Chcela by som sa spýtať, ako vám zistili, že máte cukrovku alebo prediabetes? Mávam už dlhšie obdobie (aj 3-4 roky) také stavy, že keď sa nenajem, tak mi býva zle - točí sa mi hlava, závraty, potenie, zle videnie. U obvodnej mám cukor nalačno vždy v norme, niekedy dokonca nižší - 3,8 sa mi zdá. Raz som skončila cca pred 6 rokmi na pohotovosti po silných zavratoch, vtedy mi namerali 15 a povedali mi, že to bude asi cukrovka. Ale teda všeobecná mi povedala, že nalačno mám cukor dobrý, tak to je v poriadku. Trápi ma to, lebo naozaj pokiaľ nejem pravidelne 5-6x za deň, tak vyhladnem a mam tieto stavy... Hocikam idem, tak musím myslieť, čo a kedy budem jesť, beriem si so sebou tyčinky, alebo banán, no proste nieco... Stravujem sa však podľa mňa normálne, mám 167cm a 60kil. V rodine mal cukrovku starý otec iba.
@lucka27391 mne skôr, toho co píšeš napáda hypoglykémia..ale nič nedáš zatiaľ, keď pôjdeš k diabetologičke a spravia ti vyšetrenia priamo zo žily 😊
@lucka27391 a ak mal cukrovku starý otec, mate ju v rodine, je dedičná..priateľ má tiež, a ide to už od jeho pra pra dedka..
ak chces kup si glukomer s pruzkami za 15€ a meraj si na lacno rano a potom dve hodky po jedle a uvidis
ja som mala uplne sucho v ustach napriek tomu ze som vela pila v noci som sla desat krat a viac na wc
@lucka27391 to co popisujes ty je skor nizsi cukor z nepravidelnej stravy
treba pravidelne jest
to co bolo pred siestimi rokmi je nepodstatne kludne si mohla mat stres uraz napatie a po nevhodnom jedle atd
ako pisu baby, mas priznaky nizsieho cukru, toot moze sposobit nielen nepravidelna strava, ale aj konzumacia rychlych cukrov.
to su sacharidy, ktore sa ryhclo vstrebu, potom sa ryhclo vyplavy inzulin a nasledne dojde k ryhclemu poklesu cukru, co sposobuje priznaky.
treba preferovat zlozene cukry.
pri cukrovke skor cukor stupa hore, najskor nenapadne, potom uz neskor sa objavia priznaky, aku su vyssie popisane.
a 3,8 nie je nizka glykemia. hoci som videla uz vselijake referencne hodntoy, no vseobecne vzdy platilo, ze spodna hranica je okolo 3,5mmmol/l. netusim preco referencne hodnoty neustale kadejako posuvaju.
@lucka27391 ze mas cukr na lacno dobry nic nemusi znamenat treba si pytat ogtt test
A hypoglykémia sa má tiež nejako liečiť, alebo proste iba upraviť stravu? Mám v krvi aj zvýšené amylazy a lipazy - enzýmy, ktoré produkuje pankreas, kde sa vylučuje aj inzulín. Ale vraj sú to hraničné hodnoty, tak obvodná to viac neriešila...
Symptómy cukrovky u žien
Zvýšený smäd a časté močenie. Tieto príznaky sú spôsobené nadmernou hladinou cukru v krvi, ktorá núti obličky pracovať viac, aby cukor filtrovali, čo vedie k dehydratácii a zvýšenej potrebe pitia.
Neuhasiteľný hlad. ...
Kvasinkové infekcie. ...