Ahoj je mozne v urgentnom pripade ist na pohotovost s tym ze nutne potrebujem psychiatricku pomoc alebo lieky na upokojenie? Nechodim k psychiatrovi ani k ziadnemu odbornikovi. Moj stav je v stadiu, ze nevydrzim cakat tyzdne na objednanie co v takom pripade robit?
Je mozne ze ak sa priznam so samovrazednymi myslienkami tak si ma tam nechaju ?
Záleží co povie psychiater ale ano môžu ak to uzná za najlepšie riešenie
Keď spomenieš samovražedné myšlienky, automaticky si hospitalizovaná. Neverím, žeby si nejaký psychiater vzal na triko osobu, ktorá za ním príde s takými myšlienkami a on ju pošle domov.
Tak toto je dôvod na hospitalizáciu. Nikto nebude riskovat že tá pošlú domov a ty si niečo urobíš
Chod a liec sa. Držím palce !
Ano pri samovrazednych myslienkach si Ta automaticky nechavaju.
@evkamotka mam skusenost s psychiatrickym pacientom z blizkeho okruhu, ktoreho casto riesime. Aj sam osetrujuci Dr. povedal ze akonahle sa spomenie ze clovek ma samovrazedne myslienky, pripadne ze chce ublizit sebe alebo druhym, beru ho na hospitalizaciu (tj ak je aj privolana zachranka, v tomto pripade ho doma nenechaju). Ten clovek ma zaznam (na pohotovosti alebo aj pri tel.privolani zachranky) a to si nijaky zachranar, doktor ani dispecer nevezme na triko ze sa nieco moze stat, ked uz na to upozorneni boli.
Nemusi to byt az pokus o samovrazdu, to uz je neskoro.
Detto jedna blizka kamaratka co bola u psychiatra s depresiami, pytal sa jej ci uz mala myslienky na samovrazdu - ze ked odpovedala ano, v ten moment dvihal telefon pre zachranku a sam ju poslal na hospitalizaciu. Rozpravala mi to spatne.
Takze mam to ako info z praxe, predpokladam ze su na to nejake interne smernice, ale (uprimne) co sa tyka nejakej legislativy ci kodexu - to Ti ja povedat neviem.
@evkamotka presne tak. Znama je 20 rokov psychiatricka pacientka ktora bola uz na xy hospitalizaciach, pretoze k psychiatrovi ju nedostanes (vyskoci ti z auta) a lieky doma sama vzdy po hospitalizacii vysadi. Potom zacne sa doma zamykat lebo susedia ju sleduju, rengenuju cez steny, prestane jest, mat reci ako uz tu nechce zit a vtedy neostava pribuznym nic ine ako zavolat zachranku a vezmu ju na hospitalizaciu a preliecenie proti jej voli. Po navrate je par mesiacov v poriadku a vsetko sa opakuje. Mas nejaky iny navrh na tuto situaciu, ktorou sa trapia uz 20 rokov jej deti, ktore maju uz aj svoje rodiny a povinnosti, okrem paranoidnej schizofrenie u matky, ktoru financuju, riesia, staraju sa ale ona si nijako neda pomoct, kedze je psychicky chora?
A co sa tyka blizkej kamaratky, ano, aj tu vzali nasilu. Mozes mi povedat ako sa clovek ktory je v tazkej depresii a je doma zakmnuty, neje, nechce otvarat ludom a skoncit so zivotom, ako sa sam chce liecit? Nechce. A predstav si ze aj k tomu psychiatrovi ju NASILU odviezla jej matka.
Teraz je za to rada a zije normalny zivot po tom jednom hospitalizovani (a to mala na to padne dovody, zistili jej rakovinu, v covide prisla o pracu atd, takze ano, lahko sa do takeho stavu dostanes ked sa ti vsetko zruti na hlavu, a vtedy si uz nevies pomoct sam).
@xkristixx Áno nechajú a ver mi je to lepšie pre teba aj okolie
@evkamotka Ked mas uz realne samovrazedne myslienky, tak si uz nebezpecna pre seba a v takom pripade sa hospitalizuje. A aj v tej nemocnici ta nepustia samu ani na prechadzku v ramci arealu. Ono je to ozaj na ochranu zivota toho cloveka, pretoze kolkokrat po prelieceni moze normalne zit a uz na to nikdy ani nepomysliet, len v tej chvili ho treba ochranit. Kamarat tragicky prisiel o zenu a o par mesiacov nato skocil z okna. Ostala po nom 5rocna dcerka. Podla mna by sa casom z toho bol dostal, keby ho niekto na ten kriticky cas dal pod kontrolu.
Ano este upresnujem ako pise @marianarem (smutny pribeh a na zamyslenie, ano...) , pri hospitalizacii si prechadza clovek urcitymi "stupnami" od najprisnejsie strazeneho (ziadne vychadzky, rezim, atd) az po vyraznu volnost ku koncu hospitalizacie. Je to prisposobene ochrane a liecbe cloveka.
Tam mas aj kazde jedno okno zamurovane, to nie je ze si ide clovek "polezat do nemocnice".
@evkamotka Ak im to napada a nie su v takom “vaznom” stave tak by mali byt schopni pochopit, ze to, ze im take myslienky napadnu nie je v poriadku a mali by sami vyhladat psychiatra. Ten vie najlepsie zhodnotit ci je alebo nie je hospitalizacia potrebna. No treba si uvedomit, ze uz len to ze niekomu take myslienky napadnu znamena, ze nieco zlyhava a nenazvala by som to zvladanim. A hospitalizacia nie je hanba.
Ano