Máte niekto skúsenosti s priberaním? Čo naozaj pomohlo ? Možno aj nejaká práškové strava na začiatok miesto jedného jedla, lebo nie som schopná do seba dostať toľko jedla, koľko by som mala. Po dlhých rokoch som sa dostala pod svoju klasickú váhu, ktorá už aj tak bola malá a rozhodla som sa s tým niečo robiť. Len neviem kde začať.
@candii áno tieto základy viem, ale tak ako s chudnutím je to ťažké. Akurat ja v sebe neudrzim toľko jedla. Totižto ja som v kalorickych tabuľkách vždy v mínuse, len mi doktor vysvetlil, že až keď sa dostanem pod ten svoj mínus začnem chudnúť. Čiže zatiaľ som sa držala na tom svojom ale teraz som zase schudla
Skús jesť v malých množstvách a častejšie.. keď len nejaký snack .. alebo niečo časom sa určite telo prispôsobí.
Gainer podľa mňa, skus si o tom niečo prečítať. A voliť zdravé ale kalorickejsie jedla, avokádo, orechy atď..
nutridrinky?..otec ich dostaval na predpis kedysi
@jarmila2010 Neviem, ci sa da z Nutridrinkov realne pribrat, malo by to sluzit len na specialne lekarske ucely, t.j. ked mas poruchu prijimania potravy napriklad. Ty jest evidentne mozes, len nie tolko, kolko by si chcela. Ale mozes to skusit, kto nevyskusa, nevie.
@zanta3 otec tiez jedol malo a mne sa zda,ze aj pribral v case,ked ich pil...
@jarmila2010 mám intoleranciu na laktózu, bohužiaľ
Mne pomáha vždy do čo najmenšieho objemu dostať čo najviac kalórií, to znamená že ráno zvládnem len malú misku kaše, viac nie, ale pridám tam aspoň orieškové máslo alebo na obed by som nezjedla 2 plnené tortilly mäsom a zeleninou, tak do tej jednej pridám avokádo, vajíčko alebo syr, zakvapnem olivovým olejom atď., takto sa snažím pridávať zdravé tuky do všetkého a navýšiť tým príjem... A cvičenie, znie to možno kontraproduktívne, ale pohyb mi naštartoval apetít..
Peritol - na predpis... dostaneš chuť na jedlo.... osobná skúsenosť...
Nutridrink - dostať aj v lekárni, kúp jeden a vyskúšaj, lebo nie každý to znesie...
Nemusíš jesť celú porciu naraz, rozdeľ si po pár hodinách, medzitým niečo kalorické ale malé na objem. A cvičenie naberieš svaly aj tí bude lepšie chutiť.
Pridaj do tych svojich jedal tuky, orechy, cukor.
Takze na vsetko co zjes pridaj lyzicu olivoveho oleja, posekare vlasske orechy, priloz si k tomu datlu.
Pridaj avokado. Tvrde syry - bezlaktozove.
Pozobkaj susene ovocie pomedzi. Pridaj arasidove /orechove maslo kam sa da.
Nepecene datlove gule s orechami ako dezert.
Maso a ryby mozes? Tak sup poriadny steak s bylinkami, domacou majonezou, so zemiackami a zeleninkou. Poriadnu porciu lososa, spenatove zemiaky k nemu.
Domacu majonezu, to je len olej a vajce, ochutit cim chcces, co mas rada a pouzivaj ako dressing namiesto smotanovych.
Oreos su tiez veganske 😉
A inak potom, ako nase babky, chleba s mastou, slaninku. Take vajicka rano, so slaninkou, s chlebikom, ved to je kaloricka bomba.
Ved kalorii sa da napratat vsade vela, a celkom jednoducho.
Pomohlo by, keby si dala tvoj jedalnicek, a mozeme ti k nemu pridat viackaloricke verzie.
logickyco ma najviac kalorii na sto gramov, t.j. tuk a olej a biely cukor
Zatiaľ sa snažím stravovať takto.
Raňajky tuniak, alebo 3ks celozrnne pečivo s pomazánkou (avokádo, vajcia, ryby), alebo vajíčka na rôzny spôsob.
Obed- kuracie, bravčové , ryba (180g) + príloha 100g + zelenina 50g
Večera- snažím sa dohnať to čo mi cez deň chýbalo. Pomedzi to si dávam ovocie alebo oriešky nejaké.
