Akú máte hladinu protilátok na Covid-19?

3. dec 2021

Dobrý deň, chcela som sa spýtať akú máte hladinu protilátok? My sme v marci mali covid, aj deti aj ja a silný som mala, manžel iba nádchu.... A on ma ledva 20, a ja cez 210....a teraz neviem ci dat sa už zajtra očkovať alebo ešte počkať, manžel ide zajtra na očkovanie, protilátky sme si dali min.tyzden urobiť....

tetapetra
3. dec 2021

Protilátky v tele nedržia rovnakú hladinu. Časom sa to mení. Švagriná po prekonaní nemala žiadne.

vevesh
3. dec 2021

Su rozne testy a je potrebne pozriet si rozmedzie testov. Existuju vseobecne odporucania pod akou hranicou sa odporuca ockovat, lebo tie protilatky su nedostacujuce.

mogaa
4. dec 2021

@vevesh a kde nájdem tie všeobecné odporúčania pod akú hranicu sú protilátky nedostačujúce? lebo teda ja som bola na teste ktorý robia v Dr.Max farmaceuti a tá kočka mi hovorila že protilátky sú nad 1 , ale nie je stanovená hranica koľko protilátok je potrebných na "ochranu".....že sa vie len to, že časom klesajú a temto je u každého individuálne rovnako ako potrebná hladina na ochranu...lebo už aj v nemocnicch mali prípady že tam boli ľudia s protilátkami v ťažkom stave...že tá hranica môže byť u každého iná, keďže rolu tam nezohráva len hladina protilátok, ale aj imunita v čase ochorenia a pridružené ochorenia v čase nákazy.....logicky, ak už budem mať prebiehajúce zápalové ochorenie napr.zápal preidušiek alebo obyčajnú angínu môže byť priebeh ak schytám covid iný ako keby som ho schytala zdravá....a za rovnakých protilátok....

evatko
4. dec 2021

Kolegyňa cez 550 tis, jej manžel 200tis.

matkahelka
4. dec 2021

@vevesh vseobecne odporucania? mozem na to poprosit nejaky zdroj? kedze uz vyse roka pocuvame dookola od lekarov, vedcov, virologov, ze protilatky nie su smerodatne a nie je mozne stanovit hodnotu, ktora zabezpeci ochranu. ani teraz po 2 davkach nikoho netestuju, ci ma nejake protilatky, ale sup-sup na tretiu davku. aj sabaka mal nedavno na svojom profile, ze maju v nemocnici cloveka s tazkym stavom s vysokymi protilatkami.

autor
4. dec 2021

@evatko podľa toho v akom labaku im robili.... Lebo hodnoty ma každé iné laboratórium

matkahelka
4. dec 2021

kazdy labak ma inu referencnu hodnotu, cislo ako take, ktore si uviedla nikomu nic nepovie. ak ma labak refer.hodnotu 10 a ty mas protilatky 210, tak je to fajn. stale vsak plati, ze okrem protilatok su dolezite aj ine faktory - celkovy stav organizmu, imunita, virusova naloz. u nas sice take statistiky zial nezverejnuju, ale v cechach ano - v nemocniciach im s tazkym stavom ludia, kt.uz covid prekonali nekoncia a aj u nas, par dni dozadu to na TA3 spominali, ze na UPV nie je nikto, kto by uz covid prekonal.

stastenka42
4. dec 2021

Robiť si protilátky je zbytočné..je to len ďalší biznis...netreba zabúdať na to ,že zo séra sa zistí len časť protilátok a zvyšok je uložený v bunkovej imunite..čiže ak máte ,,20,, to neznamená že máte naozaj 20...určite viac..

vevesh
4. dec 2021

@matkahelka
@mogaa tym protilatkam sa venovali anglicke a americke vedecke institucie. Su aj rozne rozbory podla testov- tie studie su verejne. Dolezite je vediet nazov testu (alebo vyrobcu pristroja), podla toho si viete na internete zistit, ci su hodnoty okej. Vseobecne sa protilatky meraju v jednotka BAU (binding antobody units)/ml. Anglicky vedci zistili, ze na povodnu koronu je potrebne 256ml/l, aby bol clovek chraneny pred zavaznym stavom. Kedze delta je nakazlivejsia, je potrebnych 0,5x vacsie mnozstvo, co vychadza na nejakych 384 BAU/ml. Problemom je, ze zistili, ze hlavne ockovani nedosahuju vysoke protilatky aj napriek ockovaniam a pri testovani treba specialne uvadzat, ci je clovek prekonany alebo ockovany, lebo to skresluje vysledky . A dalsi problem je, ze tie testy z prsta nie su celkom presne, lebo su velmi velke rozdiely medzi krvou, ktora sa nachadza na koncekov prstov (kapilarnou krvou) a tou, ktora je v zilach. Presnejsie vysledky su samozrejme z odberu z krvi. A ja som u speci lekara v nemecku (kde sa sleduju rizikovi pacienti) a tam normalne sleduju protilatky pred ocko/po ocko/ na poziadanie, aby sa zvazila riziko a miera ockovania vs.rizika na ochorenie korony.
A tu je zbezne testovanie protilatok + vyhodnocovanie link:
https://www.science.org/doi/10.1126/science.abd...