Alergia na izbovú rastlinu

12. mar 2023

Baby môže byť manžel alergický na tento kvet? Často kýcha a tvrdí, že to začalo, odkedy ho máme doma. Vraj v práci ani nikde inde nekýcha, len doma.

pribinak
12. mar 2023

Jasne že áno, dokonca v pôde v kvetináči sa môžu držať roztoče

autor
12. mar 2023

Ide o túto rastlinu. Kvety to nemá, iba listy, tak neviem či môže byť na to alergický. Ako to zistiť? Je mi ľúto ho vyhodiť, darí sa mu.

daniela2202
12. mar 2023

Môže, naštudovať o nej, väčšina rastlín je jedovatých

autor
12. mar 2023

@daniela2202 keď ja ani neviem o aký druh ide. Dostali sme ho darom.

daniela2202
12. mar 2023

Sestra má v mobile takú apku, rozozná rastliny a názvy, ja neviem ako sa volá tvoj kvietok

scila
12. mar 2023

Alergénom u rastlín je peľ, ak nekvitne, nemá byť na čo alergický. Táto produkuje kyslík, za čo by jej mal muž poďakovať 🙂 . Inak je fakt nádherná.
Prípadne jej skús vlhkou vatou poumývať listy, alebo ju osprchovať, možno na nich ostal nejaký peľ z iného kvetu z kvetinárstva.

guudy
12. mar 2023

Nie som odbornik, ale mala som podobnu a bola to calathea. Je ich vela s rozne vyzerajucimi listami. Overit si to mozes bud appkou, alebo ukazes fotku v nejakom zahradnictve/kvetinarstve. Manzel moze byt alergicky aj na prach, ktory sada na listy. Tieto rastliny sa daju presadit zo zeminy do PON kamienkov. Tam by roztoce nemali byt. Ak by si sa rozhodla ju presadit, tak treba kupit kvetinac s hladinomerom, aby si ju neprepolievala. Napr. lechuza ma take. Ale aj ini vyrobcovia.

autor
12. mar 2023

Tak baby asi som ju našla.. a pozrite čo o nej píšu 🙈 takže asi bude musieť ísť z bytu preč a uvidime či prestane manžel kýchať.

scila
12. mar 2023

Listová tekutina - to znamená, keď sa poškodí list a šťava z neho sa dostane do kontaktu z kožou. Nijako to nesúvisí s kýchaním.

autor
12. mar 2023

@scila áno ale píšu aj o slizniciach, má nonstop upchatý nos keď je doma.

viestta
12. mar 2023

Pochybujem, ze tie sliznice ma upchate z nej. Je mozne, ze substrat je premokreny a uvolnuju sa z neho spory plesni Toto je aronovita rastlina, podobne ako diffenbachia alebo lopatovec. Tekutiny, ktore aronovite vylucuju su drazdive na pokozku a sliznice, pel moze byt alergenom.

autor
12. mar 2023

@viestta tak ja už neviem teda.. skúsime ho na nejaký čas dať preč, či to pomôže.. lebo už neviem ako mu pomôcť

viestta
12. mar 2023

Asi by bolo najlepsie ist na testy, ci sa mu nepridali nejake ine alergeny.

lucka_ke
12. mar 2023

nemáte doma koberce? môže byť alergický na prach, pele, roztoče, ...

hankab
12. mar 2023

Je to ona, aglaonema.

autor
12. mar 2023

@lucka_ke koberce nemáme a tieto veci čo si popísala to podľa mňa nebudú, to by kýchal napr aj v práci alebo inde ako len doma.

scila
12. mar 2023

Dráždni sliznice - keď sa tam dostane kvapalina z listov. Že napríklad sa ti to dostane na ruku a ty si vojdeš do oka, nosa, úst... alebo ti to strekne do oka.
Veľa izbových rastlín po poškodení listov vylučuje šťavu, alebo mlieko, ktoré keď sa dostanú na kožu alebo do oka spôsobujú podráždenie. Alebo sa nesmú jesť. Ale s dýchaním to nič nemá.

cacianka
12. mar 2023

Ja si ju prosím, môj má aj tak furt upchatý nos a dám jej milujúci domov 🥰✌️.
Osprchuj ju, presad do novej zeminy, to by malo pomôcť. Pravdepodobne má muž problém z iného ,nie z tejto krásky

scila
12. mar 2023

@cacianka aj ja som chcela napísať, že ja si ju teda vezmem, lebo aglaonémy mám veľmi rada a táto je parádna, ale nechcela som zneužívať situáciu 😁

cacianka
12. mar 2023

@scila ja iba s humorom

autor
12. mar 2023

Presuniem ju na nejaké dva týždne k mamine a som zvedavá čo manžel… ak to nepomôže tak pôjde naspäť k nám.. a manžel na testy na alergológiu 😁 snáď ho už konečne dokopem

akzuzs
4. dec 2023

Ahoj zaujímalo by ma,či To Tvojmu mužovi prestalo alebo nie

autor
6. dec 2023

@akzuzs áno prestalo, ale iba na pár týždňov.. potom začal kychat znova, to už sme ale ten kvet nemali doma. Tak sa začal sťažovať, že to je určite z lipy čo máme pred panelákom 😁 a teraz v zime si zas myslí, ze je to z tých milimetrových plesní, čo obcas máme na oknách, keď sa tam vyzráža voda. A samozrejme ho nemôžem dokopať k tomu, aby už konečne išiel na alergológiu 🙈

akzuzs
8. dec 2023

Ja som totiž mala dlhodobý problém silného kychania,kašľania,soplenia,svrbenia...a myslela som si,že to bude z fialiek...tak som ich pred par dňami dala na chodbu...a vcelku to prešlo aj keď mávam záchvaty kašľa...dnes som bola u alergologicky a vyšla mi zlá spirometria a silná alergická reakcia na prach,roztoče a pod.a samozrejme aj peľ....takže tie fialky boli iba doplnok k alergickým prejavom....tak mám riadne lieky a o 3 týždne opäť spirometria...dokop toho muža na alergologiu,lebo z toho môže byť aj astma