Ako začína skleróza multiplex?

29. feb 2024

Prosim hlavne tie co mate diagnostikovu SM.
Ak ste mali zo zaciatku nejaky priznak tak musel trvat viac ako 24h .? Napr.trpla Vam noha, a kazdy dnom sa to zhorsovalo?
Tak az potom treba ist k lekarovi? Ak citim v chodidle take pnutie, jemne brnenie v prstoch, par hodin ano potom nie. Potom na druhy den k veceru. Potom 3dni nic potom zase ...
Da sa s tym existovat ...ale moze to byt ten atak??

bublinka1426
29. feb 2024

znamej zacala hroznou neopodstatnenou únavou, slabost a trpnutim ruk/noh ( tzv spasm), tocenie hlavy....trpnutie prstov...
zije tak uz par rokov....a stav ma stabilizovany...daco si picha a berie dake lieky.

autor
29. feb 2024

@bublinka1426 dakujem, mna by zaujimalo ci musi byt na zaciatku pritomny min. 24 hodinovy atak? Cize priznak tolko trvajuci

jaass
29. feb 2024

Náhle zhoršenie zraku, pocit slabosti ale taký, že sa nedokážeš postaviť na nohy, trpnutie končatín..

libus83
29. feb 2024

Sestra mala.problem so zrakom, rozmazane videnie.

autor
29. feb 2024

@jaass takze to by asi clovek pocitil vsak?

autor
29. feb 2024

@libus83 a ma SM? Prosim a tak narazovo bol ten zrak ze z nicoho nic prestala vidiet? Mam problem so zrakom ..na jedno oko slabsie vidim uz 2mesiace ale nic ine ..

marci77
29. feb 2024

mojej znamej tiez to zacalo tym, ze zacala zle vidiet ....tak isla na ocne .....no a nakoniec je z toho SM

libus83
29. feb 2024

Áno ma SM.. najskôr si myslela ze asi ma zapalene oko, dr. jej dal nejaké kvapky, keď však po pár dňoch ráno vstala a nevidela na to oko...tak šla na pohotovosť...tam ju hospitalizovali a následne vyšetrenia ukázali SM

jaass
29. feb 2024

Samozrejme. Hlavne klud a nestresovat

tomatooo
29. feb 2024

Trpnutie a brnenie v končatinách môžeš mať kľudne z chrbtice.. prečo máš hneď podozrenie na SM?

bublinka1426
29. feb 2024

@marci77 akoze rozmazane videnie? to mame snad obcas aj kazdy :/ ci asi jej zistili vyssi tlak?

marci77
29. feb 2024

@bublinka1426
to neviem uplne presne ....ale sama bola z toho prekvapena, ze zo zleho videnia bola diagnoza skleroza multiplex (ani neviem presne, ako zle videla, iba hovorila, ze isla k ocnej a potom este na dalsie vysetrenia

mamina7070
29. feb 2024

problem s ocnym nervom zvykava byt pri SM

ja len nechapem mas priznak co je pri 250 chorobach od uplne banalnych ako je nedostatok vitaminov a mineralov a ty hned ides na horsie varianty

nie si nahodou hypochondricka ?

bublinka1426
29. feb 2024

@marci77 zlakla som sa posledne vidim dost rozmazane a padaju mi veci z ruk :(

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
29. feb 2024

@kittykat22 cize ked je problem s ocami tak to asi do 24h rychlo postupuje, to bude ten atak. Teda myslim.
Zapal ocneho nervu byva castym priznakom SM

autor
29. feb 2024

@tomatooo lebo sa mi zhorsil aj zrak, o pol dioptrie a k tomu mam cudny akoby pretazeny pocit v nohe ale nie stale, po dlhom soferovani skor. Ale napadlo ma dat si to dokopy a napadla mi SM ...

autor
29. feb 2024

@kittykat22 to vsetky kamosky maju SM? ;((

autor
29. feb 2024

@bublinka1426 pre zhorsene videnie a vypadavanie veci z ruky mas obovy ze by si mohla mat SM?

