Ako žiť s vyskočenou boľavou platničkou?

2. máj 2022

Dobry den, absolvovala som vysetrenia, ktore predpokladuju vyskocenu platnicku. Mam iba 30 r. Ako zijete s podobnym problemom ? Ste velmi obmedzovani ? Je potrebne sa zmierit s operaciou ?😕

zazalienka
2. máj 2022

No ja mám herniu disku s vyhrezom, občas mi to tlačí na nerv.. mám 48 a tieto problémy mám cca 20 rokov ako mi ruplo v krížoch.. žijem s tým, občas som citlivá na počasie, občas na to že krivo spím, už som dlho nebola na mri ako to vlastne vyzerá.. 12 rokov dozadu som mala sekciu, vtedy som mala problémy, museli mi pichať obstreky, raz za čas infuzky, ale teraz už pár rokov viacmenej akútne len flector vypijem.. pokiaľ by som asi nebola na kolenách, tak by som operáciu neriešila .. ja som sa toho veľmi bála, akýkoľvek zásah do chrbtice .. zas môj brat má operovanu platničku, a teda problémy sa vrátili.. to je asi individuálne .. jasne že treba nejaký setriaci režim, napríklad som musela zrušiť skákanie na trampolinkach, ale normalne lyžujem, cvičím, turistikujem..

autor
2. máj 2022

@zazalienka dakujem ti velmi pekne za odpoved, pamatas si aj ako sa ti to stalo ? Len ta seklo ? Ja som pred 3 tyzdnami dvihla tazsie, seklo ma len trosku, no mam uz 3 tyzdne bolesti a nic nepomaha

kacena4
2. máj 2022

vyskoce a casto nie je na operaciu ale na cvicenie. dcera v 13tich mala vyskocene 2 cvici denne a zasunuli sa do 18tky.

zuzzkka
2. máj 2022

Chod na sm system cvicenie. Mna to zachranilo. Uz som 7r bez bolesti. Neboj sa da sa to vsetko

zazalienka
2. máj 2022

Áno, presne si pamätám, bola som s kamoškou v Suranoch na súťaži, skočila som z takého nízkeho múrika a už bolo, domov som šoférovala v slzách.. odvtedy to tak nejak žijem ..

domini404
2. máj 2022

Ahoj, ja mám 28 a pred mesiacom a pol som absolvovala operáciu. Kríže ma pobolievali od Vianoc, pripisovala som to prechladnutiu. To bola moja chyba, v tom čase by som to vedela ešte zachrániť. Potom som si raz blbo sadla na stoličku v práci a vyskočila mi platnička. Bola to okamžitá pálivá bolesť v nohe a noha mi aj stŕpla. Týždeň som chodila na injekcie k obvodnej, nepomohlo skončila som v nemocnici, kde mi spravili MRI a ešte v ten deň za mnou bol neurochirurg, že to treba operovať. Mala som hrozný strach, ale nakoniec som si nemohla vybrať lepšie. Veľmi záleží od toho, ako ťa to bolí a obmedzuje v bežnom živote.

