Ahojte, pred nedávnom mi zistili alergiu na nikel a jeho soli a zopár pridružených zlúčenín. Po podrobnom preštudovaní som zistila, že je asi nemožné, aby som sa dokázala úplne vyhnúť kontaktu s týmito alergénmi, keďže sa nachádzajú hádam v každých bežných veciach. Máte niekto takúto alergiu? Aké sú vaše skúsenosti? Je možné, že to zmizne? Viete mi niečo poradiť? Ďakujem.
@pia22 ja mám tiež túto alergiu ešte od puberty - vyžaduje si to mať oči na stopkách pre istotu pred všetkými kovmi - gombíky na nohaviciach, pracky na opaskoch, zapínania na šperkoch, náhrdelníkoch, náušničky ....
niektoré baby si vraj pretierajú tie kontaktné časti bezfarebným lakom na nechty (napr. zadnú časť gombíkov na rifliach)
ja si vyberám zase také, aby bol gombík / pracka na opasku z plastu - resp. ako opasok sa dá použiť aj šatka a vyzerá to zároveň štýlovo ...
no a keďže mám rada bižutériu, začala som si robiť svoju - na nete sa dajú kúpiť bezniklové "súčiastky"
alergia mi tiež nezmizla, fakt si treba dávať pozor, ale dá sa s tým žiť - držím palce 🙂
inak nikel sa vraj vyskytuje aj v niektorých očných tieňoch s kovovým leskom - ale ja som zatiaľ nemala so žiadnou kozmetikou problémy ...
Ahojte baby, aj ja mam tento typ alergie, nikde som s tym nebola ale. Uz od mala tym 'trpim', nemohla som nosit take tie detske bizu prstienky lebo sa mi hned vyhadzali prsty a prijemne to teda nebolo ☹ o nausniciach ani nehovorim, usi opuchli, zacervenali a hnisali, na to mi pomohol framikoin. Gombiky na rifliach nastastie problemy nerobia. Uz si davam velky pozor co dam na seba takze neviem ci uz alergia 'vymizla'
@pia22 Tak to si ma vôbec nepotešila. Mne sa to spravilo počas tehotenstva, z rôznych dôvodov až teraz sa prišlo na to, čo to je nuž a vôbec nie som rada. Ale mám to len na rukách. Nosím naušnice, väčšinou bižutériu, náramky, zipsy, a všetko možné, ale nikde inde na tele mi to neškodí, iba na rukách, Dúfam, že to tak aj zostane... Veď to by som sa ozaj musela zavrieť di kartónovej krabice, ak by som nechcela prísť do styku s niklom... A aký prípravok na to používaš?
@pia22 to je škoda, že to máš až také silné :(
ja som tiež začínala s kupovaním nealergizujúcich šperkov, ale nie všetky boli spoľahlivé - preto som si vyrobila svoje. Zákazkovú výrobu nerobím - už rok som ani sebe žiadne nespravila - musí ma trafiť múza a musím mať dosť času :P
@li_la keď len na rukách, tak to snáď nebude také zlé 🙂 - skús si pretireť tie kontaktné miesta bezfarebným lakom a možno to na čas pomôže 🙂
pridavam sa do klubu alergikov na nikel. POuzivam bezfarebny lak na opasky a podobne ako to uz vyssie niektora pisala (inak 100% pomaha). Inak vacsinu bizuterie a hodiniek som prave v obchode pozerala ze robia uz bez niklu a podobnych alergenov.
No ale sperky nenosim, ked uz tak len zlato, platinu, striebro. Sa mi manzel smeje, ze aku to mam "vyhodnu" alergiu 😀. A uz roky nemam ziaden problem, takze neviem ci zmizla, alebo sa mi podarilo uspesne vylucit alergeny.
@pia22
@lowike
@petusska
@viera27
Dámy, vystriedala som 4 odborníkov, kde som sa stretla s rôznymi názormi, prístupmi, masťami, liekmi a neviem čím... Najlepšie to bolo naposledy, keď mi predpísala hormonálnu masť, ktorú komentovala so slovami, nedávajte si ju často, je to hormonálna mastička a vyšetrenie zakončila slovami, uvidíme, čo prinesie budúcnosť...
Včera som bola ďalšej. Pichla mi akúsi injekciu, o ktorej u predchádzajúcich nebola ani zmienka... Vraj mi to buď zmizne úplne, ale bude treba pravidelne chodiť na injekcie, čo nepovažujem za až také strašné vzhľadom k tomu, ako vyzerajú, resp. vyzerali moje ruky... Keď som sa ráno zobudila, na prstoch som nemala žiadne pľuzgieriky, ani ranky, iba zopár šupiniek...
Čo vy na to? Počuli ste o tom? Máte s tým skúsenosť?
@viera27 Nuž, keď môžeš zlato, striebro, platinu to nie je až také strašné. Ja mám obrúčku z bieleho a žltého zlata a ešte si ju ani nenasuniem celú a cítim, ako mi prst začína opúchať...
