Ako vnímate psychiatrov?

14. apr 2023

Ahojte.
Nedávno som započula diskusiu, v ktorej sa rozprávali ľudia o lekároch - psychiatroch a niektorí z nich mali názor, že psychiater nie je lekár v pravom zmysle slova, pretože nelieči telo, ale dušu. Zaujíma ma, aký máte názor, alebo ako vnímate psychiatrov vy? Sú podľa vás niečo „menej”, alebo sú to pre vás rovnako plnohodnotní lekári ako každý iní?

marianarem
14. apr 2023

Samozrejme, ze su plnohodnotni lekari, ich specializaciou je mozog a nervova sustava. Oproti inym lekarom vsak maju velku nevyhodu v tom, ze malokedy sa dostanu k nejakym datam, ktore by im napovedali, co presne sa pokazilo. Napomocnych odberov je len malicko, ak vobec, so snimkami to nie je o nic lepsie. Vacsinou maju k dispozicii len vypoved pacienta alebo jeho blizkych a vlastne pozorovanie. Pri niektorych diagnozach to uplne staci, pri niektorych je to uz horsie.
Ano vela sa pri tychto diagnozach da napravit terapiou, takze sa to prelina s psychologiou. Ale to casto plati aj o inych diagnozach z inych odvetvi, aj tam by sa mnohokrat stav zlepsil, ak by sa zlepsila psychika pacienta. Len tam su k dispozicii aj tie odbery, da sa nasadit uplne cielena liecba, a tak sa k psychologovi neposiela vacsinou.

kvetinka75
14. apr 2023

samozrejme že sú. Horšie je, že ťažko sa pomáha človeku ktorý má psychické problémy. Zlomená ruka sa ľahko lieči, zahojí sa ale do hlavy človeku nikto nevidí. Podľa mňa to majú oveľa horšie ako iní lekári, ktorí dokážu pacienta poslať na vyšetrenie, ktoré stanoví dg. Tu pacient keď chce, oklame lekára, ž je všetko OK a nemusí byť. Poznám také prípady. Pri zlomenej ruke alebo artroze, ťažko oklame.

livi
14. apr 2023

Určite sú to lekári ako aj ostatní v iných odboroch, ba dokonca majú väčšiu zodpovednosť.. Tam je mega dôležitá správna diagnostika. Buď vie ten lekár veľmi pomôcť, alebo naopak..ale to samozrejme aj v iných odboroch. No toto je podľa mňa asi najnáročnejší odbor zo všetkých. S psychickými ochoreniami nie je sranda žiť a keď nefunguje to, nefunguje nič..

melanta
14. apr 2023

Psychiater je lekár. Lekárom nie je psychológ. Plnohodnotný lekár je čo? To by sme mohli povedať, že ani všeobecný lekár niekde na stredisku, ktorý lieči angínu nie je plnohodnotný lekár oproti onkológovi? Ani očný lekár nie je potom plnohodnotný oproti kardio či neuro chirurgovi? Každé jedno lekárske zameranie má význam a je dôležité. Fakt netreba kastovať. A žijeme v dosť pokročilej dobe, už by aj ľudia s podpriemernou inteligenciou mali vedieť, že aj duša môže byť chorá a jej ochorenia môžu mať fatálne následky na človeka.

kalifka
14. apr 2023

Podľa mňa sú taký istý lekári ako iní, lebo predpisujú lieky a nielen na duševné choroby. Kedze neriešia len dušu, ale aj mozog a nervovú sústavu.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zuzinka888
14. apr 2023

A nepomylila si si pojmy? Lebo psychiater lekar/ doktor je. Ma aj titul- vystudovanu medinu. Psycholog ma vystudovanu psychologiu- nie je doktor co predpisuje lieky.

kvetinka75
14. apr 2023

@mamula20 ale funguje, len treba nájsť toho správneho. A keď sa už niekto dostane k psychiatrovi, tak je väčšinou už v takom stave, že tie lieky aspoň na čas pomôžu , zaženú úzkosť, nespavosť, depresie. Keď je človek v akútnej fáze málokedy pomôžu iba sedenia, toto sú dg, ktoré sa dlhšie liečia. Ke´d sa u človeka niečo spustí, nikto nevie kedy nastane zlepšenie.

livi
14. apr 2023

@mamula20 bola si u jednej a hádžeš všetkých do jedného vreca..doktrora si treba vybrať, pokiaľ ti jeden nevyhovuje, neznamená, že všetci sú rovnakí

ivangeline
14. apr 2023

Liecit dusu je este viac ako telo. Mnoho problemov je psychosomatickych. Zacinaju sa uz v hlave. Ale byt dobrym psychiatrom,to uz je umenie..