yoxinka
2. máj 2022

Ja ti o tom knihu môžem napísať. Problémy s krížami mám od puberty. Na vysokej prvé vážne seknutie, totálna nemožnosť pohybu, prevoz na Kramáre, rovno primárovi rehabilitačného oddelenia. Rehabilitovala som to asi 4mesiace, každý deň nemocka … potom sa to nejako skonsolidovalo. Počas výšky ešte pár seknutí, ale také zlé ako prvýkrát to nebolo. Potom bol kľud. Nanovo problémy začali prvým tehotenstvom. Keď mal malý rok, odvážala ma sanitka na Kramáre, tam zase klasika, myorelaxanty, analgetiká prúdom do infúzky, zbežné kuknutie neurológom, len tak od dverí a dovidenia. Zase rehabka. Potom som začala cvičiť pilates, bol chvíľu pokoj, ale po asi 3rokoch zase seknutie, zas len ležať … Necelé dva roky po treťom pôrode sa moja chrbtica rozsypala. Odpadla som doma mužovi od bolesti, nevedela som sa pohnúť týždeň.
Tu som bola rozhodnutá zohnať si ľudí, ktorí mima tým pomôžu a dať do toho aj prachy. Prvý krok bola neurologička, zháňala som cez známosti lekára, ktorý reálne vyšetruje a diagnostikuje nie len predpisuje lieky. Tak som sa konečne po 10rokoch dostala na MRko chrbtice. Takže platnička L5/S1 prasknutá, vytečená, sekvester ktorý tlačí na nerv (preto bolesť a tŕpnutie pravej nohy), platnička nad ňou vysunutá asi 6mm, ďalšia nad ňou vysunutá, ale málinko. S týmto som šla na rehabilitačnú kliniku, kde si kukli moje MRko a chytili aa roboty 4fyzioterapeuti. Spravili mi nejaké uvoľňovania, mobilozácie, manipulácie (naprávanie ľudovo). Potom som tam chodil 3x týzďenne a učila sa dýchať! Potom som sa učila stáť, sedieť, chodiť, zohýnať, úplne všetko proste a do toho som cvičila. Na začiatku 3-4x denne. Cviky sa pridávali, odoberali podľa stavu. Veľmi sa mi polepšilo. Asi o trištvrte roka som začala mať problémy s ramenom, fyzio ma vyšetril a konštatoval, že mi “vypadol” 11 hlavový nerv (akcesórny), ktorý inervuje trapéz. Ja som vôbec nevedela ovládať ľavú ruku v niektorých polohách. Zase neurologička (tá potvrdila jeho závery), MRko tentorkát mozgu a krku. V krku povysúvané asi 4platničky, ale málinko, nerv OK, takže sme ho len museli zobudiť. Takže špeci cviky na vrch chrbta, ale také, aby sa posilňoval aj spodok. Čo ti poviem, s mojím fyzio som strávila toľko času, že si tykáme. Aj fyzio aj neurologička ma nastavili na to, že môj život musí byť plný správneho pohybu, adekvátneho športovania a pravidelného cvičenia. Plus, ideál schudnúť. Takže všetko toto dodržiavam, lebo operácia je pre mňa konečná možnosť, ktorej sa chcem vyhnúť. Kým sa dá, spravím pre to všetko. Chrbát je silnejší, odolnejší, svaly pevnejšie. Chrbtica sa vzpriamila, zlepšilo sa mi držanie tela a postúra. Zmenila som takmer všetky svoje zlé naučené pohyby. Je to drina a každodenná práca, ale som takmer bez bolesti, bez liekov a keď si predstavím, že som mala niekedy problém dovariť obed, lebo som tam nevládala od bolestí stáť, nikdy sa k tomu nechcem vrátiť.

oli18
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
3. máj 2022

@zuzzkka dnes som bola prvykrat 🙂

autor
3. máj 2022

@domini404 ahoj, dakujem velmi pekne za info, a boli to velmi silne bolesti krizov ? Mna boli praveze cast pod lopatkou, na jednej strane len, ale da sa to vydrzat, dufam ze to nakoniec nebude vyskocwna platnicka

autor
3. máj 2022

@yoxinka ahoj, dakujem aj tebe, mna boli cca vstrede akoby pod lopatkou a nizsie, nie krize, seklo ma ale vedela som sa hybat, nevedia ci su to pretazene svaly alebo platnicka v tej casti, nikdy ma 3 tyzdne nebolel chrbtat,zacala som s SMkom ale u nas v Ke je to velmi drahe, cca 36 eur jedna hodina, mam vymenny na rehabky a tie mi zacinaju o tyzden, chcem sa naucit sm a dat sa doporiadku, nechcem mat fakt problemy, este som nebola ani tehotna a potom to bude ovela vacsia zataz. Este sa opytat, vies ako sa ti to vsetko stalo ? Tiez si dvihla nieco tazke alebo nespravne cvicila?

autor
3. máj 2022

@oli18 a ako dlho ste sa zotavovali a boli PN?

yoxinka
3. máj 2022

Je to dôsledok zlého držania tela a neustáleho preťažovania chrbtice nesprávnymi pohybovými návykmi. Potom stačí nejaký blbý pohyb a je vybavené. Plus, mne to hrozne zhoršili tehotenstvá, ale že extrémne. Mne chalani fyzioterapeuti vraveli, že ten nález na MRku nie je úplne až taký hrozne dramatický, ale dramatický je stav môjho svalstva. Brucho, totálne nefunkčné, po tehotenstvách ešte horšie, keďže pri tehotenstve sa všetky svaly postupnu uvoľnia, a takisto kĺby, aby bolo miesto pre bábo a dalo sa porodiť potom. Potom nesprávny dýchací stereotyp, učila som sa dýchať bránicou, čo je jej úloha, ale dnes tak dýcha minimum ľudí, no keďže mám problém v driekovej oblasti, je to základ. Denne sa nadýchnem tisíckykrát. Pri takýchto problémoch treba zmeniť veľa vecí, lebo keď
Všetko robíš zle (dýchanie, sedenie, státie, chôdza) nepomôže ti, že si 40minút denne pocvičíš. Držím ti palce, nech sa ti polepší 🙂.

oli18
3. máj 2022

PN som ťahala dosť dlho, vybavovala som si totiž ID. Nedali mi ho. Ale na 10ty deň po operácií som bola fit. Obvodný mi vravel, že mal muža, ktorý bol bagrista a ten už sa nevedel dočkať, kedy ho vypíše do práce. PN bol 3 mesiace.

