Ako ste sa liečili na endometriózu?

avodarovs
7. aug 2013

Ahojte. Mate niekto skusenosti s liecbou endometriozy? Lekar mi ju diagnostikoval na poslednej prehliadke (mam male cysticky na vajecnikoch a tumor marker CA 125 taktiez zvyseny). Ma ju vsak potvrdit laparoskopia, ktoru mi odporucaju aj ini lekari, ktorych som oslovila o radu. Poradili mi otehotniet, ale len minuly rok som porodila a dalsie babo by som chcela trosku neskor.. Aky je priebeh liecby, lieky samotne... a nasledna uspesnost otehotniet? Dakujem. Pekny den. L.

lalia123
8. aug 2013

Ahoj, no je fakt, ze je potrebne ist na laparku, aj ked ak mas vysoky ten CA125 marker a cysty, je to velmi vysoko pravdepodobne, ze je to endometrioza. Laparoskopiou by Ti mali odstranit vzniknute zrasty, ak tam nejake mas, rovnako tak aj cysty. Potom zalezi od lekara a rozsahu endometriozy. Mne dali na pol roka hormonalnu liecbu - injekcie Lucrin, ktora ma uviedla do klimakteria, teda som nemala menstruaciu. Rovnako tak mi odporucali co najskor otehotniet. Dlho sa nam nedarilo, teraz mame babatko 😉.
Pozri si este tuto temu https://www.modrykonik.sk/forum/zdravotne-problemy/endometrioza-2-2/ , aj tam najdes kope info. Drz sa.

katkabac
8. aug 2013

ja mam endometriozu urcili mi ju v roku2007na zaklade laparoskopie(ktoru som podstupila druhykrat v roku2011)Mala som cysty pri vajecniku aj prvy aj druhy raz....Po prvej laparo.som brala lieky duphaston a otehotnela som az po roku.Na druhej laparo som bola ked mala dcerka asi 1,5roka.Po nej som otehotnela asi do dvoch mesiacov.Po tom vsetkom som si povedala ze tretiu uz nepodstupim kebyze som chcela tretie babo.A ani netrebalo otehotnela som ani neviem ako...Takze mame tri krasne dievcatka.Pri endometrioze je tazsie otehotniet ale ide to skor ci neskor,,,,Mne odporucali injekcie ktore telo zeny privedu do prechodu-to som velmi nechcela.Nechali sme to na osud a kebyze sa nepodario tak by som aj to vyskusala.Mne dr.prizvukoval najlepsia liecba je tehotnost-kedze neprebieha hormonlny proces.A este co najdlhsie dojcit aby som nemala menstruaciu.No aj tak som bola druhykrat po prvom porode na laparoskopii....Asi je to u kazdeho individualne...drzim prsteky nech vsetko dobre dopadne

radkanika
11. aug 2013

Ja som mala neskutočné bolesti v bruchu, krce a čoraz častejšie, tak mi zistili endometriozu. Následne som postúpila laparoskopiu a odstránili mi jeden vajecnik. Dcérka mala vtedy 2 roky, hneď som prestala kojit, lebo po laparke som musela podstúpiť pol ročnú hormonalnu liečbu, ta bola strasna :( navaly horúčav, migreny, naladovost, podrazdenost... Veru si doma so mnou vytrpeli :( odporučili mi otehotniet, nedarilo sa a po roku lekár skonštatoval, ze bez asistovanej reprodukcia to ani asi uz nepojde. Zmierili sme sa s tým, ze budeme mat jedinacika. Teraz ma dcérka 6 rokov a o pár dni čakáme narodenie synceka, bez umelého oplodnenia, plánovania... Proste to prišlo samo a nečakane. Príroda asi sama zariadi všetko tak, ako ma byt 🙂 a my sa tesiiiiime.