Ako vyšetrujú neurológovia?

5. mar 2023

Ahojte, ako vysetruju prosim Vas neurologovia? Hlavne pri bolesti cbrbtice, driekovej oblasti, a vyzarovanie bolesti do sedacieho svalu. Neviem si to predstavit.

Vie zistit napriklad vyskocenu platnicku, resp nejaky problem bez MRI?

Dakujem!

cacianka
5. mar 2023

Normálne, ležiačky, stojačky, pohyby ruky, nohy do všetkých strán, očný kontakt, motoriku, základ zistí. Ale viac iba RTG a mri

gemerka17
5. mar 2023

Dolezity je rozhovor a popis tvojich problemov pri chrbtici. Lekár už z toho môže mať nejakú predstavu o diagnoze. Potom klasické neurologicke vyšetrenie opísané vyššie. Pri platničkach je dôležitá MR. Rtg ti nepovie ohľadom platniciek nič, tam je nulová vypovedacia hodnota.

cacianka
5. mar 2023

@gemerka17 mne povedala, aj ukázala kde je problém...
Ale potom asi po roku bolo mri, to platničky nepotvrdilo, ale kĺb

daniela2202
5. mar 2023

U nás tak, že sa ani na teba nepozrie..... 😂😂😂😂😂

jamimo
5. mar 2023

popíšeš symptómy, pri akom pohybe, polohe, kde a ako ťa bolí, či je bolesť pálivá, pulzujúca, vystreľujúca... vyšetrí ťa v stoji, pri chôdzi, v ľahu, predklone, záklone (pokiaľ ťa to pustí), skúsi ťa ohnúť v páse, rotácia pohybov, vyhmatá stavce. Samozrejmosťou by malo byť odoslanie na MR. Potom obstrek, možné lieky, alebo infúzie, správne cielená fyzioterapia. Pýtaš sa či vie zistiť platničku bez MR. No vie, ale... je rozdiel protrúzia, extrúzia disku, zúžený kanál, vidieť ako sú dráždené nervové korene. U mňa bol problém z behania, ja sama som myslela že piriformis syndróm, chodila som na rázovú vlnu. Pomohlo, to uznal aj neurológ, ale pomohlo mi to so sekundárnym problémom, neodhalilo a neliečilo príčinu. Preto, správny lekár zvolí diferenciálnu diagnostiku. U mňa to bola jedna platnička vysunutá, druhá prasknutá. Ja by som sa teda nespoliehala na to, že lekár ma laserový zrak a lexikon kúziel. Skoré zlepšenie prajem.