domini404
5. máj 2022

autor - áno bola to veľká bolesť, ja som potom nevedela spávať, brala som práškový flector každé 2-4 hodiny v najhorší čas a nič, nepomohlo. Prestalo ma to bolieť až po infúziách v nemocnici. Bolieva ma aj časť pri lopatke, ale to mi vyriešila fyzioterapetka. MRI ukáže celkom presne, ale podľa tvojho popisu by mohlo pomôcť cvičenie, samozrejme pod dohľadom odborníka (napr. ten fyzioterapeut).

autor
5. máj 2022

@domini404 mozem sa opytat nemala si aj pocit takeho mravcenia v chrbte ? Ja ho mam presne na tej jednej strane, nie kazdy den ale opakuje sa to

yoxinka
5. máj 2022

To mravčenie bude svalová nerovnováha nejaká. Z toho čo píšeš mi príde, že potrebuješ uvolniť chrbát, máš tam nejakú dysbalanciu a potom cvičiť, aby si to poposilňovala. Samozrejme to nechcem zľahčovať a nechala by som si na tvojom mieste spraviť MRko, aby sa pozrelo, v akom stave to je, ale nemyslím, že to bude nejaká dráma. Ja som už párkrát šľa k fyzio s tým, že som si myslela, že mi rovno tam zavolajú sanitku a odtiaľ pojdem hneď na operačný stôl … za hodinku terapie a dvoch dňoch cieleného cvičenia bolo poriešené. Píšeš, že si absolvovala vyšetrenia. Aké? Videl ťa neurológ? Mala si RTG, MR? Inak, SM systém nie je cvičenie pre každého a na každý problém. To je moderné ako kedysi pilates, ale nekde tým opraviť všetko a v niektorých prípadoch je až kontrapruduktívny. Fakt si nájdi šikovného fyzioteraputa. V nemocke na klasickej rehabke ti s tým asi nepomôžu.

terina25
5. máj 2022

Neviem z ktorej cast Ke si. Ja chodim momentalne na rehabky, poliklinika Vychod a da sa tam dohodnut na cviceni SM . Ja som bola 4x . Za 3 som platila 10 eur a za stvrte 5 eur. Cvicenie bolo 20-30 minut s profi fyzioterapeutkou. Treba davat pozor aj ku komu ides na SM lebo dnes si kurz urobi hocikto a moze ti skor ublizit ako pomoct.

terina25
5. máj 2022

Inak ja mam vyskocene vsetky platnicky od vrchu az nadol. Plus vytecenu,prasknutu a hroznu skoliozu. Trapim sa s tym uz dlho. Vsade povedia cvicit,cvicit,cvicit. Ja som momentalne pn uz mesiac a robim vsetko mozne aj nemozne aby som sa dala ako tak do normalu. Mala som plynove injekcie, teraz druhy krat rehabky, infuzie- zajtra vyberiem 13stu😰

yoxinka
5. máj 2022

@terina25
Ja mám tiež viac vyskočených ako nevyskočených a jednu prasknutú … a fakt to chce len cvičiť. Ale treba fyzioterapeuta, ktorý vie čo robí a má to celé hlavu a pätu. Ja rehabilitujem už rok …

yoxinka
5. máj 2022

@terina25
Totiž, všetky tie pasívne veci (injekcie, lieky, infúzie) neriešia tvoj problém, len ho na chvíľku vyblokujú. Ty potrebuješ vybudovať okolo stavcov svaly a to sa dá JEDINE cvičením a musíš sa správne hýbať. Pokiaľ toto nepochopíš a nepríjimeš, problémy sa ti dookola budú opakovať, až sa platničky poškodia tak, že skončíš na operačnom stole. Vysunutá platnička nie je príčina problému, je to následok … zlých pohybových návykov, zlého držania tela, preťažovania chrbta (zvlášť keď máš povolanie pri ktorom robíš dookola ten istý pohyb) a zlého stavu svalov. Zažila som stav, že som sa nevedela pohnúť, sanitka, infúzie atď, dva týždne som bola mimo a zažila som ten istý stav, došuchtala som sa fyzioterapeutovi, nasledovalo uvoľnenie svalstva, mobilizácie a našli sme 3cviky, ktoré sa mi dali cvičiť v najjednoduchšej verzii, cvičila som každú hodinu jeden cvik. Za dva dni som bola OK. Akonáhle odstrániš infúziou bolesť, máš pocit, že všetko je ok, ale nič nie je ok, ty pokračuješ v zlých pohyboch, lebo ťa nič nebolí a ubližuješ si ešte viac.

