Ako v noci zaspať?

srnka19
21. feb 2024

Ahojte, casto ma v noci nieco zobudi (potreba wc, syn, sen, hocico...) a potom nedokazem zaspat, ci to je o 1 alebo o 5, stale mam dost casu kym zazvoni budik a takto len zabijam cas zaspavanim. Mate overene metody na rychle zaspatie? Na nete sa pise casto metoda 4-7-8 (tak nejak) ale asi robim cosi nespravne lebo sa na to neviem sustredit, hlava mi hned zacne fungovat, a nie a nie zaspat.

majamat
21. feb 2024

ja mam porblem so zaspavanim vecer a tiez neviem co s tym.
robim na smeny, po sichte som zvycajne poriadne utahana a zaspim aj na gauci, ale bez problemov aj v posteli, no dalsi den a hlavne, ak mam volno a potom nasledujuci den odem do prace, tak mam problem, kludne aj o 1hod v noci.

akvi
21. feb 2024

@srnka19 ja keď sa takto v noci preberiem, tak tiež ma úplne zahltia myšlienky. Veľmi mi pomáha sústrediť sa akoby na jednu stereotypnu vec. Ja si napríklad premietam v hlave nejaký cvik z tréningu 😅😂 proste niečo stereotypné, pomôže mi to zbaviť sa tých iných myšlienok a väčšinou zaspím. A keď nie, tak vstanem, prejdem sa, ale nezapinam svetlá. Šupnem si magnezko a znova ľahnem.

@majamat v tomto mi pomohlo zrušiť akékoľvek modré svetlo. Toto je podľa mňa mor dnešnej doby a fakt som si nemyslela, že to bude mať taký účinok. Ja mám všetky displeje večer nastavené na úplne oranžovo, jednak ma to rýchlejšie omrzí a necumim do nich a jednak sa mi pri tom drieme 😂😅

luccija
21. feb 2024

@akvi
@majamat skôr to má pracou na smeny tiež som to tak mala...rozhodeny cely biorytmus ja som tiež bola cula a musela som ísť spať, lebo som ráno vstavala.A hlavne, keď má pravidelné smeny telo vie, že každú x tu noc nespí.
Keď sa prlberiem dám si banán a pokúšam sa zaspat.Ked to nejde občas si dám polku lieku na ukludnenie

girlie_konik
21. feb 2024

skus si pustit tuto babu, je uzasna, mne to velmi pomaha pri zaspavani - https://www.youtube.com/@sleepasmrtist

majamat
21. feb 2024

@luccija myslis autorku prispevku? neviem,a ko pracuje, ak pracuje na smeny, moze to byt tym.

ja to mam urcite pracou na smeny. a teda este aj pravidelnost v takej praci moze byt o cosi vyhodnejsia,a ko nepravidelnost ( zavisi od toho, aka je to pravidelnost - tyzdnovky su asi lepsie ).
ja mam total nepravidlene sluzby. mam proste rozpis na cely mesiac a nepravidelne. mam asi 4-5nocnych za mesiac, casto mavam celodennu sluzbu, potom nocnu, ale minule som mala 2 celodenne, teraz 2 dni volna a teraz mam 2 nocne - robim dlhe nocne, potom par dni volna a opat 2 nocne. casto sa stava, ze mam celodennu sluzbu, potom nocnu a 1 den po nocnej volno a potom zas celodennu. to je uplne najhorsie.

egonsk
21. feb 2024

@srnka19 pusti si v TV nieco nezazivneho ;)

luccija
21. feb 2024

@majamat teba myslím...že máš už telo popletené, lebo @akvi píše modré svetlo, ale to bude skôr ten narušený biorytmus

akvi
21. feb 2024

@luccija no to asi áno, akože nočné musia byť masaker, to by som ja nedala. Ale k tomu popleteniu tela fakt veľmi prispieva aj to modré svetlo a preto ak človek chce zaspať, tak je dobré proste necumiet do žiariacej obrazovky.

