Ahojte, obraciam sa na zienky s prosbou, ci by mi napisali svoje skusenosti, postrehy a rady.
Dlhsie sa necitim dobre fyzicky, miestamy psychicky, mam malo energie, navaly hladu, nadvahu, plynatost,..
Rozmysla som, ze sa pokusim o zmenu v stravovani. Zatial len ciastocnu. Na nejaky celkovy detox asi nemam.
Zienky, mate dobre skusenosti z vynechanim v strave masa, cukru alebo lepku? Cim ste tieto zlozky nahradili? Citili ste sa lepsie po nejakej stranke? Ostali ste pri tom, alebo to bola len etapa..
Prizvukujem, ze nedojcim a rodinu s tohto mojho zatial pokusu vynechavam..
Dakujem
niečo vynechať úplne neni dobré. Potrebuješ všetko, ale s mierou. Takže ja by som zašla za nejakým výživovým poradcom. Možno menej cukru v strave a viac zeleniny, ale vynechať niečo úplne to ee 🙂
Tak ako pise zlatica99 - nie je dobre vynechavat akukolvek makrozivinu z jedalnicka. Vsetko na nieco sluzi, ma svoj zmysel. Mohla by si si este viac uskodit. Treba vyhladat certifikovaneho vyzivoveho poradcu, nie takeho co ti na zdrap formatu a4 napise ktore potraviny mas jest ale takeho co ta nauci ako a preco si to ktore jedlo vyberat. A ano, zmena jedalnicka vie pomoct a pri stavoch ktore opisujes. Len na to treba ist s rozumom. Mam jednu znamu co sa venuje tymto veciam a ma krasne vysledky s klientmi. Nerobi so ziadnymi vyzivovymi doplnkami, iba cisto so stravou. Ak by si chcela na nu kontakt napis mi do spravy. Ma aj stranku na fb tak si ju vies dopredu omrknut ;)
Rafinovany cukor, ani lepok nie sú žiadne makroživiny, či Vám to pomôže zistíte ak vyskúšate. Mne napríklad veľmi pomohlo vysadenie lepku pri autoimunitnej chorobe štítnej žľazy. Po pol roku mi klesli protilátky proti nej 10x a to endokrinologička vravela, že to nebude mať nijaký efekt. Lekári v tomto smere figu borovú vedia, človek si musí naštudovať sám. Našťastie je dnes o tom dosť kníh aj videí, takže sa človek môže zorientovať. Pozrite si videá napr. Margit Slimákovej, MUDr. Hnízdila, atď. Držím palce a prajem veľa zdaru.
Ja ti odpoviem.z ineho sudka. Ak mas tieto zdravotne problemy ktore popisujes urcite smer gastro a nech urobia komplet krvny obraz aj s mineralmi a hadicku. Prepac ale divila by si sa co sa tam da najst. A testy na alergeny potravin. A + ja ti odporucam aj suktomne testy na intolerancie potravin. Platene. U lekara nic nezistia v tomto smere. A budes sa cudovat. Na diete vtedy uvidis aky je to rozdiel. Nebudem tu rozpisovat ako som s dietatom behala po nemocniciach a roznych vysetreniach kde nic nezistili a dieta v katastrofalnom stave. A po sukromnych testoch na diete uplne ine dieta. Potom su aj drastickejsie diety typu scd ci ako sa to vola tam sa vylucuje komplet sacharidy aj skroby a strukoviny. Poznam todinu ktora takto funguje roky a naozaj im to pomohlo. Takze najprv by sm zacala na gastre.
@zuzanaam myslela som skor sacharidy, tuky a bielkoviny. Ludia si myslia ze ked vynechaju jedno z toho tak sa stane zazrak a pritom si este viac uskodia.
@mareka49 a inak ano, stitna zlaza vie narobit sarapatu a aj to gastro a krvny obraz je dobry napad. Ja osobne by som zacala tou stravou ale ak sa citite uz velmi zle tak urcite zajdite lekarovi.
@mareka49 najjednoduchšie bude začať vylúčením rafinovaného cukru. Ten ti určite chýbať nebude a ak budeš mať chuť na sladké, môžeš si dať ovocie. Ak budeš chcieť aj ďalej upravovať stravu, zvážila by som mäso, no najprv si treba nastaviť čím ho môžeš nahradiť. Nemyslim si že lepok je taký problém. Skôr by som si dala pozor na to aby bolo pečivo, cestoviny atď. celozrnné. Ideálne 100% celozrnné.
