Ahojte, otazka je hlavne pre mamicky, ktorym zle spia deti alebo sa xy -krat budia v noci. Ako zvladate spankovy deficit? Nemate z toho zdravotne probleny? Ja mam pocit,ze uz zachvilu z toho skolabujem. Kedysi som zvykla spat aspon tych 10h a teraz mi to neuveritelne chyba.
Najradsej by som si zpalatila na vikend hotel a sla si tam roadne pospat 😅.
@thirstymonk preboha :D tak to je masaker teda. Ty si na materskej? Ci kazdy jedno dieta ma na starosti? Super,ze ti pomoze aj tych 10minut. Mne to vacsinou nepomoze.
@thirstymonk ja spim cca 6 ale to je prerusovany spanok,ze minimalne tie 3 razy sa zobudim,potom kym zaspim, tolko problemov zdravotnuch mam ako geriatrik.
Ja uz taham 11 rokov so 4 detmi. Bola kratka pauza medzi druhym a tretim.
Teraz mame tazsie obdobie s najmladsou. Ale vsetky deti nam prespali noc az po tom, ako sme v 2,5 roku zrusili cumel a prestala som kojit uplne. A kym nevysli posledne zuby. To bol masaker.
No nezvladam obcas, priznam sa. Spim s nou poobede. Tym sa snazim to dobehbut, co nespim v noci.
Ake mas problemy? Ja stitna zlaza - zvysena cinnost, teraz v klude, ale ten zapal tam drieme kdesi. Bolesti svalov, kosti, nadvahu mam, vysoky tlak. Viem, ze ani cvicit nemam energiu, ani nezacinam. Zlepsi sa to, az ked zacnem lepsie spat. A mam uz po 40-ke. To uz ide z kopca dost obcas u mna.
@nevenka no marnost,klobuk dole pred tebou. Ja by som to asi nezvladla. Mas moj obdiv teda,ze fungujes uz tolke roky takto. No pospat si jednoznacne treba,ked sa da.
@nevenka ja mam bolesti svalov,klbov, neustale nejaky zapal nervu, casto ma sekne, potom mam vysoky tlak, tachykardiu, milion alergií aj potravinovych, obcas mam aj uzkosti, caste gynekologicke problemy. Co ti poviem 😅. To sme teda dopadli.
Nezvladam 🤣🤣🤣
Ja mam 2 deti s 2 rocnym rozdielom cize prvy ked ako tak zacinal spat narodil sa novorodenec, myslim ze ten vrchol bol asi okolo roka mladsieho ked sa doslova budil kazdych 45 minut, strasny masaker fakt.
Ale po 2- roku ked zacal spavat lepsie to bola taka zmena - ani som si neuvedomovala co vsetko ovplyvnoval ten nedostatok spanku, boleli ma klby,migreny, a hlavne psychicky to na mna vplyvalo- nervozita,nechut k nicomu,.a hlavne neustala potreba vyzierat sladkeeee omg.
Ked zacali spavat viac menej lepsie tak sme s muzom uplne boli ako vymeneni. Teraz ma mensi 2.5 roka a uz sa budi len obcasne a fakt clovek zase “zije”. Prajem aby aj u vas sa to co najskor zlepsilo lebo je zo extremny zabijak
Zvykla som si...keď bolo dieťa malé...a veľky nespáč...ale možno som to nejako nepociťovala práve preto, že som vždy spála málo. A keď to bolo už vážne o držku, a som bola na dieťa sama, pomáhala mi sestra. Bola u mňa a so spánkom sme sa striedali.
Ja som zatiaľ len tehotná, ale kvôli bolesti bedrových klbov sa každú hodinu budim od cca 26tt. Niekedy ani nespim viac ako 4 hodiny (aj to takto prerušovane). Som ako zbitý pes, po pôrode to už hadam nebude horšie 😬 A možno si pospim v 2 hodinových intervaloch konečne.
Zle zvládam hlavne prerušované spanok. Deti spia vďaka Bohu! dobre. No keď sú chore (vacsinou ja som nimi) a od 19 - 24:00 sa tak 3x zobudia aj mňa, tak koniec. Preto chodím spavat o polnoci v takých prípadoch aby som nebola vytrhnuté zo spánku. Ja nam z toho v tedy problémy so srdcom.
Pokual mas akúkoľvek moznost nechať pri dieťatku niekoho v noci, tak ty spi sama a uplne kludne aj v tom hoteli.