janka95
21. feb 2024

Ja to mam tiež a to kvôli tomu že robím denné, nočné 12 hodinové smeny. Dnes som o 7 došla z nočnej a nespím nič aby som večer zaspala a vstala ráno o 4 do dennej služby. Keby som si ľahla, som schopná nespať aj do druhej rána. Skús na večer pred spaním melatonin. 🙂

tamitamitami
21. feb 2024

Melatonín, keď nemôžem zaspať dám si a za 20 minút som tuhá 😂

srnka19
autor
21. feb 2024

Nerobim na smeny, nemam ani ziadne stresove obdobie. Kedysi som si pustala podcasty ale ani to uz nepomaha. Nie je to kazdu noc, len posledne tyzdne akosi casto

majamat
21. feb 2024

@luccija tak to ano. je to hroza. robim takto uz , ratam, ale dnes mi to moc nepali. no tusim 28r.

luccija
21. feb 2024

@majamat ja som tak pracovala 8 r mala som rada nočné ja som sova, keď som skončila som sa tešila, že super budem každu noc spať dosýta.A omyl asi rok, ak nie viac som mala trhany spánok, plytký...a ranné vstávanie des a hrôza.Mne by vyhovovalo chodiť na 9🙂večer ešte o polnoci som cula a ráno o 6 neviem vstať aj, keď si ľahnem po 22 zaspím oveľa neskor

majamat
21. feb 2024

@janka95 tiez to tak robim, ale je to hrozne, som odpalena cely den, niekedy uz vecer zaspim na gauci, dokonca uz snad o 19hod. ked sa zobudim, niekedy v pohode zaspim aj v posteli,a le niekedy ma to preberie a zas nemozem dlho zaspat.

a dnes neiem co mi bolo. cez vikend som robila celodenky. na pondelok som spala asi enej,a ko by bolo dobre, lebo som mala nejake starosti o mamu a sla som rano k nej. cely den som bola u nej a bola som total odpalena. asi aj to pocasie a neviem, mozno aj hormony.
vecer som si lahla skor, ako pbvykle, elbo inak skor ako o polnoci nezaspim. spala som dlhsie aj rano. cez den som bola vcelku ok, ale stale to este nebolo ono, no dalo sa.
vcera som zaspala o polnoci a rano soms a zobudila akoby som vstavala na rannu. teraz som bola v obchode a ledva som sa vliekla. taketo stavy mavam koli hormonom, tak mozno aj tie mi k tomu prispievaju. no a dnes amma nocnu, dufam, ez sa mi podari poobede zaspat. niekedy ked sa mi zda, ze by to slo, akurat sa mi neda.

majamat
21. feb 2024

@luccija veru aj ja mam nocne vcelku rada, teda ako kedy. vzdy som boal tiez sova, horsie bolo ranne vstavenie. ked som nemusela, spala som dlho. no ako mam dieta, uz vstavat rano musim.

udajne po prebdenej noci, ci po nedostatocnom spanku je organizmus rozhadzany 1-2t. kym sme mladi, tak to zvladame lepsie, ale teda vekom sa to zhorsuje, aspon u mna urcite.

luccija
21. feb 2024

@majamat určite ja si pamätám, keď mala kolegyňa po 50 tke a raz mi povedala, že všetci mali pravdu, že počkaj čo bude...a to pracovala roky na nočné, ale potom povedala, že už cíti únavu a nevie sa dospať a normálne fungovať rozmýšľať, že hľadá slová, keď chce niečo povedať.

yelena159
21. feb 2024

@srnka19 Ja keď nemôžem zaspať, pustím si v TV tenis. Je to tak nudný šport, že zakrátko zaspím.

majamat
22. feb 2024

@luccija ani nehovor. 50r mam za par...
ja uz sa velmi zle regenerujem aj po 2 celodennych sichtach. ja som druhy den uplne mimo, teraz posledny vikend som robila a v pondelok som bola cely den total utahana, utlm. v utorok to bolo lepsie, ale v stedu ked som bola v obchode, ledva som sa vliekla, uplna hroza. no v stredu som zaspala okolo polnoci a vstavala som rano,a ko na rannu. este aj dcera ma prazdniny, nemusim vstat a aj sa zobudim ak do roboty okolo 5,15hod.
a neviem ci aj pocasie, mozno hormony, uz asi bude aj nejaka jarna unava.