Ako začať chodiť na psychoterapiu?

mirkabav
14. apr 2019

Ahojte, dlho som to odkladala, ale rozhodla som sa že po niekoľko ročných problémoch skúsim navštíviť odborníka. Problém je že neviem ako presne začať. Čítala som že je možnosť ísť za obvodným lekárom a vybaviť doporučenie, no neviem či to je naozaj tak. Nejaké skúsenosti od tých z vás ktoré sa rozhodli vyhľadať pomoc? Tiež by som chcela vedieť ako dlho ste odborníka navštevovali a či vám sedenia reálne pomohli.🙂

patricia_b
14. apr 2019

Ja chodím druhý mesiac a zatiaľ nepomohlo akurát nasadili lieky, ktoré stále upravuje a to som bola aj v nemocnici

oli18
14. apr 2019

@patricia_b nemáš to pomýlené? Psychológ lieky nepredpisuje, ale psychiater.

zuzka38
14. apr 2019

@mirkabav za všeobecným ideš len vtedy ak chcete neštatneho psychológa, ktorý ordinuje v poliklinikachá a nemocniciach..najlepšie je nájsť si dala referencií ku komu xces ísť a platíš od hodiny, na to nepotrebuješ odporučenie od dr.
Keby si xcela ísť k psychiatrovi tam odporucenie netreba .

oli18
14. apr 2019

@zuzka38 pre objasnenie: v štátnych nemocniciach pracujú štátni psychológovia. Sú pre hospitalizovaných pacientov. Všetci ostatní psychológovia sú súkromní, teda podnikatelia, ako ktokoľvek iný. Ordinovať môžu kdekoľvek, MOŽNO aj v poliklinikách a nemocniciach, ak si tam prenájmu na to priestory. K týmto súkromným sa môže ísť na výmenný lístok od obvodného lekára a v tom prípade hradí terapiu zdravotná poisťovňa. Ak sa ide bez výmenného lístka, terapiu si hradí každý sám.

patricia_b
14. apr 2019

@oli18 je dosť možné, že ak ma “depku” tak ju psychológ pošle ďalej, lebo niekedy sedenia len nestačia

romiada
14. apr 2019

@mirkabav mne pomohla psychologicka v case manželskej krizy.. absolvovala som mozno cca 6_8x sedenie uz si to nepamatam. Mozno mi pomohlo ze som sa vyrozpravala pred nou nahlas. Mozno to ze mi povedala ze nie som trafena, nemam schyzu....iba som zranena a ubolena (citovo). Pripada mi že kedysi tak napoly splnal tuto funkciu duchovny ked cez okienko vypočul "hriešnika", nešťastnika, bezradneho.... Nemusi Ti na prvykrat niekto sadnuť, takže to hneď neodsuď a nevzdaj. Mne viac sadla žena u ktorej som bola sama ako chlap u ktoreho sme na terapii boli spoločne s mužom. Drzim palce aby si vyriešila to čo Ťa trapi.

deti95060810
14. apr 2019

ale áno, aj by mi to pomohlo, len ja som bola moc zaneprázdnená a musela som to vzdať... Dokonca mi ukazovala cvičenia, ktoré ale treba doma precvičovať, pretože to nejde len tak automaticky samé od seba...

abbey1
14. apr 2019

Určite neváhaj a skús pomoc psychológa. len musíš naozaj dobre vyberať. Nájdi si množstvo recenzií.Zisti si, čo sa psychológ venuje. Väčšinou sú dobrí práve tí súkromní, kde sa cena pohybuje aj 40, 50 a viac eur za sedenie.

mkatkam
15. apr 2019

@mirkabav všeobecny da výmenný lístok pre psychológa. a vtedy neplatis nič. Odporúčam,veď na to sú tu.