Alergia na kukuricu

30. nov 2023

Ahoj, mám u ročnej dcéry podozrenie na alergiu/precitlivenosť na kukuricu. Má s tým niekto skúsenosti? Lebo kukurica je fakt v kadečom, vrátane niektorých plienok, len neviem, ktorých áno a ktorých nie 😕. Alergologické testy jej asi nespravia v tomto veku a eliminačná diéta bude dosť psycho.

ren6
24. dec 2023

Ahoj, mám alergiu na kukuricu, a je to dosť peklo. Keďžeto nie je oficiálny alergén, vo výrobkoch sa často neuvádza, alebo je ukrytá pod inou zložkou. Je všade, v jedle, liekoch, kozmetike, dokonca plastelíne. Kožná reakcia (boľavé vredy) dokonca aj po dotyku od inej osoby, ktorá držala v ruke niečo s kukuricou. Nedá sa tomu vyhnúť. Jedálniček je obmedzený, pred rokmi sa mi to zhoršilo, už mávam aj otravy a veľké bolesti hlavy. Neporadila som asi, len píšem skúsenosť.

autor
28. dec 2023

@ren6 Máš nejaké tipy, ktoré lieky, čistiace prostriedky, kozmetika atď. sú problematické a ktoré ti naopak vyhovujú?

ren6
5. jan 2024

Najväčšie zlo: šampóny Elseve, ale je aj plno iných, ktoré zložku s kukuricou nemajú ani napísanú na obale, človek podrobné zloženie zistí až po alergickej reakcii. Podrobné zloženie človek ale nájde aj na internete. Väčšinou. Nie vždy. U nás sa používa dokola šampón medový Garnier bothanic terapy alebo detský Bupi. Umývam sa len prírodnými mydlami s jednoduchým zložením. Pri ostatnej kozmetike aj potravinách platí: čím jednoduchšie zloženie, tým lepšie. Pozor na označenie Modifikovaný škrob - kým nie je definovaný, tak to môže byť kukuričný. Napr.
u výrobcu Pribináčika som zisťovala, čo používajú a ochotne mi dali odpoveď, že pri príchutiach Vanilka a čokoláda je škrob tapiokový - čiže bezpečná potravina, v iných je už kukuričný škrob. Jogurty nejedávam už radšej žiadne - v bielych často klamú, že sú čisté, no moja alergia to hneď odhalí, že ich zahusťujú škrobom. Ochutené jogurty majú ovocnú zložku - všetky s kukuricou. Ešte som nenašla taký, kde by nebola. Pečivo- obyčajné rožky sú bezpečné, ale trvanlivejsie pečivo už je problém. Všade kukurica. Po kaizerky alebo pletenky chodím len do Tesca alebo menších pekární (kde sú ochotní prezradiť zloženie), ostatné reťazce majú toto pečivo s kukuricou. Cereálie - bezpečné sú jedny jediné: plnené pšeničné vankúšiky z Tesca. Potom ešte jedny škoricové mušličky mávajú v dedinských potravinách, ale sú strašne mastné a drahé. Všetky ostatné na trhu, od výmyslu sveta, a to som hľadala aj v českých, rakúskych a talianskych obchodoch a potravinách - všetko s kukuricou. Bezpečný Džem je tiež tesco značka, alebo domáci- ale aj tam pozor, aký pektín bol použitý. Tie lacnejšie produkty s kukuricou vytláčajú všetko ostatné. Pozor aj na horčicu, kečupy, sladené nápoje, sladkosti,ocot, kypriaci prášok- Bezpečný je BIO z DM a potom značka Dobrý kuchár. Žiadny dr.Oetker, ani kypriaci ani pudingy.

ren6
5. jan 2024

Kukurica nie je oficiálny alergén, preto ju výrobcovia nemusia ani uvádzať. Často je ukrytá pod inými zložkami. V zložení výrobkov sa treba vyvarovať:
-Kukuričný škrob
-Modifikovaný škrob (pokiaľ nie je presne definovaný alebo sa nepozná pôvod)
-E1414, E1412, E1424,...
-Farbivo E150d
-corn protein (v kozmetike)
-Glukózovo-fruktózový sirup (ten mne osobne škodí najviac)
-Dextróza
-Maltodextrín
-ZEA maze starch (niekedy označené len maze starch)
-Invertný sirup, karamel alebo iné cukry, ktorých nepoznáme pôvod.

Úplne sa tomu vyhnúť nejde. U mňa stačí, že sa ma niekto dotkne, kto manipuloval s niečím kukuričným. Snáď to Vaša dcérka nebude mať až tak brutálne ako ja. Ak by nemala až tak silné prejavy, tak by som nevylučovala úplne všetky potraviny, lebo je to náročné.

autor
7. jan 2024

Ďakujem za tipy 🙂. Zatiaľ sa vyhýbame tým očividnejším zložkám, hlavne škrobu, a máme to vcelku pod kontrolou. U nej to nie je okamžitá reakcia, takže sa ťažšie zisťuje, čo áno a čo nie. Ešte je malá, takže by sa to malo skôr zlepšiť než zhoršiť 🤞.

evakliestikova
4. feb 2024

@ren6 prosim ta dali ti nejake lieky na alergiu? Vo vsetkych je napchana kukurica, ja som vcera po dithiadene ocervenela a opuchli mi pery..nemas tip?🙏🏻

ren6
4. feb 2024

@evakliestikova Na predpis mi dali Xyzal a Alergimed, je to vlastne jedna a tá istá firma, aj zloženie. Sú asi bez kukurice (ešte v zložke mikrocelulóza môže byť), ale mne absolútne nepomáhajú, a ešte mám pocit, že mám tých pupákov po tvári a tele viac. Kupujem si Stopalerg plus zinok. Tie mi zaberajú trošku na alergiu na sóju, na kukuricu nie. Ale aj tak ich beriem, lebo mi to pomáha celkovo na zlepšenie pleti, a nemá také strašné zloženie ako ostatné. Dlho som hľadala, nič iné bez kukurice som nenašla. Rada by som aj ja niečo, čo by fakt pomohlo.