A mám problém čo len ten obed zjesť, buď zjem iba mäso + zeleninu alebo nechám z.kazdeho niečo. Aj to musím jesť hodinu, že sa stále k tomu vraciam, lebo by som to inak nezjedla
Ja ti poviem takto, ja som mala cely život od 15 max do 47kg, tých 47kg bol strop. Ked som chodila do školy, vždy som bola najchudsia, boli aj nejaké poznámky k mojej postave, že som sucha a podobne, no ja som bola vždy zdravá a nikdy som nemala problém s jedlom. Všetky ženy v rodine boli vždy ako prútiky, aj po pôrodoch všetky okolo 50kg. Čiže, veľa robí genetika. Keď máš štíhlych rodičov, alebo aspoň cela rodina z jednej strany je stihla, tak to je genetika a neurobíš s tým absolútne nič. Jedine! Zacni cvičiť, naberať svalstvo. Lenže tam treba zvýšiť ešte dvojnásobne kalorický príjem, pretože pri cvičení, aj silovom, niečo schudnes a vypotis. Takze skús ísť zdravou cestou. Ak nemáš zle výsledky u lekarov, zvládneš jesť a si zdravá, tak naozaj sa daj na tu zdravú cestu. Ak máš rýchle spaľovanie, colou a nejakými nutridrinkami nič nevyriešiš, skôr si uskodis. A ďalšia veľmi podstatná vec je psychika. Ak si neustále v strese a preto ti nechuti jesť, tak to by si mala veľmi rýchlo napraviť. Akonáhle toto odstranis, začneš naberať, lebo ti bude chutiť jest a žalúdok nebude stiahnutý. No a začala som o sebe a nedopisala som. Skratka ja som mala cely život do tých 47kg, teraz len prednedavnom som sa vážila a zrazu 54kg aj nejaké drobne. Ja som ostala v takom šoku, nikdy som nemala komplexy z mojej postavy, mne sa moja postava páčila, nemusela som sa nikdy v jedle obmedzovať, lebo ja veľmi ľúbim jedlo, nikdy som cielene nechcela nejak pribrať, len kvôli okoliu lebo na mna pozerajú ako keby som nejedla 2 mesiace. 😀 no ale teraz ako som videla tie kg navyše na tej váhe, no som si tak pomyslela reku ze ci už som nedošla do štádia ze moje rýchle spaľovanie nefunguje 😀 ale cítim sa dobre, je vidno tie kg hlavne ked ma zena cely život utlunku postavu a zrazu vidí ten väčší zadok a to brucho 😀 je to väčší sok pre takú ženu, ako pre ženu ktorá je od malinka pri sebe. A uvedomila som si aj tu vec, ze za to obdobie, čo som takto nabrala (asi 3 mesiace mi to trvalo cca), tak akurát vtedy pred 3 mesiacmi som menila prácu, viac pracujem z domu a hlavne nemám take stresy v práci ako som mala, dotoho som si nejaké veci v sebe uzavrela a inak sa začala pozerať na veci okolo seba a veci v mojom živote. No cize myslím si ze aj to ma na tom nejaké pričinenie. Držím palce
@gabika0825 ja mám 41,3 kg. Vždy som taká bola, nikdy som cielene nechudla. Len mi vadí, že som stále chorá, nič nevládzem, stále som unavená, nemám energiu. Preto to chcem zmeniť. Určite začnem aj cvičiť, chcem pribrať zdravo.
Myslíš, že to môže byť stresom? Nerobi stres len to, že schudnes rýchlo? Ja som takáto bola vždy
@autorka - stres robí veľa. Niekto zo stresu veľa je, niekomu zas nechuti a má stiahnutý žalúdok, takze do seba nič nedostane. Ja si myslím že u teba to bude asi tá psychika. No a kíl máš naozaj máličko, aspoň 5kg by si mala pribrať, aby si nemala nejaké zdravotne ťažkosti neskôr. Koľko máš rokov inak?
@gabika0825 Mám 24, a výšku 158 cm. Čiže to nie je tak hrozne vidno ako by mohlo byť. Väčšinou mávam od 43-46 kg, ako sa ráno vyspím. Ale teraz mi klesla po asi 10 rokoch váha takto dole a som z toho zúfalá. Už pri tej svojej som nemala energiu. Tak toto bolo také postavenie, že už s tým naozaj musím niečo robiť
Hornony su v poriadku? A fakt cvičenie/pohyb pomaha na apetit. Nabrat svalovu hmotu. Podla mna zaklad mas fajn, kvalitne bielkoviny, len vydrzat a mozno jest mensie porcie častejšie
@enoula nikdy nikto nezistoval prečo som taká chudá. Ani sa nad tým nikto nepozastavil, tak asi je všetko ok.
Tak ale zas nie si ani extrémne nízka. 41 je naozaj malo, aj na to koľko máš rokov. A aj na tu výšku. Verím že sa trápiš. Nie je to nič prijemne ale skús sa dať do pohody
A dodám že pokial nemáš za sebou odborne vyšetrenia, tak by si na ne mala skočiť, nenehavat to na lekarov ale sama o to požiadať. Lebo tá váha je ozaj nízka a ak bude všetko Ok tak sa daj na to cvicenie
Tak smer obvodna a vypytat sa na to. Keď to neriesili pri preventivke, tak sa dozadovat. Uz len ta unava asi nie je celkom ok.. drzim palce
Zhodou okolností som tam bola dnes odniesť papiere a opýtala som sa na tie nutridrinky. Pán doktor mi povedal, že nič nevynahradi zdravú stravu a pohyb a už som bola aj vonku
Tak ako chudnutie, tak opačne platí aj pre priberanie. Musíš viac prijať energie ako stihneš vydať, musíš byť v kalorickom prebytku. Môžu pomôcť kalorické tabuľky.