Nevadilo mi, keď som v noci kazde 2 hodiny kojila. Babo spalo vacsinou pri mne, narodila som a spali sme ďalej. Horšie je to celkové prebratie zo spánku viac krat krátko po sebe.
Keď sa mi dá, idem spať casto hneď s detmi až do rána a kašlem na všetko. Pokial ťahám 3 dni po sebe od 5-6 do polnoci, som nepríjemná a padám dole hubou. Takže u mňa celkom dobre funguje 2 dni do polnoci hore a tretí ist späť s detmi.
Ale pokial to máš stále tak ozaj sa dohodni s muzom, rodinou, kludne opatrovatelka na 1x v tyzdni a ty s čistým svedomím spi!
I nas ked bol potom aj mladší u opatrovatelky, boli sme s muzom doobeda samy. Vies co sne robili? 😂 objali sa dali pusu a spali ! Žiadna romantika, len skratka poslali v klude s tým, že deti sú v dobrej opatere v tom čase, maly len o vchod ďalej 🙂
Hlavne si nedaj nakecat od iných ako to musíš zvladnut lebo aj oni museli a brala. Nedostatok spánku a pravidelne budenie pocas noci patrilo k metódam týrania zajatcov.
Kašli na dokonalú domácnosť a podobne. Donáška alebo polotovar je v takých dnoch tiez uplne ok.
A daj si urobiť výsledky z krvi na mineraly vitamíny, pripadne dopln a vitamíny D je tiez super. Ja to tu píšem dookola - pokial treba, infúzie zeleza plus vitamíny C je uplne perfektná, si potom ako spidi gonzales 😁.
Pripadne doplniť zelezo - oleovital forte. Je drahé ale bez vedľajších účinkov.
No už mame trošku väčšie kone, nie male babätka, ale beztak je to masaker. Vstavam rano skoro, skôr ako deti a žena a to preto, aby som mal aspoň hodinu času pre seba bez toho, aby mi furt dakto vrieskal poza uši, alebo dačo odomňa chcel
Mne nedostatok spanku u prveho dietata privodil strasnu depresiu. Isla som dlhodobo na autopilota a uz som bola v takej faze, ze vypovedalo telo a aj mozog. Boli chvile, kedy som uvazovala aj nad samovrazdou. Zlepsilo sa to trochu, ked dieta zacalo behat - to pospalo vtedy obcas aj dve hodinky vkuse v noci. A potom nastalo velke zlepsenie, ked vysli vsetky zuby a odstavila som ho od kojenia. Okolo troch rokov konecne prespalo obcas aj celu noc (malokedy, ale lepsie, nez nic).
Budes sa smiat, ale moja suseda presne toto robila. V jeden den cez vikend isla poobede na hotel a prisla na druhy den na obed 😂
Nie kazdy dobre znasa spankovy deficit, ja soms a snazila dospat aspon cez vikend, co moc neslo (hoci manzel bol s detmi, mna budil ten bezny ruch). Teraz dospavam cez vikendy skore ranne spavanie do prace (o 5) a nie, neda sa na navyknut na menej spanku.... a spon mne to nejde.
Dieťa spí pri mne a kojím poležiačky, nepreberiem sa úplne. Necítim deficit a to sa prebudím z tvrdého spánku aj 8x za noc. A keď sa mi cez deň podarí, spím s dieťaťom + chodíme zavčasu spať.
Vsetky 4 boli nespavce. Ja zas obdivujem mamivky, co poznam a maju postihnute deticky, to musi extrem, akoze take tazke stavy, myslim. Ze to je na cely zivot. Utesuje ma, ze tieto nase vyrastu a bude dobre.
@nevenka tak si to pekne napisala. Ako sa vravi, ako z hovna upliect bic😀 tiez ta obdivujem, chvalabohu mam len dve deti a nemam extra zdravotne problemy z nedostatku soanku, ale uz som sa viac ako tri roky nevyspala v noci dlhsie ako tri hodiny🫣a strasne muzovi zavidim ze sa vyspi. Az na vrazdu to je niekedy
My to riešime tak, že proste cez víkend kŕmi ocko v noci. Takže aj keď sa samozrejme zobudím na to, ale aspoň môžem ďalej spať a už je to o inom.
ja som s tým bojovala - a raz za čas ma vyplo o pol ôsmej večer - vyslovene som nevedela o svete, dieťa najedené ale nič viac, ostalo to na mužovi umyť ho a dať ho spať ... ale to bolo keď som už chodila do roboty. keď som bola ešte doma na materskej, normálne ráno fungovačka, nakojiť malého, pripraviť muža do roboty - a spali sme s malým zas spolu, keď muž odchádzal do roboty, už sme obaja znova spali ...
