Ako ste riešili srach a úzkosť?

maria1023
8. sep 2024

Ahojte, ako ste riešili úzkosti strach ?
Z ničoho nič mi začne byt zle, hrudník búšenie návaly tepla, musím ísť okamžite ísť ľahnúť..
hrudník ma boli stále a som stále v strach že sa niečo deje so mnou alebo sa mi niečo stane,
Mám aj Neurol doma asi pól roka, neužívam ho len keď to je fakt nevyhnutne ze mam veľkú úzkosť …
Pocity na vracanie, báť sa ísť von medzi ľudí..

Ako ste si s tým poradili vy ? Je tu niekto kto prekonáva tiež úzkosti ? Ďakujem 🙂‍↔️

egonsk
8. sep 2024

@maria1023 niektori ludia maju strach kazdy mesiac, ze ci nedostanu v praci vypoved a pocituju uzkost vzdy ked vidia vyplatnu pasku a vedia kolko vydavkov ich v dany mesiqc caka. Ale vacsina to zvlada, ked sa maju o koho opriet, teda o nejakeho partnera. Ako si na tom teda ty?

otvorena
8. sep 2024

Strach úzkosť stresy.. nik ti nepomôže len ty sama sebe . Skús zmeniť stravu. Pi cez deň veľa vody ,magnézium bylinkové čaje medovku... Staraj sa o seba ,venuje sa sebe len sebe . Zmeň si účes ,inak sa obleč . Nemysli na to hlavne

maria1023
autor
8. sep 2024

@otvorena no keď ma začne hrudník bolieť, pocit na zvracanie tak dokážem myslieť len nato..
keď mi prišiel takýto stav prvý krat v živote, nechápala som čo sa deje, tak som bezala na pohotovosť, mylslea som že zomieram..
bála som sa chodiť von, len doma som bola zatvorená 2 týždne vkuse, nedokázala som ísť nikam, jedine kde som mala istotu bola moja izba.

maria1023
autor
8. sep 2024

@egonsk ja sa bojim, keď mi príde z ničoho nič zle tak mám strašný strach.. síce je to o niečo menej ako keď som tieto stavy dostávala prvý krat.. bála som sa chodiť von.. teraz je to trocha lepšie, no keď je to vážne dám si neurol ale neužívam ho vôbec iba keď to je fakt nutne a nezvladam situáciu

otvorena
8. sep 2024

@maria1023 ja som to mávala v autobuse ako mladá alebo tam kde bolo veľa ľudí alebo zlý vzduch. .tiež to prišlo samé z ničoho nič . A vtedy som na niečo začala myslieť alebo čítať nieco zamestnat mysel

maria1023
autor
8. sep 2024

@otvorena a neprešlo vám to do horších stavov ? Že sa báli ísť von ?

otvorena
8. sep 2024

@maria1023 alebo v duchu počítať. Napr 700 - 12 postupne až som musela tak rozmýšľať že má to prešlo. To je tiež tip z netu pomohlo to

otvorena
8. sep 2024

@maria1023 postupne to zmizlo. Nevšímať si to inak neviem

lucia11kob
8. sep 2024

@maria1023 keď máte doma neurol, tak vám ho predpísal predkladám psychiater..určite treba úzkosť liečiť a brať pravidelne tabletky..ja som mala presne takéto stavy a brala som xanax..je návykový, ale pomáha a nebol problém ho postupne vysadiť..určite skúste zájsť k psychiatrovi, není to hanba,netreba sa báť..každý sa v živote vyrovnávame s rôznymi situáciami po svojom..niekomu stačí predychat, niekomu stačia bylinkové tabletky bez predpisu..len to netreba nechať tak, že to prejde samo..

marlo
8. sep 2024

Zazil som to viem co to je... mne nevyhovovalo byt doma co uz bolo dost blbe. Ked som sa blizil domov tak to na mna islo. Celkove napatie tela bolest v hrudniku nic ma nebavilo. Totalna nespavost. Vecer o 23 som sa vonku prechadzal v parku... teraz sa smejem na tom ale nebolo to jedno. Tiez som mal pocit ze umieram a ze sa uz nevratim do normalu. Pomaly to prechadzalo ... po roku sa to vratilo trochu spat... hlavne ten november som mal taky.
Skus sa viac niecomu venovat... bud niekam chodit... posilka ... kino... to je jedno hlavne nebud sama a vela sa rozpravaj. Ked si casto sama tak len premyslas dookola a z toho zacne hrabat. Venovat sa niecomu a nebyt sama... je to v hlave...

kristinapetronela
8. sep 2024

Strach je keď vieš čoho sa bojis ..úzkosť je keď nevieš čo sa deje ....úzkosti prichádzajú nečakane ...strach vieš vyriešiť .úzkosti nájsť príčinu

maria1023
autor
8. sep 2024

@lucia11kob predpísala mi to doktorka, u psychiatra som ešte nebola. Nie vždy mám ataky, ale niekedy prídu..

maria1023
autor
8. sep 2024

@kristinapetronela no mne to prišlo z ničoho nič.. predpokladám že tam je príčina aj chrbtica s ktorou mám problémy..
no bojim sa keď ma začne bolieť hrudník že dostávam infarkt.. chrbát ma tiež niekedy začne strašne bolieť a myslím že mi odchádza srdce..