@li_la zjavne mas nekvalitne "primesove" zlato v obrucke. Zaujimave by bolo opytat sa zlatnika, kolko karatov to vlastne mas a ci svoje sperky ma otestovane v Statnom skusobnom ustave, kde ich zaroven opuncovali na identifikaciu zliatiny a dovozcu. Aspon takto sa to robieva pri striebre, ked ma obchodnik zaujem na kvalite.
Pripadne mas problem s bielym zlatom:
Jsou-li náušnice z bílého zlata, patrně došlo k obnošení tenké vrstvy rhodia, kterým se běžně šperky z bílého zlata pokovují. Bílé zlato obsahuje malé množství niklu a černění může být reakce pokožky na tento kov. Jediná pomoc v tomto případě by bylo opětovné pokovení náušnic rhodiem.
Alebo mas fakt velku smolu a patris k tomu zlomkovemu percentu ludi, co su naozaj alergicky na samotne zlato ☹
alergicki, nie alergicky. Sa mi tam hrubka vludila 😀
@viera27 No, k alergii na nikel mám pridružený aj chlorid kobaltnatý, ktorý je prímesov drahých kovov, takže až také cirkusy by som v zlatníctve nerobila. A reagujem iba na biele zlato. (cítim sa ako nejaká chemická zlúčenina! 😀 )
No, tak dokonca... doslova sa mi vytvorili také tri obruče okolo prsta presne v miestach, kde bolo toto spomínané biele zlato...
Ale ako som písala neskôr, všetko mi po tej injekcii mizne. Sa len modlím, nech sa to už nevráti.
@li_la tak s injekciami nemám skúsenosť, ale je asi tiež hormonálna, po nich vie všeličo zázračne rýchlo miznúť 😉 A ako ti zistili na aké kovy presne si alergická? Robia sa na to špeciálne nejaké testy?
Dievčatá, no ja som už úplne v keli. Už som musela odložiť aj náušnice z chirurgickej ocele.
@viera27 never tomu. Ja mám náušnice po mamine zo starého 50-ročného 24 karátového kvalitného zlata a moje uši sa zapalujú len im ich ukážem ☹
Inak, som od pôrodu anemická, tak som si kúpila kvalitné železo, začala ho užívať v polovičných dávkach a katastrofa. Tak ma napadlo, že keď mám silnú kontaktnú alergiu, že asi aj pri užívaní vnútorne to pôsobí rovnako. Aký máte na to názor?
@li_la cirkusy by nerobil nik. Len by akosi mali vediet, z akych zlucenin maju material namiesany. Vsak ani v bielom zlate nemusis mat nikel alebo kobalt, ale napriklad striebro. Lenze zlatnik nakupi kdeco a potom sa tvari ze je to OK, lebo dobre vie ze cena je rozhodujuca. Kto uz ti ma o tovare porozpravat, ak nie obchodnik?
Hodim aj priklad:
V restike kam chodim na obed je sucastou menu pri kazdom jedle uvedeny zoznam alergenov, ktore obsahuje podla jednotlivych skupin.
Na obleceni mas vzdy stitky o povode a zlozeni a pomere.
Na zlate mas jedine punc s "rydzostou". Aka zlozka je obsiahnuta v zmesi uz uvedene nie je. To zrejme zistuju kvalitni zlatnici v statnom skusobnom ustave, identifikaciu zliatiny.
Skoda ze si alergiu zistila az po kupe. Mna by slak trafil, kebyze mi toto robi obrucka (nenosim ju sice, ani ziadne sperky, ozaj len vynimocne, ale nastve aj tak).
@pia22 Áno, vraj tiež obsahuje kortikosteroidy. Ale v takejto forme sú údajne šetrnešie, ako keď by som si ruky natierala kortikosteroidnou masťou min. 3x denne. Mimochodom, používala som Elocom. Ašte nemám z toho všetkého chlpaté ruky. Možno časom... 😀 😀 Inak, som rada, že ja to nemám na ušiach. Mám doma okolo 200 párov naušníc. To by som neprežila! Dúfam, že ti to zázračne prejde! 🙂
@viera27 Tak to ver, že ma skoro roztrhalo, keď niekam idem bez manžela, tak si ju dám, ale o chvíľu ju neviem dať dole. Radšej by som odrezala prst! Nuž, veď možno pôjdem pozisťovať čo ako, veď to bola investícia... A len symbolická, keďže ju nemôžem nosiť. Keby som vedela, tak by sme si asi kúpili z chirurgickej ocele. Mohli sme aj ušetriť. Je to svinstvo... 😀
zienky bohuzial aj aj patrim do tejto temy ☹ ☹ ☹ neznasam tu alergiu na nikel, neviem sa s tym vyrovant, vazne...mne sa najcastejsie robi na bruchu a na chrbte od zapinania vzadu na poprsenke....ale to brucho..ach 😒 je to viac nez zle, mne nepomaha ani prelepit ten gombik, ani ho presit....ja tu alergicku reakciu mam stale, fakt mozem sa vyhybat niklu kolko chcem......