Nezvladam, uz sa neviem dockat, kedy sa mi stara zivot v noci vrati ako tak do normalu. Ale zevraj potom aj tak zeny nevedia spat kvoli strachu o deti alebo menopauze..😅 byt matkou a zenou je fakt uzasne
Moja dcéra našťastie prespala prvy x celu noc keď mala 5 týždňov a odvtedy vždy dobre spávala. Ale za ten čas som mávala v noci také stavy že som si myslela že som hore a dávam jej mlieko a zrazu som sa prebudila a panika stres kde je dieťa. A ona už bola alebo ešte nebola prebalena, nakrmena. Neviem si predstaviť ako by som žila keby v noci nespí 1-2 roky. Pri nej sa nedalo oddýchnuť si cez deň, ale to bolo v pohode keď už spala v noci
10 hodín spat? To je strašne veľa.Spim 5- 6 hodín denne už 20 rokov.
Ty si nikdy nechodila do práce?
Bolo to priserne obdobie, 2 roky trvalo kym zacal tahat cele noci. Pamatam sa, ze som mala neriesenu poporodnu depresiu a do toho uzkosti a citila som sa nestastna skrz tu unavu. Okolie ma samozrejme vzdy povzbudilo otazkou ci si to uzivam….
Autorka, myslím ze si to mala dosť zle nastavené aj bez dietata, 10 hodín je brutálne veľa pre dospelého človeka. Ja som roky spavala cez týždeň 5-6,niekedy aj menej a fungujem v pohode, cez víkend si doprajem hodinku alebo 2 viac.
Jasne, mala som kadejaké stavy keď boli deti malé a hlavne choré a každú chvíľu hore, to bolo hrozne, celý deň potom ako matoha, ale treba to proste len pretrpieť a vydržať, časom to bude lepšie.
Ale napríklad od určitého veku deti sme si s mužom povedali, že ani za svet v noci nedáme znať na sebe ze sme hore a fungovalo to 😁jasne, že keď boli úplne malinký, chorí atď tak sme vyleteli z postele hneď, ale keď sa jednalo len o spekulovanie, tak sme sa hrali na mŕtvoly a nereagovali na oslovenie, krik, zurenie, hádzanie hraciek z postielky a za pár minút bolo ticho a dieťa spalo ďalej, keby sme ho vybrali z postieľky, bdelo by omnoho dlhšie a my s nim.
Syn sa nám do 1,5 roka budil vždy po 20-30 min., celú noc. po 1,5 roku do 2 rokov už "len" 5-7x za noc, okolo 2,5 roka už len 1-2x za noc. Zatiaľ žijeme 🙂 Ale normálne sme sa museli striedať s mužom, že raz s ním spal on, raz ja.
@lentilka78 @doriis ako pre koho, potreba spanku je velmi individualna. Niekomu staci 5 hodin, niekomu vobec. Ja cez vikend spim 10 hodin urcite 🙈 - ale to dospavam to, ze cez tyzden spim dost zle a vstavam o 5. Kym boli deti malicke, vyslovene som trpela, lebo starsia veru takto vstavala stale.
@simsalabim ja som zistila,ze som to trosku prehnala 😅 tych 10h som spavala cez vikendy, niekwdy aj 12. V pracovne tyzdne tych 8.
@dotka04 esteze ste sa striedali. Podla mna by jedneho z toho vystrelo.
@lentilka78 tak, bud spm typ, ktory rad spi alebo to bolo nedostatkom zeleza :D proste, bez spanku som stratena. Ci uz to bolo blbo nastavene ci nebolo, s tym uz v aktuálnej situacii neurobim bohuzial nic. Ta vasa metoda s muzom bola super😄aj my zvyknene praktizovat.
AK môžu aj tatkovia - tak... zvykol som si. Spím maximálne 5 hodín v noci. A dva trikrát do týždňa sa mi podarí v priebehu dňa poležať a podriemať 10 minút. A tých 10 minút funguje jak master reset :D