maria1023
autor
8. sep 2024

@marlo no ja sa vždy bojim keď ma boli hrudník.. ale ja mám problém aj s chrbticou.. tak značnú príčinu toho že ma boli hrudník tak zato môže chrbtica

bublinka1426
8. sep 2024

@maria1023 vidis tu mas odpoved tak nestresuj a smer lekar lebo si aj hypochonder trocha, nech ta posle na vsetky vysetrenia.
zle ti moze byt z obycajneho stresu, niekomu je tak zle v praci ze len hnackuje, proste stres ma rozne prejavy,. ale urcite sme lekar a nech ta posle dalej. urcite je to velmi neprijemny pocit ...hlavne ked sa jedna o srdce.

bublinka1426
8. sep 2024

@maria1023 a riesi chrbticu???

maria1023
autor
8. sep 2024

@bublinka1426 áno chrbticu riešim, vyšetrenia mám za sebou všetky, odbery krvi ekg echo srdca, neurológ atd.

leonakr
8. sep 2024

@maria1023 tu pomôžu AD.Mala som to tiež a ešte mám.Liecim sa.Ad asi lepšia voľba ako dlhodobé používanie Benzodiazepínov.🙂Určite vyhľadaj psychiatra🙂

maria1023
autor
8. sep 2024

@leonakr AD je čo ?

maria1023
autor
8. sep 2024

@leonakr Lenže tu sa čaká na psychiatra kým tá objedná a dá termín tak minimálne pól roka..

bublinka1426
8. sep 2024

@maria1023 ak mas vsetko v poriadku tak sa ukludni

deti95060810
8. sep 2024

@maria1023 antidepresíva...
sama sa z toho dostaneš ťažko...pomáha neurol - len je návykový.
len samozrejme kým sa dostaneš k psychiatrovi tak je dobrý aj ten...
kto si tu písal že antidepr. mu predpísal aj obvodný - vyskúšaj - možno ti predpíše.

evkamotka
8. sep 2024

@maria1023 no a co ked sa na psychiatra caka pol roka? Tak sa zajtra objednaj alebo raz do seba investuj a zaplat si termin u sukromneho. plus zavolaj obvodacke, ktora ti ma pravomoc tiez predpisat antidepresíva, kym pojdes k psychiatrovi

stanulienkat
8. sep 2024

Uzkostne stavy, panicke ataky. Urcite treba navstivit psychiatra a nasadit liecbu. Mozes ist aj k neurologovi. Vylucit stres, nadmernu zataz, toxicke osoby .....
Tu ziadna zmena stravy, pitny rezim, ani milion vysetreni nepomozu. Len psychiater, alebo neurolog. Mozno este psycholog.

maria1023
autor
8. sep 2024

@stanulienkat neurológicka povedala že to nemá s ňou nič spoločne.

stanulienkat
8. sep 2024

@maria1023 Písala som to preto, lebo viem že aj neurológ môže zobrať tieto diagnózy do svojej ambulancie. Ale možno je to aj o ochote. Ale určite s tým niečo rob, pretože tieto ťažkosti sa ti veľmi ľahko môžu premietnuť do fyzického zdravia.

lucia11kob
8. sep 2024

@maria1023 tak to je veľmi dlho pol roka..ú nás v nemocnici máme asi tri poschodia psychiatria a mňa zobrala hneď bez čakania na termín aj bez výmenného lístka od obvodnej doktorky..si neviem predstaviť, že by som mala vtedy čakať na termín..by som nedokázala fungovať ani v práci už..

dollyzv
8. sep 2024

Ahoj autorka, ja s tym momentalne prechadzam a je to velmi tazke..takmer nikto z okolia tomu nerozumie..co som si vsimla mavam tieto ataky hlavne cez leto, ja uz ani nebiem ci mam uzkosti a ataky z fyzickeho zdravia aebo opacne..som v zacarovanom kruhu,,par mesiacov som ok a z nicoho nic to pride,vacsinou pocas choroby a dalsich par mwsiacov sa z toho neviem dostat..posledny mesiac prezivam asi najtazsi zo vsetkych…nechodim ani poriadne von,do obchodu, k rodine..len co mam vyjst z bytu chysta ma uzkost a rozbusi sa mi srdce..som objednana k psychologiv a termin mam o mesiac..neviem co budem dovtedy robit…a velmi mi pomohlo rozpravat sa s niekym,nie pisat,rozpravat,nahlas hovorit svoje pocity..hoci ma malokto pochopi z okolia aspon trochu mi to pomoze vypustit ventil ze to niekomu poviem…plus zapriet sa a necitat ziadne priznaky,obmedzit net

leonakr
8. sep 2024

@maria1023 dievčatá čo ti písali majú pravdu,že sa musíš nejako dostať k psychiatrovi .Skús prezistit aké sú možnosti v tvojom okolí . Ja som tiež až šla do vedľajšieho okresného mesta .A brala som prvu psych.ktora mala voľný termín .Recenzie,nerenzie ....nato nebol čas.Uz som potrebovala akútne pomoc.A naozaj tu nepomôže beh,meditácia,čaje a pod .ako doplnok áno ale to ťa z toho nevylieči.Viem p čom hovorím🫤

maria1023
autor
10. sep 2024

@leonakr ja to mám len občas, nemám to každý deň. Ale mne robi aj chrbtica strašne zle