Ako vyliečiť mandle?

lucka290897
6. jún 2024

Dobrý deň viete mi prosím poradiť ako vyliečiť mandle? Viem že sú všelijaké tabletky len nemám o tom prehľad vždy sa niečo dobre nájde. Posledné 3 roky mi stále z ničoho nič sa zväčšujú mandle necítim sa dobre brala som 4x do roka antibiotiká. Bola som u orl tam mi kázala ísť dať vybrať ale že to nie je take zle ale že na toto je liečba penicilinom a na to mám alergiu a po výbere mandlí treba oddych a ja mám malé dieťa čiže to nejde a manželovi nedajú tak dlho dovolenku. Chodím imunologicke najskôr bolo dobre dala mi broncho vaxom ale zase sa mi zväčšili. Nemáte nejaký overený recept ako vyriešiť tento problém s mandlami? Ďakujem za každú dobrú radu

dorothee
6. jún 2024

Ja odporucam vybrat,vybrali mi ich ked som mala 21rokov a odvtedy mam uz 15 rokov svaty pokoj s nimi.Neni to nic hrozne,ta operacia,bola som len v lokalnej anestezii,prijemne to neni ale da sa to pekne vydrzat,aj nasledne dni,nebudes leziaca,o dieta sa zvladnes normalne postarat

lucka290897
autor
6. jún 2024

@dorothee ani sa nebojím skôr ide o to že mi doktorka ma ORL povedala že 2 mesiace po tom je ťažké zotavenie a že nemôžem malú na ruky zobrať lebo mi môže v hrdle prasknúť a mala stále ide na ruky čiže pre toto tam jedine nechcem ísť

kacena4
6. jún 2024

mne mandle vyberali v dospelosti. je to liecba cca na tyzden dva. tak ako pri chorobe. nic strasne manzel si moze na teba vziat ocr a pomoct so starostlivostou o dieta (neviem ako stare) mne vyberali pri 2 detoch predskolkarskeho veku a mangel bol doma len pocas hospitalizacie potom som to uz davala sama v pohode. (lepsie ako neustale choroby)

dorothee
6. jún 2024

@lucka290897 to som este nepocula,ze dva mesiace a tazke zotavenie 🤦🏻‍♀️ to je blbost,mne kazali akurat aby som sa nekupala moc v teplej vode,respektive hlavu takou vlaznou vodou len zmyt aby sa to neprekrvilo a nezacalo tiect,ale toto neni ziadna zavazna operacia,aby si dva mesiace dieta nemohla zdvihnut..max dva tyzdne

lienka9
6. jún 2024

@lucka290897 mne to iste hovorili dvaja doktori.ze je tonarocny zasah,kedy sa miesto hoji ze sa musi same zarast..a min.3-4tyzdne uplne kludovy rezim..ja na to tiez nejdem preto,lebo dve male deti a ziadne zdvihacky,minimum rozpravania atd..

lucka290897
autor
6. jún 2024

@lienka9 presne. To je ešte fajn 4 týždne mne povedala na orl v pro care ze 2 mesiace takú dovolenku mužovi by určite nedali a pri malej nereálne

janinah
6. jún 2024

Skúsim vysvetliť podstatu keďže nie som laik...hlavne treba vytery.ak ti na mandliach sídlia isté baktérie tak môžu narobiť kopu škody v organizme kým sa ty rozkyvas k operácii.Vedia sa totiž krvnou cestou preniesť na kĺby obličky.osrdcovnik.,...
Termín operácie ti tiež nedajú o týždeň.mozno o pol roka.s tým rataj.Hojenie síce chce svoj čas.ale 10_14 dní vie manžel zobrať ocr na dieťa a vybavené.Urcite to nie je tak.ze dva mesiace sa skrucas od bolesti a nemôžeš doma ani prstom pohnúť.

andrejka2424
6. jún 2024

Vyberali mi mandle, po 3 týždńoch to budeš mať už zhojené, aj normálne fungovať. Ja som bola PN asi 3 týždne myslím . Určite nebudeš mesiac ani 2 bezvládne ležať. Naozaj tie 2- 3 týžd. a a j to už trochu preháňam. Bolesť je to veľká tie prvé týždne, ale potom to každým dňom ustupuje. Netreba si ani predstavovať hneď tie najhoršie scenáre, ako sa ti to rozkrváca, lebo sa to nijak často nestáva, ale na riziko ťa musia upozorniť, po každej operácii môžu nastať komplikácie. Ani z narkozy sa prebrať nemusíš...chápeš, načo hneď maľovať čerta a stenu.

feropls
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
andrejka2424
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
feropls
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
feropls
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
andrejka2424
6. jún 2024

Chrípka nie je angína a musia byť dlhodobé problémy s mandľami. Doktor by ti to sám navrhol.