ahojte poradite mi? mavam vyrazky na rukach..mala som ich v detstve a cas od casu sa mi vzdy vratia..prstene nosim len tu chir. ocel o ktorej som citala ze by nemala vyvolat alergiu...ale prave na prste kde mam obrucku som to mala najhorsie...ted ich mam asi od decembra...mastim si to vselijak ale vzdy sa to cca po tyzdni vrati..mam to na prstoch..je to vodnaty maly pluzgierik, je ich vela, strieda sa svrbenie a velmi ostre palenie...kozna mi povedala ze je to len bezny ekzem..ale jej mast mi vobec nepomohla a mam to stale..neviete ako zistim ci to nie je na kov??? takto sama..lebo viete aki su doktori ze sami od seba vas nevysetria na hocico co chcete....dakujem moc
@franzziska Tak to je určite alergia na nikel... ku ktorej sa pridružuje veľmi často aj alergia na kobalt a iné prímesy kovov, ktoré sa vyskytujú aj v zlate, bielom zlate, striebre a podobne... Z akého kovu máš obrúčku? Vieš, môže to ešte znamenať aj toľko, že obrúčka je nekvalitná a že sú v nej prímesy, ktoré by tam byť nemali... tak ako v mojej. Aj mne to tak kolíše, niekedy týždeň mám, potom sa to týždeň upokojuje a potom zase týždeň mám a stále to isté dookola... Sú to malé vodnaté pľuzgieriky, svrbia a pália... keď zmiznú, resp. prasknú, zostane mi na tých miestach veľmi suchá pokožka, ktorá doslova praská pri každom pohybe... Alergiu na kov zistíš jedine u doktorky. Keď sa ti nepáči, tak ju zmeň, ja som dr. zmenila trikrát, pokaľ som našla jednu takú, čo sa o mňa aspoň trošku stará. Pôjdeš na testy, ktoré trvajú tri dni, kedy si nebudeš môcť umyť chrbát, takže radšej skôr ako potom v lete v horúčavách. Proste ju požiadaj o testy, povedz, že máš podozrenie na túto alergiu. Inak, ja to mám len na rukách a na ľavej ruke sa mi to robí len na mieste, kde som predtým nosievala obrúčku...
@anulienka166 Ahoj, príspevok si písala dávnejšie... ako? nezlepšilo sa to? Čo na to používaš? Máš nejakú kortikoidnú masť? Alebo chodíš na injekcie?
@li_la dik za odpoved..praveze ju mam z chirurgickej ocele na ktoru hovoria ze by nemala robit alergiu....aj mne tam po pluzgiery zostane sucha pokozka a strasne tak zosuverena akoby viac tych ciar na pokozke mam, akoby mi pokozka "starla"..takze mam ist s tym ku koznej??? momentalne to nemam, tak ma nemusi prijat 😖 ale pytala som sa obvodnej a odignotovala to, ze to musi byt veeelmi zhorsene, tak neviem uz jak 😖 je to hrozna bolest ked to mam.....
@franzziska Presne! Aj ja mám teraz na tých miestach takú jemnu, rychovanú pokožku, ako pokožka na starej ruke... Vieš, nemala by spôsobovať... no môže. aj ja som mala obrúčku s neviem čím a aj tak som na ňu mala ťažkú alergiu. A máš to aj na iných miestach? Na prstoch? Na bruškách? Svrbia ťa ruky, keď držíš kľúče alebo peniaze?
@li_la mam to sem tam na dlani, ale najma tie prsty...najviac na bokoch prstov...ten obruckovy prst vyzeral naposledy dost blbo - az do krvi som to mala...a ked tak rozmyslam-najhorsie su vzdy malicek - prst ktory susedi s prstenmi...tie kluce dlho nedrzim tak enviem
@franzziska No myslím, že to bude ono, opísala si presne tie isté príznaky, ako mám ja. Ani mňa niekedy neštípu, niekedy štípu. A tiež to mám na dlaniach, ale len pri prstoch, na bruškách, medzi prstami, tak kde som mala obrúčku, a ešte ako kedy... no väčšinou stále na tých istých miestach a pomaly sa ro rozširuje, žiaľ... tiež to mám niekedy krvavé, šupinaté, nemôžem ani s rukami poriadne hýbať, už mám aj jazvy... ale už sa s tým pomaly zmierujem, pokiaľ to bude jediná choroba, ktorá ma poskytne, tak sa nemôžem sťažovať.
Inak mne veľmi pomohli mastičky ako Elcom alebo Elocom, nepamätám si presne a Protopic
@li_la ja mam kontaktnu alergiu na nikel a po porode sa mi rozsirila aj na striebro a ine kovy a nausnice uz "znasam" iba z cistej chirurgickej ocele. Je to hnusny typ alergie, napr. gombiky na rifliach som si musela zvnutra podlepit leukoplastom, lebo po hodinovom noseni rifli som z dotyku gombika na kozu mala 3 dni svrbiace vyrazky, po par hodinach (casto stacila 1 hod.) nosenia nausnic z cohokolvek ineho ako chir. ocele mi opuchli, ocerveneli a zahnisali dierky atd. atd. Je mozne, ze to zmizne, mne sa to vsak zatial len zhorsilo. Alergia vyhasne pokial organizmus nepride do styku s alergenom aspon 7 rokov u tohto typu alergie to ale nie je mozne☹.