Ako ste zistili, že máte zelený zákal?

1mina
22. aug 2024

Ahojte, zabudla som sa popytat vsetko ocnej, preto ma zaujimaju aj vase realne skusenosti. Ti co mate zeleny zakal, mate aj zvyseny vnutroocny tlak? moze byt tlak normalny a predsa ho mat ? Mna sleduju od detstva kvoli nejakemu prehlbene nervu v oku, co pritom byva, ale teda skor mi hovorili ze to tak mam asi vrodene lebo sa to nemeni roky. Dioptrie mam, posledne 3/4 roky som si vsimla ze na jedno oko proste nevidim dobre ani s okuliarmi, ani do blizka, nepomaha ani zvysit dioptrie - skusali aj tak nevidim. Ze asi mam to oko tupozrake aj ked som si nevsimla zeby som to mala uz od detstva ale ktovie. Nikdy mi oko nelepili, ani som neskulila. A dnes teda mi vysiel horsie aj perimeter, mam ist na kontrolu o 3 mesiace a ze uvidime ze mozno to bolo z nepozornosti. Ktovie tiez soim bola pritom nervozna lebo sa mi zdalo ze akosi dlho nevidim nic. Tak uvidime ci vide lepsie nabuduce, ale je mozne zeby som ine problemy nemala a mala som glaukom ?

taktotedanie
22. aug 2024

@1mina moze
Na tupozrake oko by hadam za tolke roky prisli
Upozornili ste ze nevidite dobre na to oko?
Perimeter je jsne ze vysiel horsie tam su dolezite dobre nastavene dioptrie
Ano mozte mat dobry ocny tlak a mat glaukom

1mina
autor
22. aug 2024

@taktotedanie áno to jedno oko hovorím už posledné 3 roky na kontrole (na očné chodím od detstva pravidelne) aj sa tam striedajú dr,je ich tam viac takže ma vyšetrovali už traja postupne, prvá že určite nájde príčinu, nenašla, podrobili všetky možné prístroje 🤷 ostatný väčšinou že to je asi z detstva - ale predsa len veď nosím okuliare od detstva a predtým sa mi dali dať vyrovnať dioptriami že som videla normálne. Posledné roky naň vidím aj do blizka rozdvojene, a do diaľky aj s okuliarmi neostro. Ale ja už neviem čo s tím keď každý dr povie že to bude tupozrake, či to mám nechať tak že to tak proste je alebo čo 🤷 alebo žeby sa mi tak pokazilo po pôrodoch ? ....inak perimeter mi vyšiel práveže horšie na tom druhom oku, na ktoré podľa mňa samej vidím dobre, aj do blizka aj do diaľky s okuliarmi bez problémov.... Ten prehĺbeny nerv mám tiež od detstva, a očný tlak mám stále ok, tak preto som až doma rozmýšľala či je možné mať glaukóm bez zvýšeného očného tlaku, alebo či som bola ozaj len taká nepozorna pri perimetri (ale snažila som sa).

taktotedanie
22. aug 2024

@1mina ano normotenzny glaukom
Este by som skusila neurologiu a vysetrenie magistralnych ciev

1mina
autor
22. aug 2024

@taktotedanie ešte sa spýtam keby mám nabudúce zase zlý perimeter, podľa čoho sa zhodnotí či mám zelený zákal ak tlak je dobrý ? A aká liečba sa potom podáva ? Lebo ja som bola stále len v Tom že.kvapky na zníženie tlaku atď

taktotedanie
22. aug 2024

@1mina doplnila by som OCT vysetrenie este

1mina
autor
22. aug 2024

@taktotedanie ďakujem...je možné že mi to aj robili neviem musím pozrieť 😂 ja som prešla.tolko prístrojov vždy že neviem čo je čo

1mina
autor
22. aug 2024

@taktotedanie mám tam vypísané Oct - CHM a nejaká hodnota za tím tak to asi robili

taktotedanie
22. aug 2024

@1mina tak zalezi kedy