feropls
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
simca06022011
6. jún 2024

nepoznam nikoho kto mal uplny kludovy rezim po vybere mandli mesiac...
A inak, treba riesit imunitu, nieco ti to spusta.. ja som takto mala v kuse zapalene hrdlo dlhe roky v kuse.. mam rekord 7 atb za 3/4roka

feropls
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
simca06022011
6. jún 2024

@feropls navstevou psychiatra to u teba treba riesit, potom ti nevypukne nic.

andrejka2424
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
taktotedanie
6. jún 2024

To mam najradsej matky nie ze by svoje zdravie riesili lebo su lenive a pohodlne a len sa na dieta deti vyhovaraju
Naco manzelovi dovolenku? Naco? Vie si zobrat na teba OCR a zase aky oddych myslis? Snad aj s vybratymi mandlami vies povysavat, navarit a pustit pracku a povesat pradlo nie?
Nemusis po detoch vykrikovat predsa
Nic ti nepomoze , nic len vybratie mandli

dzescebuly
6. jún 2024

@lucka290897 odporúčam vybrať mandle,ja som takto z angíny "dostala" zápal osrdcovnika a len-len som obstála

lucka290897
autor
7. jún 2024

@taktotedanie no brr.. aké výhovorky na deti? Takéto reči nemám rada hlúpe keď konkrétna osoba nevie situáciu chápete že hovorím čo mi povedala doktorka v pro care Nitra? Ak vás to zaujíma prečo povedala a neveríte kľudne si to zistite povedala mi 2-3 mesiace kľúčovy režim a ani nemám ani upratovať tak mi bolo povedané ja som neni doktorka aby som vedela či hovorí dobre alebo zle preto sa tu pýtam

lucka290897
autor
7. jún 2024

@lucka290897 kľudový*

taktotedanie
7. jún 2024

@lucka290897 blbost paneboze
Trosku reality , po vacsich operaciach ludia normalne funguju a nie take mandle, dakt uz nevies na co sa vyhovorit chces 3 mes lezat v posteli pre mandle? Smiesne..

taktotedanie
7. jún 2024

@lucka290897 alebo to neries pockaj kym budes mat mandle v rakom otrasnom stave, te ti nebudu zaberat ani antibiotika, zacnu ti vypadavat vlasy az budes plesata a infekt sa ti z mandli presunie na srdce, dostanes zapal a z manzela bude vdovec a deti budu polosiroty
Ale skusat prirodnu cestu liecby a odkladaj operaciu a dopracujes sa tam

kp7333
7. jún 2024

Opat sa tu zbehli odbornicky vacsie ako doktori na ORL. Aj mne hrozil vyber mandli, tiez ma strasili dlhou rekonvalescenciou, preto som to nakoniec nepidstupila. Moja rada je liecit vzdy aj lokalne (aj pocas liecby atb) - treba skusat, co zabera (Glymbax, Yox, Stopangin ci obycajne pastilky), treba tie mandle poriadne dezinfikovat.

taktotedanie
7. jún 2024

@kp7333 vitaj dalsia odbornicka 👍🏻👏🏻

kp7333
7. jún 2024

Aby som to upresnila - tej operacii som sa vyhla vdaka tomu, ze som si mandle preliecila a po potvrdeni od lekarky ze uz dalsie atb ani operacia nie su potrebne. Nedovolila by som si ju odmietnut v pripade pokracujuceho zapalu.

dzescebuly
7. jún 2024

@lucka290897 ešte taký malý dodatok- mám kamošku ktorá tiež mala problémy s mandľami až raz dostala angínu na ktorú jej nezabrali už lieky a doma sa začala dusiť,bola následne hospitalizovaná a pár dní jej nadrezovali mandle a vytláčali hnis z nich,po tých pár dňoch keď sa jej trošku polepšilo ihneď jej vyberali mandle

taktotedanie
7. jún 2024

@dzescebuly aj moja byvala suseda sa zacala dusit lebo odkladala odkladala, bola doma sama esteze dalsia suseda bola doma mala stastie ze zvladla otvorit dvere a suseda si ju vsimla zrutila sa rovno pri dverach, nevedeli ju zachranari ani poriadne zaintubovat mandle mala ako dva velke citrony
Okamzite bola v tvari modro cierna tak sa dusila
Tiez to hned ako bolo mozne vyberali a doktor jej rovno povedal ze usla hrobarovi z lopaty
Odkladala a antibiotika brala ako lentilky kedysi bioparox atb brala denne, o stave jej gastrointestinalneho traktu ani nevravim po takej liecbe

simca06022011
7. jún 2024

@lucka290897 sestre vyberali mandle o 2tyzdne bola v SKOLE uz jej nic nebolo, byvalemu vyberali vo stvrtok, amal dolezitu vec dalsi tyzden, a normalne fungoval uz...
Nezazila som taketo teatra okolo mandli :DD za par dni je clovek ok a funguje, hadam si nemyslis, ze clovek po vybere mandli lezi mesiace ? Za par tyzdnov, 2-3 uz normalne fungujes, mozno nebudes behat maraton este, ale vsetko vies urobit...