Ako spoznám, že niekto trpí anorexiou?

8. okt 2022

Ako spoznať že niekto trpí anorexiou? Vôbec neje alebo málo je?

perdita11
8. okt 2022

V prvom rade vyzera velmi chudo, prepadnuto. Plet vacsinou biela, taka sivasta. Zla kvalita vlasov, sklon k akne. Clovek sa citi neisto pri konzumacii jedla na verejnosti, povie ze jedol alebo ma na danu vec alergiu, pouzije neaku vyhovorku.
Mali sme v rodi ne anorekticku a takto sa spravala, na rodinnych oslavach nejedla nic.

janickacrazy
8. okt 2022

No môže to byť rôzne. Takíto ľudia to veľmi dobre maskujú. Povedia, že už som jedla v škole/práci. Alebo sa v jedle len tak prehrabuju, sem-tam dačo akože zjedia, aby sa nepovedalo. Alebo zjedia normálne a potom neskôr vyvracajú. Často je anorexia a bulímia spolu. Poznám jedno dievča, čo tým trpelo a nikto to nezistil, ani jej rodičia! Doteraz to nevedia a to prešli už roky.

autor
8. okt 2022

Mne sa jedná o sestru. Je dospelá, vydatá. Volal mi jej manžel, že sa začala nonstop vážiť, začala cvičiť, ale že sa vyhýba jedlu. Že ju viackrát nachytal, že klamala ohľadom jedla. Keď švagor pripravil večeru, tak nechcela jesť a že bola na neho zlá a agresívna. Mám o ňu strach.

ivik4
8. okt 2022

Na mne to vidiet ani nebolo. Sla som dobrovolne na liecenie a tam to bola teda sila... strahane tvare, cvicenie na tajnasa pod paplonom, 2 kočky dokonca akoby v klietke, jedlo sekali na prach a tak zjedli, stale hovorili ako im vsetko chuti

bloger
8. okt 2022

Väčšinou taký vychudnutý je a bledý.

aeruginosa
8. okt 2022

Ja som mala spoluziacku trpiacu anorexiou. Dievca zacalo rapidne chudnut, doslova zo dna na den jej bolo menej a menej. Vychudnuta bola tak, ze na nej viseli aj leginy.. hrozny pohlad to bol.😔Tvar bleda, prepadnuta, kruhy pod ocami, permanentne unavena a uzimena. Zvykla mavat zavraty, semtam aj odpadla. O jedle sa zacala vyjadrovat s velkym respektom, dost zacala riesit kalorie, zdravu stravu. Pamatam si, ako jej raz uz takej vychudnutej spoluziak zo srandy povedal, ze jej vidno tukovy zahyb, tak mala okamzite paniku, ze kde.. Denne vazenie nielen seba, ale aj toho, co jedla. Extremne vela sportovala a pozorovala sa. A taktiez zmeny nalad.. z usmiateho dievcata sa stalo casom dost podrazdene.. Potom prisla o menzes a zacali jej rozne zdravotne problemy.. Dalej uz ale neviem, ako dopadla.

annelise17
8. okt 2022

V prvom rade vôbec nie je pravda to, že každý, kto trpí anorexiou je vychudnutý. PPP trpia údajne väčšinou ľudia s nadváhou. Spoznáš to podľa odmietania jedla, klamania o tom či už jedla, kedy, prehnané cvičenie. Priveľký záujem o jedlo - myslím rozprávanie, recepty, nemusí ísť iba o zdravé jedlo, môže vo veľkom riešiť akékoľvek recepty, vyvárať veľa nezdravého jedla. Je vidieť úbytky na váhe, nemusí však byť ani to - existuje anorexia s bulimickými záchvatmi, kedy sa preje a následne sa snaží jedlo zo seba dostať, vtedy nemusí byť obeť vychudnutá alebo zmeny nemusí byť vidno tak rýchlo. Ďalej extrémne vypadávanie vlasov, nezdravé nechty, v tvári chýba farba a "iskra". Z emočného hľadiska vysoká nestabilita, náladovosť, plačlivosť a často obrovská bezdôvodná nervozita. Odporúčam si vypočuť : https://podcasts.google.com/feed/aHR0cDovL2ZlZW...

danielahamar
8. okt 2022

Ja co poznám, tak chodenie na wc po každom jedle, odmietanie jedla na akciách, pripadne si doniesla svoje. Vlasy zahustenie, predĺžené, zuby porcelánové, lebo jej už tu kyselinu nezvládali, dokonca dotyčná bola aj na operácii /reflux-chlopna/ ale čuduj sa svetu nepomohlo, vyšetrenia na rôzne alergia, najnovšie, že je celiaticka😩, ale každému mudr zabudla povedať, že v hlave to není ok. Teraz ma možno 40kg a je to strach a hrôza sa nanu pozriet😩, ale ona si pomôcť nechce dať. Páči sa sama sebe a podľa všetkého je spokojná.

melany4
8. okt 2022

Rýchlo chudne,zaujíma sa extrémne o zdravú stravu,veľa cvici, začne jej byt volne všetko oblečenie, stále sa váži , odmieta všetko nezdravé a sladké,stratí MS...NA oslavách sa nechce ponúknuť. 🥲