Ako zvládať stres?

12. sep 2021

Najblizsieho pol roka ma čaká veľmi psychicky náročné obdobie. Vzdy to zahanam jedlom a priberiem. Nemôžem si proste pomôcť. Som doma RD takže aj stereotyp. Chystanie deti do školy, varenie, pranie...mám čas aj pre seba (chodim cvičiť) ale tie záchvaty jedenia sú strašne. Ako si pomôcť?

ivangeline
12. sep 2021

Hmm. Silna vola a namiesto peciva a sladkosti mrkva/jablko a podobne. :D Co ine?

brumbrumbrum
12. sep 2021

No....keď sa chceš zbaviť problému, musíš sa zbaviť príčiny.
Čo je príčinou toho stresu? Ten stereotyp?

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kvevka
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
elizabet173
12. sep 2021

máš počas dňa pravidelnú pestrú stravu? Ak raňajkuješ, desiatuješ, obeduješ, olovrantuješ a večeriaš, nemala by si mať záchvaty hladu. Snaž sa s deťmi byť čo najviac vonku, je pekne, nebudeš mať myšlienky na jedlo. Veľmi dôležitý je aj oddych, dostatok spánku, Možno by pomohlo variť si nejaké bylinkové čaje a mať ich ako rituál, ako fajčiar cigaretu, dať si ho, keď cítiš potrebu. Môžeš aj trochu osladiť medom. Ak si ale dáš aj kocku, dve horkej čokolády, nepriberieš z nej 5 kg. Mne pomáhalo, keď som mala pár mesiacov plných stresu, vyhradiť si asi tak od štvrtej, piatej poobede až do rána čas len pre seba. Najskôr dlhá prechádzka rýchlym krokom na prevetranie hlavy, ľahká večera, sprcha, váľanie sa pri TV, driemanie, čítanie knihy. Ale je potrební mať po ruje niekoho, kto preberie časť tvojich povinností. Drž sa

autor
12. sep 2021

@brumbrumbrum príčina sa odstrániť momentálne nedá.
@kvevka aké bylinky?
@elizabet173 nemám pravidelnú stravu. Nechutí mi jesť. A mám veľmi rada sladké. Pečivo, keksy, hocičo. A slaninu. Viem, že to je zle. Ale nemôžem si pomôcť.

brumbrumbrum
12. sep 2021

Vždy sa dá odstrániť, nie vždy je to ale ľahké.
Preto sa pýtam,čo je príčinou...ak to teda nie je tajné

ifava
12. sep 2021

Zevraj aj chrom moze pomoct trochu krotit tie chute, aspon mne v lekarni tak povedali. A potom u mna napriklad pomaha to, ze proste som v pohybe a nemat nic doma, to je zaklad aby som sa neprejedala.

autor
12. sep 2021

@brumbrumbrum čaká ma niekoľko súdnych pojednávaní, kde musím výpoveď ako obeť a prežívať danú situáciu opakovane. Čiže, vyhnúť sa tomu nedá.

autor
12. sep 2021

@ifava o chrome som nepočula, pozriem

elizabet173
12. sep 2021

to sladké ti telo žiada ako rýchly prísun energie, lebo mu chýba z bežnej stravy. Skús sa ráno prinútiť zjesť aspoň kúsok chleba, celozrnného rožka s tvrdým syrom, šunkou alebo nátierkou, k tomu zeleninu. Alebo kašu s ovocím, orieškami, čo ti chutí viac. Na desiatu keď len ovocie, aj tam je cukor, obed bežný, nemusíš jesť veľké porcie, telo si po pár dňoch zvykne. Keď zješ sladkosť dostávaš sa do začarovaného kruhu.
Cukor je pre telo rýchla energia, po zjedení sa jeho molekuly rýchlo dostávajú do krvi a bunky ho premieňajú na čistú energiu
Rýchly príval cukru v krvi vyvolá vylúčenie vysokého množstva inzulínu
Vysoké množstvo inzulínu zníži úroveň cukru v krvi často až pod potrebnú mieru
Kvôli nízkym hodnotám cukru telo opäť pociťuje nedostatok cukru, je unavené
Človek si zase potrebuje rýchlo dobiť energiu, z poslednej skúsenosti si telo pamätá, že cukor je rýchlym zdrojom energie
Okrem toho cukor stimuluje tvorbu seratonínu v mozgu, preto máme po zjedení cukornatej (resp. sacharidovej) potraviny lepšiu náladu
Takto vzniká začarovaný kruh, kedy sa v tele striedajú pocity únavy a energie, výsledkom je prijímanie nadmerného množstva cukru. Paradoxne je pre nás cukor zdrojom únavy, nie energie.

https://www.forbes.sk/preco-stresu-chutia-sladk...

bluka2
12. sep 2021

@elizabet173 to som aplikovala, avsak nefungovalo to u mna. Ked si dám raňajky ako z príručky, akoby sa mi naštartoval apetít a neviem prestať jesť do konca dňa 🤣 keď ich vypustim, úplne mi stačí obed, niečo malé poobede, mini večera. U mňa si nemôžem pomôcť s cukrom, keď malo spím. To býva tak často v stredovom období, lebo v noci bud pracujem alebo kujem stratégiu....
Takže ja by som odporučila zamerať sa na dostatok spánku.
Ktovie, čo z tohto všetkého bude fungovať na autorku, ale držím palce

timetotime
13. sep 2021

mna by napriklad celkovo zaujimalo ako bojujete so stresom 🙂

elizabet173
13. sep 2021

@bluka2 asi to je u každého iné, ja nepotrebujem až tak cukor, keď málo spím, ale potrebujem viac jesť, zrejme to bude aj únavou

elizabet173
13. sep 2021

@timetotime u mňa najviac zaberá povedať si, keď nejde o život. ide o h...o. Prepáč za výraz, ale fakt mi to pomáha, uvedomiť si, že len veľmi málo vecí v živote je skutočne dôležitých natoľko, aby som sa nimi stresovala a že najväčší stres máva človek z vecí, ktoré sa nakoniec nikdy nestanú, alebo vypália úplne inak. Ale ja som flegmatik, zrejme to súvisí aj s tým.

zemiakovysalat
13. sep 2021

@viestta a podla fotky nato ani nevyzerás 😁

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz