Baby môže byť manžel alergický na tento kvet? Často kýcha a tvrdí, že to začalo, odkedy ho máme doma. Vraj v práci ani nikde inde nekýcha, len doma.
Môže, naštudovať o nej, väčšina rastlín je jedovatých
@daniela2202 keď ja ani neviem o aký druh ide. Dostali sme ho darom.
Sestra má v mobile takú apku, rozozná rastliny a názvy, ja neviem ako sa volá tvoj kvietok
Alergénom u rastlín je peľ, ak nekvitne, nemá byť na čo alergický. Táto produkuje kyslík, za čo by jej mal muž poďakovať 🙂 . Inak je fakt nádherná.
Prípadne jej skús vlhkou vatou poumývať listy, alebo ju osprchovať, možno na nich ostal nejaký peľ z iného kvetu z kvetinárstva.
Nie som odbornik, ale mala som podobnu a bola to calathea. Je ich vela s rozne vyzerajucimi listami. Overit si to mozes bud appkou, alebo ukazes fotku v nejakom zahradnictve/kvetinarstve. Manzel moze byt alergicky aj na prach, ktory sada na listy. Tieto rastliny sa daju presadit zo zeminy do PON kamienkov. Tam by roztoce nemali byt. Ak by si sa rozhodla ju presadit, tak treba kupit kvetinac s hladinomerom, aby si ju neprepolievala. Napr. lechuza ma take. Ale aj ini vyrobcovia.
Listová tekutina - to znamená, keď sa poškodí list a šťava z neho sa dostane do kontaktu z kožou. Nijako to nesúvisí s kýchaním.
@scila áno ale píšu aj o slizniciach, má nonstop upchatý nos keď je doma.
Pochybujem, ze tie sliznice ma upchate z nej. Je mozne, ze substrat je premokreny a uvolnuju sa z neho spory plesni Toto je aronovita rastlina, podobne ako diffenbachia alebo lopatovec. Tekutiny, ktore aronovite vylucuju su drazdive na pokozku a sliznice, pel moze byt alergenom.
@viestta tak ja už neviem teda.. skúsime ho na nejaký čas dať preč, či to pomôže.. lebo už neviem ako mu pomôcť
Asi by bolo najlepsie ist na testy, ci sa mu nepridali nejake ine alergeny.
nemáte doma koberce? môže byť alergický na prach, pele, roztoče, ...
Je to ona, aglaonema.
@lucka_ke koberce nemáme a tieto veci čo si popísala to podľa mňa nebudú, to by kýchal napr aj v práci alebo inde ako len doma.
Dráždni sliznice - keď sa tam dostane kvapalina z listov. Že napríklad sa ti to dostane na ruku a ty si vojdeš do oka, nosa, úst... alebo ti to strekne do oka.
Veľa izbových rastlín po poškodení listov vylučuje šťavu, alebo mlieko, ktoré keď sa dostanú na kožu alebo do oka spôsobujú podráždenie. Alebo sa nesmú jesť. Ale s dýchaním to nič nemá.
Ja si ju prosím, môj má aj tak furt upchatý nos a dám jej milujúci domov 🥰✌️.
Osprchuj ju, presad do novej zeminy, to by malo pomôcť. Pravdepodobne má muž problém z iného ,nie z tejto krásky
Presuniem ju na nejaké dva týždne k mamine a som zvedavá čo manžel… ak to nepomôže tak pôjde naspäť k nám.. a manžel na testy na alergológiu 😁 snáď ho už konečne dokopem
Ahoj zaujímalo by ma,či To Tvojmu mužovi prestalo alebo nie
@akzuzs áno prestalo, ale iba na pár týždňov.. potom začal kychat znova, to už sme ale ten kvet nemali doma. Tak sa začal sťažovať, že to je určite z lipy čo máme pred panelákom 😁 a teraz v zime si zas myslí, ze je to z tých milimetrových plesní, čo obcas máme na oknách, keď sa tam vyzráža voda. A samozrejme ho nemôžem dokopať k tomu, aby už konečne išiel na alergológiu 🙈
Ja som totiž mala dlhodobý problém silného kychania,kašľania,soplenia,svrbenia...a myslela som si,že to bude z fialiek...tak som ich pred par dňami dala na chodbu...a vcelku to prešlo aj keď mávam záchvaty kašľa...dnes som bola u alergologicky a vyšla mi zlá spirometria a silná alergická reakcia na prach,roztoče a pod.a samozrejme aj peľ....takže tie fialky boli iba doplnok k alergickým prejavom....tak mám riadne lieky a o 3 týždne opäť spirometria...dokop toho muža na alergologiu,lebo z toho môže byť aj astma
Jasne že áno, dokonca v pôde v kvetináči sa môžu držať roztoče