Ako zvládnuť MRI mozgu?

12. aug 2022

Uz som bola na MRI 2x, na CT tiez, ale akosi pred mozgom mam strach velky skrz tu nasadku na hlavu :(
Ako ste prekonali ten strach a kolko vysetrenie trvalo ?
Pripadne kde je MRI nejake vacsie, pripadne kde daju aj hudbu do sluchadieil ?

lusyyy36
12. aug 2022

Aku nasadku myslis? Bola som na mri mozgu 2x a nic som na hlave okrem sluchadiel nemala.

pininka1
12. aug 2022

Ani ja som nic nemala, ale kedze mam klaustofobiu zvladla som to len tak tak. Ked som bola na mr chrbtice, uz uz som chcela zvonit nech ma vyberu. Hrozne vysetrenie.

nafka0483
12. aug 2022

V pohode, zatvor oci este predtym ako ti to daju a otvor az ked budes von 🙂
V Kosiciach som mala zapnute radio v sluchadlach. Vypocula som si kratke spravy a asi 3 pesnicky a hotovo.

sella38
12. aug 2022

@lusyyy36 hlava je fixovana v takej "kapsule"

mijunik
12. aug 2022

Ber to tak, že je to relax, môžeš sa uvoľniť a hlava Ti drží rovno aj bez Tvojho pričinenia. Bola som na MR mozgu a podľa mňa je to oddychovka. Nemám teda klaustrofóbiu, asi je to rozdiel, ak niekto má, ale to fixovanie hlavy je len po stranách a nad čelom. Tvár máš úplne voľnú. Neboj sa, naozaj to je pohoda. Držím palce.

luccija
12. aug 2022

Ak mas strach pytaj si od obvodnej lieky na ukludnenie aj v doporuceni co davaju pred vysetrenim je to pisane.Ja som bola na inom MRI to som zvladla, ale z MRI mozgu som po par minutach zvonila.Nie kazdy znesie ten pocit..

matus7030
12. aug 2022

Ahoj. Aj ja som to už absolvovala niekoľko krát. A ty si to zvládla tiež! Takže to zvládneš určite opäť. Pre mňa je dôležité myslieť na niečo pekné. Ja zavriem oči a predstavujem si, že ležím na pláži. A potom sa ešte modlím, prípadne počítam do 1000. Keď oči otvorím snažím sa nájsť nejaký bod, kde vidím aj von z tunela - to ma ukľudňuje. Mozog trvá cca 25- 30 min (aspoň mne s kontrastnou látkou). A tú klietku na hlave sa snažím nepripúšťať. Mne je tam vždy strašné teplo, tak mám požiadavku - klímu na plne. Keď odchádzam nohy mám ako ľadové kocky a tvár mi horí. Držím ti palce a hlavne, aby boli dobré výsledky.

tykat
12. aug 2022

Bola som na MRI mozgu a paradne som zrelaxovala 😃 ...horsia bola tusim pecen, tam mi hovorili dychat-nedychat... tu mam pocit ze nic take nechceli. Len sa treba pohodlne ulozit. A hlavne zavri oci a nic si okolo toho nepredstavuj. Rozmyslaj co varit, kam ist na vylet, ako premalovat byt, ake kvety zasadit....Proste lahnes, oscanuju a ides.

merrysa
12. aug 2022

Ja som na prvýkrát zvonila po 2 minutach...uplne sa mi rozbusilo srdce, triasli ruky. Otrasný pocit. Potom som sa na to asi mesiac psychicky pripravovala, isla som do ineho mesta na mr kde nie je uplne uzavretý priestor a velmi mi pomohlo, ze som si hovorila, ze je to pre moje dobro a hlavne, ze v ten den nemusim ist do roboty! 😂 Fakt to pomohlo, ani som sa nenazdala a bola som vonku.

yanni
12. aug 2022

Moja 7 rocna, vtedy 6 rocna dcera, bola od minuleho septembra na mrt 4x. A uplne v pohode. Prvy krat tam trcala 1,5 hodiny. Dali jej stople do usi, pustili film a este si aj pospala. Ako nechapem, co je na tom take strasne. Ano, je to dost hlucne ale tam sa ti fakt nic nemoze stat. Zavri oci a pospi si.

yanni
12. aug 2022

@matus7030 inak zaujimave. Mojej dcere bola vzdy zima. Prvy krat to tak nepocitila, lebo väcsinu prespala ale druhy krat povedala, ze nabuduce si prosi deku. Tak ju potom pozakryvali a bolo. Inak my ideme v polovici septembra zase a ona sa na to normalne tesi.

babulka97
12. aug 2022

Už v 13 som bola na MRI mozgu a od 18 chodím každý rok, čo už je 7 rokov .. treba myslieť na pekne veci, čo variť co naplánovať na ďalšie dni a tak.. trvá to asi 25 minút cca

autor
12. aug 2022

@babulka97 Obdivujem Vas a vela zdravicka zelam 💕

sisaka
12. aug 2022

V nemocnici, kde robím, som bola ako dobrovoľník, keď potrebovali ponastavovať si nové MRI. Doteraz nechápem, v čom je problém 🤷‍♀️ Ľahnem, ležím… nuda, kolegyňa im tam normálne zaspala…
Ľudia sa dokážu vystresovať fakt zo všetkého, ešte aj z ležania.
Autorka- stresuješ, aj keď ležíš doma v posteli? Ak nie, tak si predstav, že ležíš doma, medituj, rozmýšľaj, čo budeš variť na obed, sprav si plán na deň… atď.

