Alkoholizmus - liečenie

26. dec 2021

Mám problém s alkoholom. Chcem ho riešiť no liečený pobyt si nemôžem dovoliť z dôvodu že nemám komu zveriť deti. Máte skúsenosti s ambulantnou liečbou? Pravdu povediac ani neviem kde začať, či u obvodného alebo sa objednať rovno na psychiatriu?
Prosím tie čo nemáte čo povedať priamo k otázke, nereagujte. Ďakujem.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
26. dec 2021

*liečebný

pribinak
26. dec 2021

Deti mizes dať na 6 mesiacov na dobrovoľný pobyt do CDR

romea
27. dec 2021

Veľmi ta chválim, že chceš s tým niečo robiť 👏 a tlieskam. Zajdi k obvodné u psychiatrovi, curcite nájdete riešenie, da sa aj ambulantne liečiť, môj otec sa tak liečil. Držím palceky

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
marianarem
27. dec 2021

@romea A ako prebieha to ambulatne liecenie, v com spociva? My teraz riesime alkoholizmus u svokra a dostat ho do liecebne je pravdepodobne sci-fi.

mandala77
27. dec 2021

Odporúčam svojpomocnú skupinu Anonymní alkoholici. Môžeš k nim chodiť aj na Skype, alebo Zoom mítingy. Nie som alkoholička, nemám konkrétne skúsenosť s nimi, ale mám kamarátov, ktorí na skupiny AA chodia a abstinujú. https://www.anonymnialkoholici.cz/
Slovenskú stránku mi nejde načítať. Alebo jedna z ich skupiniek Zvláštní spojení: https://www.cs-aa.eu/

benit
27. dec 2021

Mame v rodine vyliecenu alkoholicku, skusala to ambulantne, nepomohlo. Na to treba vela sil. Mala rocne dieta, bola 6tyzdnov zatvorena v liecebni. Pomohlo, deti uz su dospele, alkoholu sa nedotkla. Bolo to naozaj uz na hrane a dostala sa z toho. Pomohla v tedy cela rodina. Nebpj zvladnes to.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
marianarem
27. dec 2021

@elizabet173 Ano, to je mi jasne, on uz aj prejavoval ochotu, ze by chcel, ale ma hrozny odpor k tomu, ze by bol zavrety v liecebni. No neviem nic o priebehu ambulantnej liecby, preto sa pytam - ako casto sa chodi, co sa tam riesi.

autor
27. dec 2021

@pribinak to si neviem predstavit odložiť deti niekde do centra. Asi by ich to poznačilo. Radšej by som to riešila ambulantne ako odkladať deti.

autor
27. dec 2021

@elizabet173 popijam doma, a občas oslavy v rodine, no verím v tom že keby mám pod kontrolou pitie doma, na oslave raz z čas by som sa ovládla. U seba považujem za problém to domáce pitie.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
27. dec 2021

@elizabet173 samozrejme, to viem, tou kontrolou som myslela úplnú abstinenciu.
Vlastne mi nikdy moje pitie nevadilo lebo som to brala ako uvoľnenie, relax, večer pri telke dať si pohár dva tri, no začala to byť rutina a až teraz som si uvedomila že neviem si večer bez vina predstavit. A keď aj pár dni, týždňov vydržím denne na to myslím a nakoniec po krátkej abstinencii podľahnem.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
pribinak
27. dec 2021

Aj tvoje pitie ich poznačí a viac ako nejaký pobyt v CDR

Ale držím palce v boji s alkoholizmom. Vieš takéto domáce popíjanie je pre ženy dosť typické a či si to priznáš alebo nie, má dopad na deti a celu rodinu

autor
27. dec 2021

Inu odpoved som nečakala 🙂 no deti by som do centra aj tak nedala preto hľadám alternatívu ako napr ambulantná liečba, prečo hneď pobyt v liečebni ak je aj iná možnosť a podľa komentárov sa to dá aj ambulantne. A nemyslím si že moje pitie ich poznačí viac ako pobyt v centre. Aj môj otec popíjal, nikdy nebol agresívny, nikdy nám nič nechýbalo, mali sme dosť lasky, času aj materiálnych veci. Ja žijem normalny život, deti mám šikovne, venujem sa im, chodíme na výlety, maju opraté, navarené, doma je poriadok, nič nám nechýba akurát som si zvykla si večer naliať víno. No keby si predstavím že ma rodičia odložia na pol roka do centra tak im to nezabudnem do konca života. Čo je ako mínus že som videla to pitie čo môže byt aj časť príčiny prečo pijem teraz ja.že deti vidíš vzťah k alkoholu. No keďže to chcem riešiť a aj riešim, tak sa to u nás zmeni a čas naspäť už nevratim.

mikadooo
27. dec 2021

Viem že v sanatóriu v ba je možná ambulantná liečba. Najprv choď k psychiatrovi a on ťa nasmeruje ďalej. Pomôcť môžu aj anonymné skupiny alkoholikov, podržia v ťažkej chvíli, ale to myslím tak, že keď sa budeš zároveň aj ambulantne liečiť. V ba je na Osuského sanatórium AT, liečbu hradí poisťovňa, ak ti psychiater dá papier. Ale teda neviem odkiaľ si. Bude to boj, ak si silná a chceš byť zároveň s deťmi, verím, že to bude dostatočná motivácia bojovať aj ambulantne. Držím strašne moc palce... https://www.sanatoriumat.sk/

monci5
27. dec 2021

Ahoj, chcem Ťa v tvojom rozhodnutí podporiť. Už len to, že si priznávaš, že máš problém s alkoholom a chceš to riešiť je veľký krok. Sama som si tým prešla, ale bola som na tom horšie ako ty, aspoň podľa toho ako píšeš. Mne ambulantná liečba nepomohla, lebo som sa hanbila hovoriť úplnú pravdu o svojim pití. Bola som na liečení 3 mesiace a som šťastná, že som tam išla. Dcéra vtedy mala 5,5 roka. Bola vtedy s manželom, svokrou. Abstinujem 9 rokov a som spokojná. Daj sa na to, choď to vyskúšať ambulantne a určite vyskúšaj aj nejaký AA klub. Sú skvelé, sú tam ľudia čo si rozumejú, lebo to na vlastnej koži zažili. Viem podľa seba. Len si to nerozmysli, neodkladaj. Rozhovory, vypovedanie toho čo Ťa ťaží, prináša úľavu na duši. Držím ti palce!

autor
27. dec 2021

@monci5 ďakujem pekne za povzbudivé slova a info z vlastnej skúsenosti je na nezaplatenie. Ono zdanlivo to so mnou vyzerá úplne v poriadku no sama som začala cítiť že to už nie je normálne a pokračovať to už ďalej nemôže. Objednam sa teda pre začiatok na psychiatriu.
V mojom okoli všetci ktorých poznám že pili prestali piť s vlastnou pomocou, že došli v živote k nejakému bodu a proste prestali, preto sa tak nejak tomu liečeniu braním.

autor
27. dec 2021

@monci5 prosím ta, teraz po takej dobe máš pocit že to máš pod kontrolou, chodíš ešte na nejake sedenia? Po akej dobe si sa cítila že je to lepšie.

monci5
27. dec 2021

Áno mala som chvíle, že idem, nejdem, boli dobré týždne, ale zase ma to doma prevalcovalo, tajné pitie. Preto radím radšej choď, keď už vieš, že to nie je v poriadku. Fakt podľa toho ako píšeš, nebudeš na tom zle. Sú to odborníci, nasmerujú, poradia, vypočujú a hlavne zistíš čo je tvoj spúšťač, či len tak kvôli nálade piješ, alebo je za tým niečo viac. Ja som hneď po liečení bola taká odhodlaná, naštartovaná abstinovať. Chodím na kluby a tie mi pomáhajú. Ale poznám baby z liečenia či nechodia a abstinujú tiež. Je pre mňa oslobodzujúce už nebyť otrokom alkoholu!

simoncik
27. dec 2021

Pozor na psychiatriu. Sama o sebe nema velky vyznam. Tak zvyknu nadopovat liekmi a ucinok ziadny. Skor na zaciatok psycholog. Aa je topka ak mate vo svojom okoli. Najviac pomozu

luccija
27. dec 2021

@simoncik nekecaj väčšina ľudí pije, lebo majú stres, úzkosti, depresie sú nešťastní z niečoho, alebo hľadajú v tom relax ako autorka a tam veľmi lieky pomáhajú, ale treba aj terapie...komplexne to riešiť.

simoncik
29. dec 2021

@luccija nekecam. Presla som si tym a viem co lieky sposobili. Malokto to chape tak ako j

lubkaj38
13. okt 2023

Chcela by som len toľko povedať ze alkohol vie veľmi poznačil dieťa ak vidí rodiča v alkohole naliateho môj ex ma a tým hrozný problém syn ho videl v takom stave veľa krát mame stavy kedy je to zarážajúce ako reaguje ak vidí alkohol len v obchode nedaj bože že by som vinonkupila na oslavu. Preto aby syn bol v pohode som dobrovoľne abstiment a na oslave sa pije destke šampanské syn má traumu a ja neviem co ešte urobiť aby bol v pohode 😞