@mareka49 pokiaľ to chceš zo zdrav.dôvdov - skús si kúpiť v lekárni test na potravinovú alergiu....Možno sa cítiš zle práve preto a máš málo energie preto že si alergická na lepok, či mliečne výrobky.....nie vždy sa to prejavuje hnačkami alebo chudnutím....Ja by som ale najskôr skúsila zdravú vyváženú stravu - mäso max.3-4x do týždňa, obmedziť výrobky z bielej múky(pečivo napr.špaldové), obmedziť cukor(rafinovaný môžeš vynechať)ale ovocie nevynechávaj....a zaraď viac vlákniny a probiotiká
Ja som mala asi 2 meaiace detox bez masovych vyrobkoch (vynimka ryby, morcacie maso), bez peciva (vynimka spaldove) a ziadne sladkosti (ovocie ano). Vela ovocnych a zeleninovych stiav. Tiez som sa vyhybala mliecnym vyrobkom (nahrada soja, kokosove mlieko, mandlove mlieko, vegan jogurty,...). Normalne som si davala zemiaky, ryzu,.. Po 2 mesiacoch som sa citila vyborne. Plna energie, zdravo, pozitivne naladena, ziadny plny zaludok. A ako bonus ubytok na vahe.
@mareka49 Inak ak si sa pýtala na reálne skúsenosti, tak ja som úplne vysadila rafinovaný cukor na cca rok a cítila som sa omnoho lepšie a aj som schudla. Teraz si sladké občas dám kôli tehotenským chutiam, ale keď už bude po tehotenstve, určite ho výsadím. Vegetariánka som už niekoľko rokov, ale už to bolo dávno čo som prestala jesť mäso a prestala som postupne, takže ti neviem povedať či som vtedy cítila väčší rozdiel. Krvný obraz mám v poriadku a to som sa obávala či mám dosť železa kôli tehotenstvu 🙂 Ak máš chuť niečo zmeniť, tak choď do toho a uvidíš podľa výsledkov či ti to vyhovuje. Samozrejme s rozumom 🙂
@mareka49 zalezi ako sa necitis dobre, najvacsie alergeny su v mlieku a mliecnych vyrobkoch a lepok je dost spatny, skor pridaj vlakninu, strukoviny a taketo veci a malo by ti to pomoct 🙂
tak ja sa napríklad cítim zle keď sa večer najem a tiež mi nerobí dobre pečivo... mám pocit že som ako veľký ťažký medveď vždy keď zaradím do jedálnička na raňajky pečivo...
Začala by som preventivkou u obvodného.. kedy si bola naposledy?
Potom pohyb, ešte raz pohyb, až potom strava, nevynechávaj, skor jedz menej a častejšie, sustred sa na kvalitu, nie kvantitu, veľa tekutín
Ja ti odporúčam, kukni si videa na YouTube od bukovskeho, mne veľmi pomohlo, jest naozaj každé tri hodiny, neprejedat sa, občas pocítiť hlad, vynechať mlieko a mliečne, a dodržať fodmap dietu,
@mareka49 podla mna ti ziadny detox netreba. problemy co popisujes mas pravdepodobne zo zlej stravy a ze sa nehybes. vydaj musi byt vyssi ako prijem, by si sa cudovala kolko kcal zjes navyse ani o tom nevies. skus si nastudovat iifym a vazit a zapisovat potraviny. ak sa ale nevyznas, tak chod za vyzivovym poradcom.
treba zistiť, čo ti robí zle a nie len tak od seba niečo vyradiť. Ale určite nič nepokazíš ak vyradíš sladkosti, sladké pečivá, alkohol, sladké nápoje, príp. kávu. A zaradila by som nejaký pohyb, šport alebo niečo čo ťa baví.
@mareka49 Napíšem vlastnú skúsenosť: vysadila som lepok a cukor pred 4 mesiacmi kvôli kožnemu problému. Už ho nemám. Schudla som posledné kilá. Uštipnutie osou predtým u mna znamenalo vážne zdravotné problémy, toto leto len mierny opuch. Bez problémov som otehu, mám už po 30-ke. Myslím, že to všetko hovorí samé za seba. Živiny sa dajú získať aj z kvalitnejších zdrojov než z laboratórne modifikovanej bielkoviny a bieleho jedu. Okrem toho som zistila, že môjmu telu nevyhovuje jogurt a mäso, snažím sa max. 1x do týždňa, ale to by som musela furt variť, v reštauráciách sa masu človek nevyhne hlavne keď neje lepok...
@mareka49 podľa mňa by si mala vyhľadať nejakého odborníka, ktorý by ti zostavil jedálniček na mieru. Nie je vôbec dobré, keď drasticky odstavíš mäso alebo cukor. Treba postupne a na to je potrebné niekoho, kto bude prihliadať.