merrysa
12. aug 2022

@sisaka ked ma niekto úzkosť zo stiesnenych priestorov, tak aj par minut mri je celkom problém.. Bud rada, ze to nemas a ver, ze to nie je,, stres z lezania"..

lusyyy36
12. aug 2022

@sella38 no ja som nemala nic na hlave 🤷‍♀️

sisaka
12. aug 2022

@merrysa tak hádam ľudia, ktorý majú psychické problémy to oznámia lekárovi a ten im pred vyšetrením dá napríklad Ativan

yoxinka
12. aug 2022

Ja som bola na MRI mozog plus krk a na tej sieti nad hlavou bolo zrkadlo otočené tak, že keď som doňho kukla, pozerala som skrz to zrkadlo do miestnosti, bolo to veľmi príjemné, žiaden klaustro pocit (Cinre Bratislava). Inak, ako píšu baby, nudaaa, rádio v ušiach, ležíš, čakáš. Som si za tých 45minút oddýchla fajne.

marca12
12. aug 2022

Nevedela som do coho idem,ale ked mi davala tu klietku na hlavu,ktora fixuje hlavu uz som vedela,ze bude zle a vchod do tunela...myslela som,ze sa zblaznim taka panika ma chytila,nedalo sa mi dychat. Uz som chcela zvonit,no potom ma napadlo,co ak budem musiet ist odznova do tunela,tak som len mala zavrete oci a pocitala v duchu,odvadzala som si myslienky. Akonahle som prestala pocitat a otvorila oci,chytila ma panika. Cvic si mysel,vnutri pocitaj,modli sa cokolvek,aby si odviedla myslienky.

kikaaa444
12. aug 2022

Nasadku mysli to plastové čo sa dava ešte zvlášť na hlavu .. ja som tam musela byt ešte aj v maske čo som ozaj nechápala 😅 ale mala som slúchadla celkom fajn hudbu v nich a trvalo to asi 12-15 min . Len som sa nemohla vôbec hýbať no dalo sa to vydržať 💕 hlavne veľa zdravia !! 🍀🍀🙏🏼 Prečo ideš na mri ?

babulka97
12. aug 2022

Ďakujem, podobne 😊

dorottka
12. aug 2022

Ja som klaustrofobik, akoze fakt hrozny, ale MRI hlavy mi prisla ako velka pohodicka, to ani nejde okolo diskomfortu.

luciasveckova
12. aug 2022

Ja som bola v ke nic prijemne.sluchadla som mala ale bez hudby.dali mi aj tlacidlo do ruky kedy mi prislo nahodou zle.vysetrenie trvalo 20min

jana_eyre_2
12. aug 2022

Ja som sa obávala, lebo všetci o tom vždy vraveli aké hrozne to je.. ja som prišla, zapli mi do slúchadiel funradio a ja som si zdriemla.. ani neviem ako zrazu bol koniec.. mala som vtedy dve malé deti čo v noci radi buntosili, takže pre mňa to bol nakoniec oddych 😅 naozaj nebolo to nič hrozne, dôležité je, aby bol v poriadku nález.. držím palce..

yanni
12. aug 2022

Este deku jej isli zobrat a uz len šup do diery. Moja je tam vzdy dlho, minimalne hodinu, ked zaspi, tak ju nechaju spat ako dlho sa da. Ona po otrase mozgu sice nema vobec nic ale zucastnuje sa jednej celosvetovej študie a cim dlhsie vydrzi, tym viac mozu preskumat jej mozog.

autor
15. aug 2022

@merrysa A ked zazvonite oni Vas vytiahnu a potom co ? Dostanete dalsi termin ?

maciatkolulu
15. aug 2022

@yanni presne, moja dcéra bola, že ani nepočítam začala ako bábätko a ma 24 a stále musí chodiť, kebyže sú všetky vyšetrenia takéto.... Bez bolesti, kľud a ticho. Robiť stres z takéhoto mi prí tom, čo si zažila moje dieťa príde také až ruhanie...

skorpionik30
15. aug 2022

ja som sa dala prvýkrát vytiahnut nezniesla som ten pocit toho zatvorenia tam ale sestricka mi potom dohovorila a isla som znovu hned ale tak ze vonku som zatvorila oci a cely cas ich mala zatvorene hovorila som si neotvaraj ich neotvaraj lebo keby ano a vidim tu masku nad sebou zase by ma museli vytiahnut....otvorila som ich až ked ma vytiahli......takto som to teda dala....da sa to len sa na to treba nastaviť a mne hlavne pomohli tie zatvorené oči.......držím palce....🙂

danielockazihlavka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz