Anémia

7. nov 2024

Ahojte. Vzdy uz od narodenia som bola sneda ako neprirovnavajuc male romske dievcatko.
Ale okolo puberty som zacala byt anemicka, vzdy na spodnej hranici, ze netreba lieky ale krv som darovat napr. uz nemohla.
Zacala som byt hrozne hrozne bleda. Dnes je to uz tak, ze mi zvyraznuje iba kruhy pod ocami a vypadam jak z Adamsovcov. Stravu si robim velmi bohatu na zelezo, osladzujem si napoje melasou. Aj celkovo sa snazim s tym bojovat aj ked krv je napr. lepsia tak bleda som stale ako smrt. Stale pocuvam, ze ci mi nie je zle, ze som ako hruskove hovno a bla bla.

adeladulova
7. nov 2024

Trvaj na krvnom obraze, liekoch. Vyšetrenie gastro, či ti neunika krv stolicou, alebo pri silnej ms.
Ja som tiež anemicka, beriem kyselinu listovú na predpis, v silnejšej dávke ako volnopredajny liek, železo vitamíny 2x denne a cítim sa omnoho lepšie, až tak ze každú vynechanu dávku evidujem ako pokles energie.. prečo nechceš lieky? Nezameriavaj sa farbu pokožky, vekom pigment klesá, to je úplne normalne

louise
7. nov 2024

Už vyše 10 rokov som mala hraničné hodnoty na anémiu, počas pandémie mi vyšli už zlé výsledky, ale vtedy to reku nebudem riešiť. Po 2 rokoch neriešenia anémie sa mi natoľko zhoršili výsledky, že sa k anémii pridala trombocytóza a srdcová aritimia a doktori určili príčinu práve v neliečenej anémii. Pol roka to trvalo, ale som v poriadku. Nemala som energiu, stále mi bolo zima, unavená, nesústredená... Nestojí to za to, treba sa o seba starať a aj brať lieky, keď je to potrebné. Doktorka mi povedala, že anémia má viacero rôznych príčin a nie vždy pomôže len upraviť stravu.

autor
7. nov 2024

@adeladulova no mam zatial 31, dufala som, ze to tak rychlo nepojde 😳
gastro som mala, ale po porode sa chystam gastro vs. kolono v jeden den, ci nie je problem aj so vstrebavanim 😳🙈

autor
7. nov 2024

@louise ja to viem a chcem to riesit ale casto x, ked idem na krv tak mam akurat tu hranicnu spodnu hodnotu, ze o 1 nizsie a uz by som brala lieky 😒 ale krv darovat ma vzdy nechcu dat 😒

adeladulova
7. nov 2024

Držím palce, ja som teraz druhýkrát tehotná a anemiu som vazne začala riešiť už keď sme sa snažili o dieťatko, môj doktor mi povedal ze bude dúfať ze tehotenstvo zvládnem- až tak veľmi zle to bolo/ je. Budem mať opakovane testy.
Drzkaj sa

autor
7. nov 2024

@adeladulova ja obe tehu beriem zelezo, aj mimo ale nejak stale 🙈

cukroska
12. nov 2024

Treba si dať urobiť všetky odborné vyšetrenia.Zistit príčinu kde sa krv stráca (niekedy môžu byť za tým aj vnútorné hemoroidy) či iné ochorenie. Alebo sa dobre nevstrebáva .Čo môžu spôsobiť aj stresy. Tiež mám problémy roky (s dlhšou prestávkou) s anémiou. V mladosti som bola kvôli tomu aj hospitalizovaná dlho na internom. Mala sim najnižšie železo akl môže byť. Absolvovala som všetky vyšetrenia od gastro,kolonoskopiou,gynekologické a nezistili nikdy príčinu. Pripisovali to stresujúcej práci. Rok som chodila na hematológiu brala lieky a potom otehotnela.A vyše dvadsať rokov som nemala problémy. Vždy hraničné ale v norme. Ale po druhom pôrode silné krvácanie. Teda presnejšie skoro celý život a od 42 ky extrémne .Nik to neriesil až náhodne somzistila ,že mám stredne ťažkú synmi.Ale lieimi upravila a dokonca chodím darovať ak krv pravidelne (keďže už nekrvacam)a iba raz som neprešla. Inak už dobre aj bez liekov.