Ako si najlepšie zvyknúť na multifokalne okuliare? Dnes mam prvý deň multifokalne okuliare a zatiaľ si na ne zvykám, hlavne na čítanie vydím dosť rozmazane. Je dobré striedať multifokalne okuliare a okuliare na blízko lebo boli dosť drahé a v práci ich nechcem používať lebo by som ich do mesiaca zničil
https://www.neovizia.sk/aktuality/968-8-rad-ako...
čítala som tento článok , pretože mne ich núkal lekár... a pritom ja vôbec nie som vhodný kandidát na tento typ...
inak 1 deň je málo, zvykať si musíš dlhšie. ak si ani nezvykneš po mesiaci tak odporúčajú sa vrátiť späť kde ti ich robili ....
Čítať musíš cez spodok okuliarov.
Mne multifokalne napriklad neboli odporucene. Mam dvoje - na blizko aj do dialky. Nechcela som ich. Mala som dost problem uz s cylindrami pri okuliaroch do dialky, ze som chodila po schodoch ako opita.
Ja som si nezvykla vôbec, nabudúce si dám urobiť dvoje.
@marian1967 Ja som si na multifokálne okuliare zvykla za jeden deň, čo sa nedá povedať o bifokálnych. Na tie som si nezvykla nikdy. Avšak aj pri multifokálnych používam obyčajné na prácu do blízka a pri počítači, lebo multifokálne mám dosť silné a do blízka mi ťahajú oči.
@januska12323 viem že čítať musím cez spodok okuliarov len zatiaľ mi to ťahá oči a písmená vydím dosť rozmazane
@marian1967 Koľko máte dioptrií do diaľky a do blízka?
@0silvia0 ja fungujem tak, ze mam jedny okuliare do dialky, ktore nosim cely den na von. Potom mam v praci na PC, kvazi do blizka, tie pouzivam tak. A este mam jedny uplne obycajne na citanie, s tymi citam ked potrebujem na blizko, ze na mobil, casopis a podobne. Nechcela som multifokalne a ani mi neboli doporucene. Ja zvazujem aj operaciu metodou Prelex.
@0silvia0 A koľko máš dioptrií? 10 cm je veľmi krátka vzdialenosť, odporúča sa 30 cm, ale ja si to tiež dávam bližšie. Nechystáš sa na očné? Tie multifokálne sú fajn napr. na von a na rôzne činnosti, dala som si samozafarbovacie, aj keď boli drahšie, tak ich mám dosť dlho. Predošlé multifokálne ešte práve využívam na PC a takú strednú vzdialenosť. Na začiatku som si myslela, že multifokálne budem mať na všetko, ale v optike mi vysvetlili, že mi nemôžu dať väčší rozdiel ako 2 dioptrie, chcela som - 8,5 až - 5,5, ale dali mi len - 6,5, takže preto na čítanie musím používať obyčajné okuliare. Už som si na to zvykla.
@majka2959 do diaľky +0,50 a do blízka +2,75
@0silvia0 malo by to tak byť veď preto sú to multifokalne okuliare na diaľku aj do blízka čiže aj na počítač a televízor
@marian1967 Takže ten rozptyl máte podobne ako ja, tie 2 dioptrie, akurát že máte +. Uvidíte, či si na ne zvyknete. Ak nie, tak potom asi ísť k očnému lekárovi či do optiky a zatiaľ to skúšať kombinovať. Držím palce!
@marian1967 ja som si na multifokálne zvykla za jeden deň a nosím ich už roky rokúce.
Chod dat skontrovat nastavenie do optiky. Ja som mala len zle nastaveny ram na tvary, ked som mala prvykrat okuliare. Vyladili mi to a bolo to ok.
@marian1967 možno ti zle namerali, ak vidíš rozmazane. Nemalo by to byť tým, že sú multifokalne.
Mas tie okuliare spravne nasadene?
@majka2959 no ved 30 cm som videla, ked som mala zrak nablizko v poriadku, ale uz sa mi zrak do blizka pokazil, mam 50 rokov. Cize preto pisem, ze potrebujem vidiet na blizko, na pc a do dialky. Dioptrie do dialky mam 4,75 a 5,50, na pc mam cca o diptriu mensie.
@muchotrafka298 aj ja tak fungujem ako ty, len mi chybaju tie okuliare na blizko. Asi musim dokupit.
@0silvia0 ja som si ich kupovala spolu s tymi dvomi a dostala som na ne velku zlavu 😂 Ale su len uplne ze zakladne skla, ziadne modre svetlo, neviem aky lom a hentake blbosti, co mam v inych okuliaroch. Toto len na citanie jak stara babka 😂
@muchotrafka298 idem zaciatkom septembra k ocnej lekarke, dam si urobit aj ja. Len ona ma dost tlaci do multifokalnych. Mne sa do toho moc nechce, radsej budem troje okuliare prehadzovat
@0silvia0 ja mam najvacsi problem s tym, ze doteraz som mala iba 1 okuliare a to do dialky, to nosim uz roky rokuce.A teraz mam zrazu 3. Predtym som to riesila tak, ze na blizko ked som citala som si proste tie -5 do dialky dala dole. Lenze teraz jak som bola na vysetreni, tak mne multifokaly neodporucali a ani by som ich nechcela ja sama. Cize prehadzujem okuliare, zatial si len zvykam, ma to takto iba necele dva mesiace.
Neuvazujes nad operaciou? Ja by som asi isla na ten Prelex, co odstrani dalekozrakost a kratkozrakost v jednom zakroku.
@muchotrafka298 zatial som veru nad operaciou neuvazovala, ani neviem co je za operaciu je Prelex, idem to prestudovat.
@0silvia0 je to metoda, ktora Ta zbavi sucasne dalekozrakosti a kratkozrakosti. Ja o tom zacinam uvazovat.
@muchotrafka298 diky za tip, spytam sa na to ocnej lekarky, aky ma na to nazor.
@marian1967 Ja si tiež zvykám,je to dosť obmedzené na bokoch skiel,keď idem po schodoch ,tak mám hlavu skoro až na bruchu,aby som ich videla,som veľmi zvedavá či si zvyknem ,ale snažím sa ,no ,raz sa mi zdá ,že vidím lepšie,raz horšie ,mám ich päť dni
@marian1967 osadili ti ich spravne? 😉 ... multifokal je spodok na citanie a vrch do dialky, ak sa nemylim. Mala by si teda cez spodok tiez cisto spravne vidiet - naklanas zrak, nepozeras cez stred.