Ahojte, chcela by som sa spoznat s mamickami, ktore maju vaznejsi problem s chrbticou. Ako to zvladate? Co vam pomaha a ako ste sa s tym vyrovnali?
baby ja mam akekolvek cviky zakazane mozem iba chodzu a steper, pri prvom tehu som si znicila chrbat platnicky, aj krcna ( s platnickami som mala problem od 15 rokov) jedine co mi pomaha je welpurovy vankus a madrac, no ked ma uz boli az tak ze mi trpne ruka a toci s ahlava tak len injekcia od bolesti, skusala som aj masaze ale potom bolo este horsie a ked ma neurolog poslal na rehabilitacie tak mi dali biolampu elektroliecbu a masaze, stale dookola...
Zalezi aj od diagnozy resp problemu...u mna pomaha nenosit tazke veci cize aj dieta si muselo zvyknut, dalej 2x do roka fyzioterapia plusvkazdy den aspon desat minut cvicenie vhodne na dany problem
Ano, cvicenie a masaze. Teraz riesime novy matrac, slubujem si od toho vela.
ja som po operacii platnicky...a po necelom roku som aj porodila, je to tazke, niekedy meliem z posledneho, mam ocit,ze len prezivam, hlavne ked to boli viac... 🙂
baby, zatial co som zistila, tak najviac mi pomaha dornova metoda, neviem ako u vas, ale mne zacali aj ine zdravotne problemy, konkretne s travenim a ako mi ponapravala stavce, tak mi zrejme uvolnila nerv, ktory bol seknuty v tej casti vysunutej platnicky a mne to behom par dni preslo...tie problemy s travenim, ale treba doma cvicit kazdy den cviky a na tu terapiu treba ist niekolkokrat za sebou. Nie som uplne fit, ale vyrazne lepsie. Nie je to chiroprax a chodim na masaze spinework...
Veru baby aj ja by som to mala zacat riesit.mna prvy krat seklo pocas 4 tehu ale tak brutal ze som sa 2hodiny snazila dostat z postele chodila stvornozky a normalne ma ta bolest k zemi davala mala som to asi v krizoch.no 4m po porode a ja zas ohnuta ako babka.je to sice s mensou bolestou ale vystrierat som sa musela uplne pomalicky.bola som aj na pohotovosti pocas tehu tam ale somnou nic nerobili.ale ak sa mi to stane znova zacnem to riadne riesit.boze ved mam len 30r.
Pridavam sa. Mne pomahaju jedine masaze. Pri cviceni bolo este horsie. Vankus mam welpur a tvrdy matrac.
Vraj na platnicky je velmi dobra SM metoda, ale ja som zmenu nepostrehla.
Ja som si myslela, ze chrbticu mam v úplnom poriadku až do chvíle kým ma neseklo (v tom case som nebola tehotna). K prvej neurologicke ku ktorej som isla mi povedala, ze mam cvicit, lebo mam ochabnute svalstvo na zadku a na chrbate. Tak som teda cvicila a isla som dole vodou, stale to bolo horsie. Ked som tam prisla dalsi krat, tak neurologicka ma chcela poslat psychiatrovi, nechcela verit, ze mam bolesti. Tak som zmenila neurologicku a ta dalsia ma hned poslala na CT a zistili ze mam poskodenu platnicku a to obdobie ktore som cvicila som mala byt praveze v klude a cvicit az neskor pod odbornym dohladom. Poslala ma na fyzioterapiu, kde nas niekolko ludi cvicilo pod "odbornym" dohladom. Nakoniec som sa nastvala, pretoze to uz vyzeralo tak, ze vsetci tito odborníci ktorých preplaca poistovna ma dostanu skor na vozik, tak som si zaplatila sukromne fyzioterapeutku, ktora sa zaobera aj vojtovou metódou /to nie je len pre deti ale je to urcene aj dospelym/. Po prvom absolvovani vojtovej metody mi dala tato fyzioterapeutka 2 cviky, ktore mam cvicit doma kazdy den. Boli uplne jednoduche. Po dvoch tyzdnoch som isla na kontrolu, znovu so mnou cvicila Vojtovu metodu a pridala dalsie cviky, vsetko mi presne vysvetlila. Medzitým ma neurologicka poslala na obstreky ( to su take injekcie do chrbtice robia to pod CT), velmi to pomohlo, tyzden som potom necvicila, potom som pokracovala v sukromnej rehabilitacii /tj. nebolo to hromadne cvicenie, ale len