Ahojte,
približne pred rokom sme čakali s priateľom bábätko, no zistili mi akútnu formu toxoplazmózy a žiaľ sme o bábätko prišli. Nasadili mi liečbu daraprimom a pravidelne chodím na odbery. Dnes som dostala výsledky, no napriek tomu že doktorka mi povedala, že na bábätko si budeme musieť počkať min. 2 roky, sa mi tomu nechce veriť. Snažím sa vyčítať niečo na fórach, no je tam prísliš veľa info. Ja by som skôr chcela, či nemáte niekto skúsenosť s akútnou formou toxa, či ste museli dlho čakať kým Vám hodnoty klesli na bezpečnú hranicu a bezpečné tehotenstvo a či sa Vám detičky narodili zdravé. Veľmi by mi AKÁKOĽVEK odpoveď pomohla. Som už na nervy z toho. ďakujem
@lenkalienka2 Mozem sa opytat, mate doma macicky, ci si to "nachytala" inak?
@guinevre nie, nie, mačky nemáme a nemám ich príšliš v láske, takže v kontakte som s nimi ani veľmi nebola. Starká má však mačku a keď sme boli na návšteve mala mačiatko a raz som ho pohladkala, ale hneď som si bola umyť ruky. To sme ešte nevedeli že som tehotná. Ale skôr tipujem na zle umyté ovocie zo záhrady. Ťažko povedať.
@daniela198820 ahoj, a mala si akútnu formu toxo? Za rok si sa úplne vyliečila?
@lenkalienka2 pol roka po porode som iba chodila... a sledovali mi hodnoty.. ale tu som si aj pisala z dievcatmi a vravia ze najhorsie je v prvom alebo druho, trimestri chytit.. ale napr. ked som to dostala ja tak mal to aj moj syn... a jeho napr. nieliecili anibiotikami mu zobrali krv a povedali ze eho imunita sa stym sama vysporiada..
@lenkalienka2 ano, od akutnej toxoplazmozy do stavu prekonania ochorenia, ked uz pominie riziko pre pripadne tehotenstvo je potrebna doba cca 1-2 roky...otehotniet mozes aj skor, ale ked chces mat istotu, ze dietatko nebude nijak "ohrozene" toxoplazmozou, treba tie 2 roky pockat...toto aspon tvrdili mne este pred prvym tehotenstvom...drzim palce😊
@cammille ak ak ste uz mali prekonanu a ste otehotneli chodili ste po infekcnom pocas tehotenstva ci len gynekologicka si brala krv na to v 1 a 3 trimestri..
@cammille to nie je celkom pravda. Akutnu formu prekonas po par tyzdnoch, resp. mesiacoch. Ale protilatky na toxo budes mat v krvi este nejaky ten rok. Ked uz nemas akutnu formu, tak pre dieta to nie je ziadnym ohrozenim.
@lenkalienka2 mne sa stalo 2 roky dozdu to iste. vybrala som antibiotika a chodila som pravidelne na infekcne par mesiacov na krv, kde mi sledovali protilatky. Doktorka na infekcnom bola velmi zlata, vsetko mi vysvetlovala. Ona aj gynekolog odporucali neotehotniet aspon 6 mesiacov od potratu. Do tej doby som uz mala antibiotika davno vybrane a protilatky uz boli v poriadku. Momentalne som tehotna v 7mes. Samozrejme testy mi vysli na toxo ale uz len tie protilatky, ktore hovoria o tom, ze som ju uz prekonala. Vdaka liekom ide toxo z tela rychlejsie von, takze by som zmenila lekarku, alebo vzala vysledky a spytala sa na nazor ineho lekara (infekcneho, ci gynekologa alebo obvodaka).
🙂 drzim prsty
@daja07 a chcem sa opyta nebol problem otehotniet... ked ste uz mali toxo..
@daja07 protilatky ostavaju uz cely zivot, ale kym sa dostanu na "neskodnu" uroen trva to 1-2roky...teda tak mi to hovorili na infekcnom...ale mozno sa dr chcela len poistit, ak by sa nieco stalo, tak oreto mi odporucala tak dlho cakat, neviem...
@daniela198820 ja som otehotnela cca 1,5r-2r po akutnej toxo, v case tehotenstva to bolo uz ok a nikto to nekontroloval, jedine na prvych odberoch sa zistovali protilatky...
@cammille mne zistili toxo, keď som bola v piatom týždni. Mala som vysoké hodnoty. Teraz (takmer po roku) mi povedala, že sa mi telo s tým začína vyrovnávať a už sa mi začínajú vytvárať aj protilátky. V auguste mi znovu dá lieky (samozrejme keď sa mi ich podarí zohnať). Predtým mi dala Daraprim, ktorý v SR nieje dostupný, tak sa mi ho nakoniec horko-ťažko podarilo zohnať v Nemecku, no teraz už nemám žiaľ tú možnosť. Čítala som aj že živá kultúra pomáha zabíjať parazity, Pijem aj čaj s paliny, tak dúfam že budem čoskoro ok. Náhodou si nepamätáš, ktoré hodnoty sú tie protilátky? Či IgG alebo IgM? Igm mám momentálne hraničnú a IgG nízku. Vôbec nerozumiem tomu čo je čo. Takže sa nebudem musieť pri ďalšom tehotenstve starachovať o bábätko, či bude v poriadku, keď sa poriadne preliečim?
@lenkalienka2 ahoj.. ja som prekonala toxo pred 6 rokmi .. v tehotenstve v 35 tyzdni mi to zistili.. isla som rychlo na infekcne a vybrala som tri baliky antbiotik.. dcerka bude mat v septembri 6 roky a je v poriadku.. po narodeni my zobrali krv pupocnika a dcerke ked mala 1 mesiac krv.. a blo negativne... ona to nema... po porode som chodila este rok po infekcnom a brali my krv das dva alebo tri krat a potom som uz nechodila.. a ak si dobre pametam tak som sa jemn pytala ze ak by som otehotneôa ci by to bolo v poriadku tak my povedala ze ano...