bublinka1426
29. feb 2024

tak pani o ktoru som sa starala mala zas toto.
pri nastupe.

beky223
29. feb 2024

Autorka, ak ťa to poteší, otvorila som túto tému a sme v tom momentálne dve 🙈 mesiac mám pocit že vidím slabšie na jedno oko, trochu ma bolí hlava, pár dní cítim tŕpnutie pier, dnes prstov... No čo ti poviem, už som si diagnostikovala buď nádor na mozgu alebo SM 🙈 celý deň chodím ako bez duše, že čo mi je. Ale keďže teda ja mám dve mini deti, som unavená, nevyspata a nervózna, tak mi napadla dnes aj menej vážna diagnóza, či náhodou nemám tetaniu 🙈 každopádne zájdem aspoň na očné a urobím si preventívku u všeobecného, pre pokoj mojej hypochondrickej duše. A tebe takisto držím palce, nech to nie je nič vážne 😊

autor
29. feb 2024

@beky223 ahooj ;)) aj ja som taka koza ze si hned diagnostikujem to najhorsie. Ale myslim ze to nebude s nami take zle, to trpnutie prstov sa ti stupnuje? Myslim, a pisu to aj dievcata, ze ono by to malo postupovat potom az tak ze by ti vypadavali veci z ruk.
A nemavas nahodou uzkosti?
Oko mam ja, tak ze aj tiky sem tam, a uz si zacinam mysliet ci za to nemoze aj stres. Aj za to zhorsene videnie ...

beky223
29. feb 2024

Vieš čo, nemám pocit, že by sa hocijaký môj príznak stupňoval, skôr sa striedajú a rôzne kombinujú 😅 Ja teda priznám, že mám momentálne ťažké obdobie, je toho na mňa veľa fyzicky aj psychicky, takže ono by sa to všetko na ten stres dalo zvaliť... Asi aj v tvojom prípade by to pri SM vyzeralo inak.

autor
29. feb 2024

@beky223 ja to iste, hekticke obdobie, dieta stale chore doma zo skolky.
Citala som si nejake zahranicne stranky, ono by to trpnutie ako mas ty v perach a rukach a ja v nohe by sa stupnovalo ak by islo o SM. Mne sa to tiez tak kombinuje vselijako (mozno tetania skor- ja som si nasadila vysoke davky horcika uz ;)) aj vapnik. Uvidime ...
A co sa oci tyka, ze pri SM je zdvojene videnie, ako obrazok keby bol na obrazku ... a zahmlene akoby cez zaclonu by si sa pozerala, mne sa asi skor kratkozrakost zhorsila a ja aj unavene oci pocitujem. Pri SM je aj unava velka, to ja ficim cele dni, nie je na vyber aj ked sledovat sa mam cas ;)

babulkomale
29. feb 2024

Kamoska oslepla, ale neskor sa jej zrak vratil.

autor
29. feb 2024

@babulkomale oslepla len tak nahle?

babulkomale
29. feb 2024

Ano nahle. Uz je len leziaca, asi po 20 rokoch 😥

autor
29. feb 2024

@babulkomale ach to je strasne

rebellefleur
29. feb 2024

Problem s videnim nie je,ze oslepnes na oko alebo sa ti zhorsi zrak o neviem kolko dioptrii.
Ja som sice nevidela na jedno oko, ale nebolo to oslepnutie, bola to akoby husta biela hmla, cez ktoru som nevidela. SM mam 21 rokov

jana621
29. feb 2024

Ja len na upokojenie, že to nemusí byť hneď SM aj keď príznaky ukazujú, že to je jasná SM. Ja som mala pocit tepla v celej pravej časti tela, tlak za okom, únava, slabosť. Dr. mi sama napísala, že podozrenie na SM. A nakoniec sa z toho vykľula tetania. Niekedy mi je lepšie, niekedy horšie. Pociťujem to hlavne pri strese.