedy je ta únava taka, ze by som si ľahla hocikde na zem q už sa nepohla, nevládzem dychat a vidím také čierne fľaky pred ocami. Vtedy sú tie hodnoty okolo 90 a daju mi infuziu.
Inak skúste k tomu globiferu aj pyridoxin (vitamín b) pre lepšie vstrebanie.
A koľko tabletiek denne beriete?
@nataliik hej chce to asi len čas kým sa to tým globifer trocha upraví..beriem 2 tabletky denne,a skúsim ten vitamín B.pozerala som v karte aj z minulosti záznamy o anemii a všade som mala nizky hemoglobin ale nidky som nepocitovala takú únavu ani v tehotenstve,ale je zas pravda ze železo som od pôrodu veru nebrala a to už je 2 roky a asi to moje telo všetko dobehlo...ešte kým som kojila bolo to v pohode
@nataliik ahoj. Mam 5 den od infuzie zeleza kvoli nizkym hodnotam ale mam pocit,ze mi je este horsie ako pred ☹ sestricka spominala zlepsenie po tyzdni. Ty mas aku skusenost, zabralo ti to hned lebo mne ako keby sa prechodne zhorsil stav hlavne unava. A kolko to cca vydrzi. V piatok som bola u obvodnej s vysledkami lebo o infuzke rozhodli na gastre a podali mi ju v ramci ich IBD centra, ale uz nabuduce asi skor zelezo s kyselinou listovou skusim ako toto.
@suzi212 tiez mam dlhodobu anemiu, z gynekologickeho hladiska v poriadku a teraz kvoli inym veciam som skoncila na gastre a sa cudovala, ze uz davno ma tam neposlali len ja mam do toho aj nizke krvinky. Roky dozadu mi na hematologii robili zatazovy test, ale to moj zaludok nedal, ale celkovo som zly pacient a zelezo viac neberiem ako beriem lebo zaludok, zapcha, tazoba. Kolono uz mam za sebou, cakam este na vysledky biopsie. Caka ma druha hadicka do zaludka enzymy, celiakia a helucobakter. Ale moja obvodna neriesi, predpise zelezo na pol roka stare vysledky, kontrola nula bodov. Teraz dokonca sama vravela, ze oni priamo v zaludku vedia pozriet ci sa to zelezo vobec vstrebava cize toto vysetrenie uz som mala davno absolvovat a nie sa sama pytat na gastro. Cize ja by som skusila to gastro. Anemia moze byt aj priznak celiakie napriklad.
@dooscoby mne pomohla každá dávka. Vydržala pár dní, chodila som každý týždeň a tie 2 dní pred infuziou už som bola totálne ko. Zle mi nebolo ani po jednej, ale zas mne to miesaju s liekmi proti alergii. Skus povedať, že sa necítiš po nej dobre, lebo sú rôzne silnejšia, kde stačí 1 dávka a slabšie, kde ideš na 5 dávok a pod. Možno ti ta, ktorú máš nesedí.
Keď píšeš, že obvodná ti predpisuje, tak skus globifer. Ten je iný, aby neboli žalúdočné problemy. Ale nie je na predpis, čiže si zaplatíš za 20 tabliet okolo 18€.
Aby sa ti lepšie vstrebalo železo, užíva sa s pyridoxinom, ale to by si mala zájsť na hematologiu, aby to posudili. Aj tie kontroly, keď spomínaš, že neboli žiadne od gynekologie a obvodnej, by ti bolo lepsie sa objednať čím skôr, dlhé čakacie doby.
@nataliik mne dala na gastro az 2 davky cize 1000ku a doplacala som 78€. Uvidim podla gastroskopie co vyjde, ci tam je to vstrebavanie alebo nie je. Mne obvodna naposledy predpisala maltofer, ale ona vobec neriesi pricinu a ani kontrolu ci to vobec zabera. Vsetky vysetrenia si idem sama sukromne gastro, gynekologiu mam v poriadku tam som bola dva tyzdne dozadu. Sono som si sama platila na stredisku, ale gastro si este bude robit svoje. Mne ako cca 20 rocnej aj brali kostnu dren, ale vtedy nezistili nic. No som zvedava ratala som, ze ta davka vydrzi pol roka-rok, ked citam nie negativne ucinky asi by som uz isla radsej cestou kvapiek/tabletie s kyselinou listovou. B vitamin mam dobre, trosku znizeny D vitamin. No som zvedava, este ta biopsia ci tam nie je v hrubom creve zapal. Tebe aj zistili pricinu?
@dooscoby nie nezistili, a to mam fakt skvelú hematologicku, posielala ma všade možné, aj gastro a vzorky som bola. Aj krivku železa-vstrebávanie zisťovali, lieky menila, hneď ako mi už po pol roku nesedeli atď. Ja mam aj iné problémy s krvou a robili si aj genetické testy, mutácie atď.
Výsledok je chronická mikrocytova morf. hypochromna anémia s nedostatočnou absorbciou.
U mňa sú aj hodnoty feritinu tak 2, 3,5 a to minimum je tuším 12😄.
Ale čo sa týka obvodných lekárov ani mňa nikdy nikde neposlali, ani gynekológ, len predpisali železo. Až hematologicka rieši tieto veci.
Ja mám skutočne vynikajúce výsledky pri anémii zozbierané za 11 rokov s Narosanom čučoriedkovým. Začala som prvou osobnou skúsenosťou pri tretej sekcii (dve predtým s transfúziami) , odvtedy už mnohýýým preukázateľne pomohol-podložené laboratórnymi výsledkami. Je to švajčiarsky produkt, veľmi účinný a bez vedľajších účinkov ako je zápcha. Skutočne odporúčam! Aj deťom pri nechutenstve zlepšuje chuť do jedla, pri jednotvárnej strave, kedy deti odmietajú zeleninu dopĺňa potrebné vitamíny a živiny...Rada napíšem viac, ak budete chcieť.
Globifer som brala aj ja a upravilo sa mi železo celkom rýchlo. Už po tých dvoch týždňoch budú isto lepšie výsledky