mata90
5. máj 2022

Ahoj,mňa bolievali kríze,ale po treťom pôrode viac. Keď mal malý 8 mesiacov som sa s ním blbo postavila z gauča a už ma to začalo bolieť v kĺbe a v pravo v platničke. O dva dni som malého vyberala z vane, tak zas zle,tak som si dala horúcu vaňu a to bol môj koniec. Ledva som z nej vyšla a už som nevstala na nohy. To bola taká bolesť,nedalo sa to vydržať,celú noc som pretrvala. Dr mi dal injekcie,ktoré mi nezaberali, na injekcie som nemohla zájsť ,od bolesti som sa nemohla ani postaviť,tak mi chodila sestrička pichať injekcie. Mala som ísť k neurológovi,ale keďže korona,katastrofa sa dostať, dal mi ďalšiu injekcie a potom kontrola, poslal ma na MR ,kde sa na termín čakalo mesiac.Myslela som že sa zbláznim. Ešte že syn 12 ročný mal učenie z domu,tak mi s malým pomáhal.Objednala som sa k fyzioterapeutke,kde čakacia doba 2 mesiace. Výsledky z MR boli vysunutá a vytecena platnička a posunutý kĺb. Neurológ povedal že je to škaredé a mám ísť na ozonove injekcie. No zacala som chodiť k tej fyzioterapeutke,musela som dochádzať 45 km ,vozil má manžel, jedna hodina 30€ ,ale bola skúsená a veľmi mi pomohla, chodila som tam 10 týždňov a veľmi mi pomohla od bolesti,nakoniec ani ozón som neabsolvovala a platnička sa mi vrátila späť.

yoxinka
5. máj 2022

@mata90
Dobre si spravila, ozón toto zvykne zhoršiť, lebo strašne vysušuje. A áno, je blbé a smutné, že dobrého fyzio si treba zacvakať a stojí to mega, keď je problém komplexný. Nič proti nikomu, ale tie magnety, patafíny, elektroliečby a hromadné cvičenia, kde je 10 ľudí a každý má iný problém, čo je slovenský nemocničný štandard, je totálna strata času. 90% lekárov ľudí odbije s tým, že im predpíšu lieky, infúzky, obstreky a považujú to za vybavené. Je to u nás ako za opicami 🤦‍♀️.

baskac
5. máj 2022

@yoxinka ahoj, môžem sa prosím opýtať, kam si chodila rehabilitovať? Tiež mám tento problém. Pred 3 rokmi mi na herniu so sekvestrom pomohol SM systém, od vtedy ho cvičím. Teraz pravdepodobne opäť tlačí nejaká platnička, ale cvičenie mi až tak nepomáha.

yoxinka
5. máj 2022

@baskac
Ja som absolvovala rôzne štátne aj súkromé rehabky, dedinitívne mi pomohli MUDr. Siebertová, neurologička a rehabilitácie vo Fyzioklinik. Za mňa Tomáš Malárik a Marek Adamík, s nimi mám osobnú skúsenosť.

mata90
5. máj 2022

@yoxinka presne ,a to som zabudla poznamenať,že ma to tak bolelo, že mi manžel zavolal sanitku,pretože som už od bolesti nevládala a v aute som nemohla ísť,lebo som nemohla ani sedieť a oni mi odmietli poslať sanitku,že som mladá a mám ísť na pohotovosť autom. Podotýkam,že po dvoch týždňoch som šla na neurológiu v aute po leziacky s vystretymi nohami s ukrutnymi bolesťami.

baskac
5. máj 2022

@yoxinka ďakujem. Premýšľam, že by som skúsila možno niečo iné.

autor
5. máj 2022

@yoxinka videl ma neurolog, ortoped, fyzioterapeut. Urobili mi len rtg, klasicke vysetrenie u neurologa, vraj mam 30 a tak skoro na magneticku nemusim,kedze ma seklo prvykrat a po namahe resp nespravnom cviceni. Nebolo to ani seknutie baby lebo som sa mohla hybat len som citila bolest v strednej casti, cvicila som bodYpump s cinkou cca 2-4 kg a tam som sa zle ohynala. O den na to , vecer prisli bolesti, dva tyzdne dost bolest teraz je to uz len mravcenie, po rehabkach mam kontrolu, ale zacinaju mi az 16. V novej nemocnici v Ke ,zatial chodim na sm a masaze

autor
5. máj 2022

@terina25 dakujem vyskusam, pozerala som aj sukromnikov napr rehabcare

yoxinka
5. máj 2022

@mata90
Mňa na Kramáre doslova priniesol kamoš a tam sestričky, že to mi nemôže byť až tak zle, lebo som mladá. Ja som sa nevládala udržať na nohách od bolesti. Proste … 🤦‍♀️