Ahojte žienky ako zistim či som mala kiahne? Lebo v karte to nemám uvedené
Bud od rodicov ak si pamataju alebo dat si zobrat krv
@edi1234 ak mas rodicov, a ti ti povedali, ze si nepamataju, tak si nemala. Pretoze na to sa zabudnut neda - starostlivost o dieta je vtedy velmi narocna. Je to vidiet aj podla toho ze mas nevysvetlitelne jazvicky - obycajne obocie, niekde pri cele, chrbat. A inak test na protilatky - a ak mas obavu tak sa nechaj preockovat.
@kittykat22 No obe moje deti mali kiahne a teda starostlivosť nebola vôbec narocna. Par dni vysypu, bez teplôt, žiadne ine komplikácie. Ale isto si budem pamätat ze mali kiahne ale nie kvôli náročnej starostlivosti.
Preockovat? Proti kiahnam? Proti kiahnam nie je povinne očkovanie a nikdy ani nebolo.
@edi1234 na kiahne je vakcina Varilrix.
@kittykat22 moja sestra mala bezpriznakove kiahne, to.rodicia ani netušili ze má, z krvi jej vyšlo že ich už má prekonané..
Inak naozaj je to od prípadu k pripadu, moja kamoška čo má 4deti.by vedela najlepšie povedať.. najmladšia dcera mala dve vyrážky a kiahne tým hasli, zatiaľ čo jej 5r brat sa takmer do nemocnice dostal.. tak nemusí si to pamätať každy..
Takže autorka, najistejsie je si to dať zistiť z krvi u všeobecného doktora..
asi len dat si vyšetřit protilátky z krvi... aj keď bude dostatek protilátek, nemusí to znamenať, že si ich mala.