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
livi
14. apr 2023

@mamula20 no tak to si asi s ničím vážnym nebola. lebo takto ti poviem, keby som ja ostala u prvej dr, na ktorú som natrafila, už tu dnes niesom..

bylinka25
14. apr 2023

Psychiater je lekár ako každý iný.
Očný lekár lieči očné choroby, internista vnútorné choroby a psychiater lieči duševné choroby.
Duša je oveľa krehkejšia ako telo, veľa telesných chorôb má práve za následok chorá duša.
Ak máme, napríklad depresie, odrazí sa to aj na telesnom zdraví.
Pre mladé dámy je zase nebezpečná anorexia, či bulímia, ktorá vzniká v mozgu, tiež má katastrofálne následky,ak sa nelieči, až smrť.
Takže, za mňa je psychiater veľmi dôležitý lekár, lieči nám dušu, aj vtedy, keď niekoho trápia psychosomatické choroby.
Mnoho ľudí ich podceňujú, hanbia sa ísť do ich ambulancií, ak by tak urobili, veľa problémov by sa vyriešilo.
Lenže....
Dnes je taká doba, žijeme dosť stresujúci život, mnoho ľudí práve teraz hľadá odbornú pomoc týchto lekárov, ale ich je málo, majú nápory pacientov, na vyšetrenia sa čaká dlho.
Preplnené psychiatrické oddelenia, dospelí, ale čo je smutnejšie, tak sú to deti.

amonet
14. apr 2023

kamaratka je psychiater, oni ale ovladaju dost aj ine odbory, lebo lieky maju svoje neziaduce a ak ma pacient aj ine problemy musia vediet reagovat. plus taky abstak u alkoholika tiez neni sranda je to systemove zlyhanie

autor
14. apr 2023

@zuzinka888 Nepomýlila. Veď si prečítaj pozorne, o čom písem. O tom, čo som počula. Nikde tam nie je môj názor. Tí ľudia, ktorí o tom rozprávali, dobre vedeli rozdiel medzi psychiatrom a psychológom. Skôr to bolo o takom pohŕdaní. Mňa to troška zarazilo, pretože mam veľmi opačný názor. A len ma zaujíma, či viac ľudí vníma psychiatrov ako niečo menej alebo inak ako lekárov, ktorí „liečia telesne ochorenia”…

katkati
14. apr 2023

Psychiatri sú plnohodnotní lekári a nemajú vyštudovanú iba medicínu, ale drvivá väčšina ešte študuje ďalšie roky a majú ukončenú špecializáciu. Majú veľkú zodpovednosť, lebo správne stanoviť diagnózu a nastaviť liečbu znamená niekedy aj záchranu života. Nehovoriac o skvalitnení života ľuďom, ktorí im veria a vy hľadajú ich pomoc.

janulka1802
14. apr 2023

Ja určite nevnímam psychiatrov ako niečo menej oproti iným lekárom. Práve naopak, liečiť dušu je niekedy určite ťažšie ako telo. Tam je to také "jednoduchšie", viditeľnejšie. Ak sa zapáli slepák. Chirurg ho zoperuje a pacient je "vyliečený". Ak však bolí duša, býva to omnoho zdĺhavejšie určite aj časovo a nie vždy so zaručeným výsledkom.

zuzinabila
14. apr 2023

vela psychickych tazkosti sposobuju aj poruchy vo fungovani tela, takže áno,lekár ako každý iný.

veronnica080
14. apr 2023

Psychiater ci psycholog. Za mna velmi potrebni ludia. A kto tvrdi, ze nie su plnohodnotni lekari, tak ocividne este nemal dusevny problem. Mne velmi jeden pomohol, neviem, kde by som bola, ak by som nenatrafila na takeho dobreho, aky sa mi dostal pod ruku, za to som moc vdacna. 🙏

marsmykkok
15. apr 2023

@mamula20 podobná skúsenosť. A najhoršie je že predpisujú storočné lieky za 1,50, ktoré nevyliecia depresiu alebo úzkosť, akurát utlmia človeka a priberie riadne,.čo žene tiež na psychickej pohode nepridá. Prečo sa nepoužívajú respektíve používajú minimálne nové moderné lieky?

livi
15. apr 2023

@marsmykkok jasné,že sa používajú, veď aj v tomto ide vývoj dopredu..tu platí to isté,čo som pisala-závisí od konkrétneho doktora, čo predpisuje..