to individualne spojene s vojtovou metódou/. Po 4 hodinach absolvovaných sukromne u fyzioterapeutky som uz potom samostatne pokracovala s tymi cvikmi ktore mi naordinovala a dala mi aj zostavu cvikov ktoru mozem uz postupne cvicit na fitlopte. Zvykla som si cvicit naozaj kazdy den podla pokynov. Kym som sa z toho dostala tak, ze ma napr. pri jazde autobusom nebolel chrbat tak to trvalo rok. Po roku som nevedela, ze som mala nieco s chrbticou, samozrejme davala som si pozor a nedvihala tazke predmety a ked som nieco robila /napr. vysavala alebo umyvala riad/ tak som tiez vzdy zaujala postoj pri ktorom sa tolko chrbat nenamaha. Sice to trvalo isty cas, ale tu namahu nelutujem a uz vôbec nie peniaze investovane do styroch navstev fyzioterapeutky ( na tej statnej fyzioterapii by som asi tvrdla doteraz). Ta sukromna mi poradila rozne veci, ktore mali aj nejaky ucinok, neboli to len vseobecne reci o tom, ze mam cvicit. Dokonca som zistila, ze aj v joge su cviky, ktore s tou mojou poskodenou platnickou proste cvicit nemozem aj ked su urcene na chrbticu, takze pozor aj na niektore jogove cvicenia. Ak sa poskodi platnicka, tak to moze byt vzdy velmi individiualne, preto by som to riesila urcite vzdy s odborníkom individualne. Treba vela trpezlivosti, ale po dva a pol roku som otehotnela a nemam absolutne ziadne problemy s chrbatom a to som predtým dva a pol rokom vyzerala byt zrela na vozik. Rozmyslala som aj nad SM metódou, ale to uz som nestihla, ale urcite to vyskusam. S bolestami a liekmi na bolest by som sa nikdy nevyrovnala, radsej absolvujem vsetky mozne metody a cvicenia, vyhladam sto odbornikov na chrbicu a vyskusam alternativne aj nealternativne metody, ale zaumienila som si, ze aj keby to malo trvat rok, ci viac, tak budem hladat riesenie. A pri chrbtici naozaj treba trpezlivost a vytrvalost a hlavne odbornika, hlavne utekat od tych co vas odflaknu. Teraz pocas tehotenstva nevladzem cvicit, som na rizikovom kvôli veku a zatial najvacsi problem je anemia a unava. Dufam len, ze po porode nebudem mat vaznejsie komplikacie a akonahle sa ako tak dam dokopy zacnem pomalicky s cvicenim na chrbticu, tentokrat uz len preventivne dufam 🙂
@emilia25 s tym pasom pozor, nesmie sa nosit viac ako 20 minut denne, to ti povie kazdy ortoped....ochabuje potom svalstvo, ked su bolesti velke cvicit by sa nemalo...lebo je v tele zapal, az po prelieceni....ale nenechavaj to dlho, pretoze sa ti to moze vypomstit...a nenechaj sa odradit lekarmi...
@emilia25 ved len v dobrom, my ludia sa najprv liecime samy a ked je uz najhorsie,tak potom hladame pomoc u lekarov...ja som si tiez presla vselicim, neurologicka ma liecila 4 roky, vyskusala som vsetko mozne aj nemozne, ale operacii som sa aj tak nevyhla, a to len kvoli tomu,ze uz mi odchadzala noha...inac by som pod noz nesla...takze nzanedbaj to a ries.....ja som si poskodila planicku,ked som zdvihla malu neter a praskla....dovtedy som netusila, ze take nieco v tele mam 🙂 aj ked chrbticu som mala krivu uz od puberty...tiez to bolo zanedbane a vysledok sa dostavil v 30tke....
@kachita chce to vela vela vela nervov, cvicenia, fyzioterapie, jogy, na zaciatku vela liekov, casom ich nahradilo cvicenie. A pomoc od chapaveho partnera, ked ma boli chrbat, tak sa snazim nenosit malu, pomaha mi on. A hlavne ochota robit nieco sama so sebou, plakat nad sebou nepomoze, aj ked na zaciatku je tazke najst motivaciu. Zijem takto 2 roky od porodu. Predtym som bola sportovo aktivna, snazim sa maximalne mozne priblizit stavu zpred tehu, lebo to fyzicke obmedzenie ma najviac zabija psychicky, ked nie som schopna plnohodnotne travit cas so svojou rodinou, tak ako by som chcela.